morfeus
Yeni Üye
Temel Holding tarafından 2005 yılında satın alınan ve bugün Türkiye’nin en büyük ikinci havayolu pozisyonuna yükselen Pegasus Havayolları, yeni yatırıma hazırlanıyor. Şirket, önümüzdeki yıl 1 milyar dolara yakın bir yatırımla 16 adet uçak alacak. Ayrıyeten 1.000 şahsa de yeni iş imkanı sağlayacak. Pegasus CEO’su Mehmet Tevfik Nane ile şirketin mevcut durumunu, gelecek gayelerini ve yatırım planlarını konuştuk. Mehmet Nane, İstanbul Havalimanı’nın hizmete girmesi, Sabiha Gökçen’de ikinci pistin 2020’de tamamlanacak olması ve turizm kesiminde yaşanan hareketlik nedeniyle yatırımları artırma kararı aldıklarını söyledi. Türkiye iktisadı ve geleceğine her vakit inanç duyduklarını tabir eden Nane, “Biz hain darbe teşebbüsü devrinde bile yatırımlarımız kesmedik. Türkiye ve geleceğine inancımız tam. Bu nedenle 1 milyar dolar yatırım kararı aldık” açıklaması yaptı…
Turizm bölümüne çok ‘güneşli günler’ yaşanıyor… Neredeyse her ay rekor üstüne rekor kırılıyor. Bu durum size nasıl yansıyor?
2016 yılında turizm kesiminde önemli bir kriz yaşandı. 2017’de toparlanma sürecine girdik. 2018 ise büyüme devriydi. Görüldüğü üzere 2019 yılında rekorlar kırılıyor. Türkiye’nin turizmde 2023 yılı amacı 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm geliri. Bunlar ulaşılabilecek amaçlar. Yaşanılan bu süreç havayolu şirketlerini de mutlak suretle olumlu yansıyor. Lakin amaçlarımıza ulaşmamız için turizmi çeşitlendirmemiz gerekiyor.
Turizmi çeşitlendirmeyi açar mısınız?
İstanbul Alışveriş Şenliği (Shopping Fest) tertibinin 3 periyot eş başkanlığını yaptım. Burada maksat İstanbul’a 10 milyon turist getirmekti, bunu gerçekleştirdik. Ayrıyeten kişi başı 1.000 dolar harcama amacı koymuştuk, onu da sağladık. Hasebiyle alternatif turizm alanlarının da olduğunu göstermiş olduk. Bizim turizmi birkaç boyuta kilitlemememiz gerekiyor. İstanbul tarihi ve kültürel olarak çok dolu bir kent. Lakin bunun ötesine ne ekleyebiliriz, bunu düşünmek gerekiyor. Örneğin gastronomi turizmi… Bakın çok önemli bir potansiyel bu Türkiye için… Ya da cümbüş turizmi: Son yıllarda turizm kesiminden önemli hisse alan bir kategori bu. Konserler, büyük tertipler, milletlerarası futbol karşılaşmaları. Buna bir örnek verirsek; Haziran ayında İstanbul’da gerçekleştirilen muhteşem kupa finalinin ekonomik boyutu yüzlerce milyon doları buldu. Yahut Jennifer Lopez konseri… Bunlar çok çok kıymetli. Sadece gelir değil, ülke imajı olarak da kritik ehemmiyet taşıyor. Ayrıyeten sıhhat turizmi, tabiat turizmi üzere alternatif alanlarımızda mevcut. Tüm bunları eklediğimizde turizmi yelpaze olarak genişletmemiz mümkün. Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un da bölümden biri olması bu alanda yapılacak olan çalışmaları daha da ivmelendiriyor.
İSTANBUL ‘HUB’ OLACAK
Pegasus’ta bu yıl nasıl geçiyor?
Bu yıl bizim için pek âlâ gidiyor. Hem büyüme olarak hem de ciro olarak amaçlarımızı tutturduk ve üzerine çıktık. Yılsonu gayelerimiz tutacak. 30 milyon konuğumuzu uçurmayı hedefliyoruz. Sabiha Gökçen’e ikinci pistin yapılıp, ek uçuşların gelmesi gerekiyor. Yaklaşık 3 yıldır full kapasite çalışıyor. Bir uçak adedi var ve bu uçak adedinde bir tercih oluyor. Kıymetli olan havalimanını büyütmek. 2020’de yapılan ikinci pist, hem havayolu şirketleri hem de Türkiye turizmi için kıymetli misyon üstlenecek. İstanbul Havalimanı’nın tamamlanması sonrası, eş vakitli olarak 6 uçak iniş ve kalkış yapabilecek. Bu da kapasite artışı demek. 5 milyon tonluk bir kargo terminali yapılıyor oraya, şu an Türkiye’nin kapasitesi 1.5 milyon ton. Münasebetiyle hem yolcu hem de kargo nakliyeciliği tarafından ehemmiyeti artacak. İstanbul çok kıymetli bölgesel bir ‘hub’ durumundadır. İstanbul Yeni Havalimanı ile ve Sabiha Gökçen’in ikinci piste kavuşması ile bu daha da güçlenecektir.
