Geçtiğimiz hafta meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybedip 180 kişinin yaralandığı uçak kazasını pilotlar yorumladı. Pilotlar, Pegasus'ta çalışan meslektaşları üzerinde yakıt tasarrufu konusunda "dolaylı baskı" olduğunu söyledi. Pilotlardan biri, son kazada kulenin İngilizce konuşmamasını da eleştirdi.
DW Türkçe'den Cengiz Özberk'in haberine nazaran, Pegasus Hava Yolları uçağının Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıkmasının akabinde ortaya atılan "şirketin pilotlara yakıt tasarrufu hedefiyle ağırlık yaptığı" teziyle ilgili tartışmalar sürüyor.
Pegasus'un umumî olarak yakıt maliyetinin artmaması için pilotların iniş sırasında pisti pas geçmelerini "olumlu karşılamadığı" öne sürülürken şirketten yapılan açıklamada bu argüman yalanlandı.
"Ekstra yakıt çokça verilmiyor, pres bu türlü oluşuyor"
Sivil havacılık kolundan deneyimli bir pilot yaptığı açıklamada, meslektaşlarına "doğrudan bir pres olabileceği" görüşüne katılmadığını belirtti. Ancak Türkiye'deki büyük bir havayolu şirketinde çalışan ve isminin zımnî kalması kaydıyla değerlendirmede bulunan pilot, meslektaşlarının üzerindeki dolaylı ağırlığa dikkat çekti:
"Kule İngilizce konuşmalıydı"
Kazayı da kıymetlendiren pilot, yanlışın hem kokpitten hem de kuleden kaynaklandığını, lakin kulenin kusur orantının daha az olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Düşük maliyetli şirketlerin hepsi aynı"
Sair bir pilot da düşük maliyetli havayolu şirketlerinin yakıt siyasetine dikkat çekti. Uluslararası bir havayolu şirketinde çalışan pilot, "Pegasus, low-cost (düşük maliyetli) taşımacılık yapan bir firma. Ryanair yahut EasyJet üzere. Bu tip şirketler için devir para demek, yakıt para demek. Bu sebeple firmanın kâr marjı, operasyon maliyetinin düşmesine bağlı. Fakat pilotlar oluşabilecek koşullara nazaran (hava, meydan trafiği gibi) ekstra yakıt velev. Ama bu ekstra yakıtı taşımak da bir maliyettir. Örneğin, taşıdığın her ekstra ton yakıt sana yaklaşık 100 kilo ziyade yakıt yaktırır. Pegasus da yakıt konusunda minimum yasal limit neyse onunla uçulmasını ister" dedi.
Bu tip şirketlerin ekstra yakıt alınmasını istemediğini lakin nihayetinde son kararı kaptanın verdiğini belirten pilot, "Gideceği alanda havanın bozacağı beklentisi varsa, ekstra yakıt velev. Sebebini sorarlarsa da açıklamasını yapar. Fakat bir pilot her uçuş için ekstra yakıt isterse, bunun hesabını da sorarlar" diye ekledi.
"O koşullarda inmemesi gerekirdi"
Bu tip şirketlerin ekstra yakıt alınmasını istemediğini lakin nihayetinde son kararı kaptanın verdiğini belirten pilot açıklamasına şöyle devam etti:
"Gideceği tarafta havanın bozacağı beklentisi varsa, ekstra yakıt velev. Sebebini sorarlarsa da açıklamasını yapar. Ancak bir pilot her uçuş için ekstra yakıt isterse, bunun hesabını da sorarlar. Üzerinde bir pres varsa bile o koşullarda inmemesi gerekirdi. Karar onun. Karar alma aşamasında bir günah yapılmış. Sonra da zincirleme devam etmiş. Kule de günahlı. Pilota yardımcı olmamış. Yaklaşmadaki rüzgârı, hava kurallarını devrinde dikkate almamış."
Çarşamba günü Sabiha Gökçen Havalimanı'na inerken pistten çıkmıştı
Kazanın akabinde günah kulede mi pilotta mı tartışmaları çıkmıştı
Kaza hakkında konuşan Pegasus pilotu ise işten çıkartılmıştı