Yurtiçinde ortalama bilet fiyatımız 133 TL
LOW Cost Airlines (düşük bütçeli havayolu) olmanıza karşın, bilet fiyatlarınızın yüksek olduğu ile ilgili yorumlar duyuyoruz, mevzuyla ilgili ne söylemek istersiniz?
Yılın birinci 6 ayında 12 milyon konuğumuzu uçurduk. Yurt içinde ortalama 133 TL bilet fiyatı ortalamasını yakaladık. Tabi ki siz cuma günü akşam uçuşu ile bir yere gitmek istiyorsanız ve bileti de perşembe günü alıyorsanız tavan fiyattan ödeme yapmış olabilirsiniz. Birinci 6 ayda tavan fiyattan ödeme yapan müşteri sayımız çok düşük. Bizim müşterilerimize tavsiyemiz; biletinizi erken alın…Biz bunları kampanyalarla da teşvik ediyoruz. Örneğin bir kampanya yaptık saatler içinde 1 Euro’ya 50 bin tane bilet sattık. Genele baktığınızda bizim bilet fiyatlarımız çok uygun.
1.000 Bireye YENi iSTiHDAM
Yeni yatırımlarınız olacak mı?
Biz, hain darbe teşebbüsü olduğu periyot de dahil olmak üzere yatırımlarımızı hiç kesmedik. Hatta 15 Temmuz’un çabucak gerisinden (19 Temmuz) uçak alımı yaptık. Biz Türkiye’ye inanıyoruz, güveniyoruz ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. Son 3 yılda ortalama 500 milyon dolar yatırım yaptık. Önümüzdeki sene bunu iki katına çıkararak 1 milyar dolar yatırım yapacağız ve 16 adet A 320 ve A 321 alacağız. Böylelikle 94 uçağa ulaşacağız. Bu sene 1.000 yeni istihdam yarattık. Önümüzdeki sene de 1.000 şahsa yeni iş vereceğiz. Bu yıl Helsinki, Manchester, Eindhoven ve Venedik’i rotamıza ekledik. Yeni rotalarımızı olacak.
İnovatif ve teknolojik projelerimiz ile dünyada birinci 3’e girebiliriz
Biz kendimizi ‘Türkiye’nin Dijital Havayolu’ olarak görüyoruz. Geçen sene ‘express bagaj’ uygulamamızı hayata geçirdik. Bunun ikinci sürümünü yaptık. Evvelden yalnızca bagaj verilebiliyordu. Lakin fazla yük var ise, bir ödeme kanalı sunulmuyordu. Yeni versiyonuna pos makinesi ekledik. Fazla bagajınız varsa ödemeyi direkt olarak yapabiliyorsunuz. Dalımızda birinci kere ‘BlockChain’ uygulamalarını hayata geçirdik. Böylelikle daha garanti ve yanlışsız data transferleriyle birlikte işçi eforlarında yarar sağladık.Yine bir öbür yeniliğimiz ‘akıllı kimlik kartları’ oldu. Check-in sürecini tamamlamış konuklarımız biniş kartları olmadan yalnızca yeni çipli kimlik kartlarıyla uçuşlarına gidebiliyorlar. Bu tıp inovatif ve teknolojik projelerimiz ile sırf Türkiye’de değil, dünyada da birinci 3’e girebilecek potansiyele sahibiz. Bir öteki dijital yeniliğimizden bahsedeyim, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Arı Kent Teknoloji bölgesinde bir çalışma gerçekleştirdik. Bu optimal kontuar kullanımını sağlıyor. Yapay zeka ile çalışan bir program… Bu, kameralardan gelen verileri, kontuardan geçmiş devirde geçmiş, gelecek devirde satılmış biletlerle eşleştirerek, azamî sayıda kontuar açmamızı ve konuklarımız en az mühlet bekletmemizi sağlıyor.
Kaan Zenginli/Star