elektronikci
Yeni Üye
Kapsamlı bir androloji eğitimine ve peyronie ameliyatlarında derin bir tecrübeye sahip olan hocamız Üroloji uzmanı Prof. Dr. Coşkun Şahin peyronie ameliyatları hakkında sık sorulan soruları yanıtladı.
Peyronie ne demektir?
Peyronie bir penis eğriliği hastalığıdır. Penisin eğrilmesi ile karakterizedir. Bu hastalıkta, penisi çevreleyen kılıfta kireçlenme (fibrozis) oluşur. Penis, öne, yukarı, sağa veya sola doğru eğrilir. Doğal konumunu kaybeder. Ayrıca sertleşme sorunları ortaya çıkabilir. Her penis eğriliği peyronie değildir. Bazı genç hastalarımızda doğuştan gelen (konjenital penil kurvatur) bir problem olarak penis eğriliği vardır. Peyronie ise edinsel bir hastalıktır. Genellikle 40 yaşından sonra görülür. Bu hastalık adını, Fransız cerrah François Gigot de la Peyronie'den almıştır. François Gigot de la Peyronie, 1743 yılında bu hastalığı ilk tanımlayan hekim olmuştur.
Peyronie nasıl anlaşılır?
-
Penis derisinin altında hissedilen sertlik -
Penisin eğrilmesi -
Ereksiyon problemleri -
Penis boyunda kısalma -
Ağrı
Peyronie doğumsal olmayan bir penis eğriliği hastalığıdır. Bilindiği gibi penis eğriliği doğuştan da gelebilir. Ancak peyronie edinsel bir sağlık sorunudur. Daha çok şu gruplarda görülür:
-
40 yaş üzeri erkekler -
Diyabet hastaları -
Sigara tüketicileri -
Gut hastaları -
Ailede penis eğriliği hikayesi
Peyronie hastalığında penis hangi tarafa eğrilir?
Penis sağa, sola, yukarıya veya aşağıya doğru eğrilebilir. Ancak biz genellikle yukarıya doğru bir eğrilme ile karşılaşırız.
Penis eğriliği derecesi nasıl ölçülür?
Penisinin eğriliğinden şüphelenen, penis derisinin altında bir ağrı ve sertleşme hisseden erkeklerin mutlaka bir üroloji uzmanıyla görüşmesi gerekir. Bu muayenede hekim penisi muayene edecek ve eğriliğin derecesini saptayacaktır. Penis eğriliğini ölçümlemek için penisin ereksiyon halinde olması gerekir. Penisinin kaç derece eğrildiğini merak eden hastalar da doktora başvurmadan önce bu işlemi bir açıölçer yardımıyla evde yapabilirler. Ancak en sağlıklı ve doğru bilgi için hastanın mutlaka bir hekim ile görüşmesi gerekir.
Penis eğriliği cinsel yaşamı olumsuz etkiler mi?
Evet, etkiler. Penis eğriliği cinsel birleşmeyi iki taraf içinde zorlaştırır. Buna bir de sertleşme bozukluğu eklenirse cinsel yaşam ciddi anlamda olumsuz etkilenir. Bu nedenle, penis eğriliğini tedavi etmek gerekir.
Her peyronie hastasında ereksiyon kaybı olur mu?
Her peyronie hastasında erektil disfonksiyon (ereksiyon kaybı) olmaz. Ancak bununla birlikte hastaların önemli bir bölümde bu sorun gündeme gelir. Neredeyse her 3 peyronie hastasının 1’inde sertleşme kaybıyla karşılaşırız. Bu kayıp peyronie ile ortaya çıkabildiği gibi peyronie’den öncede başlamış olabilir. Şeker hastalığı buradaki en önemli risk faktörüdür. Diyabet, hem peyronie’yi hem de erektil disfonksiyonu tetikleyebilir. Ayrıca madde kullanımı, anksiyete ve depresyon da bu iki hastalığa birden neden olabilir.
Sertleşme kaybı penisin eğrilmesinden sonra ortaya çıktıysa bu yapısal bir sorun olmayabilir. Eğriliğin kendisi ve eğriliğin getirdiği psikolojik sorunlardan kaynaklanabilir. Penisin eğrilmesine neden olan kireçlenmiş doku penisin kanlanmasını ve erekte olmasını olumsuz etkileyebilir. Eğriliğin düzelmesiyle birlikte hastanın sertleşme yetisi de düzelebilir.
Penis eğriliği ne zaman ameliyat edilmelidir?
Peyronie hastalığında cerrahi tedavi peyronie’nin başlangıcından 1 yıl sonra yapılır. Bu 1 yıl hastalığın gelişme sürecidir. Bu süre zarfında eğriliğin nihai ölçüsüne ulaşacağını düşünürüz. Yine bu sürede eğriliği azaltmak için ilaç tedavisine başvurulabilir. Penisteki kireçlenmiş dokuya enjeksiyon uygulanabilir. Tüm bunlara rağmen eğrilik ölçüsü 40-50 derecelere ulaştıysa penisi düzeltmek için birinci yılın dolmasıyla birlikte hastaya peyronie ameliyatı yapılır.
Penis eğriliği ameliyatı nasıl yapılır?
Günümüzde uygulanan iki tür penis eğriliği ameliyatı vardır. İlki penis dokularına konulan basit dikişlerle penis eğriliğinin düzeltilmesidir. Bu görece basit bir ameliyattır. Yaklaşık 20 dakika sürer. Ancak bu ameliyat sonucunda penis 1 cm kadar kısalabilir. Diğer bir cerrahi yöntem ise greft yardımıyla yapılan ameliyatlardır. Yani vücudun başka bir kısmından alınan dokular penis içine nakledilir. Bu doku parçası genellikle ağzın iç kısmından alınır. Ameliyat bu yöntemle yapıldığı takdirde penis kısalmaz, aksine 1-2 cm kadar uzayabilir. Bu ameliyat yaklaşık 2 saat sürer. Gerekli eğitimi almış ve tecrübe edinmiş üroloji hekimlerince yapılması gerekir.
Her penis eğriliği tedavi edilmeli midir?
Doğumsal olmayan sonradan edinsel olarak ortaya çıkan peyronie hastalığından bahsediyorsak, her zaman bir tedavi uygulamak şart değildir. Eğriliğin ölçüsü 20-25 derecelerin altındaysa, kişinin ve eşinin cinsellikle ilişkili bir şikayeti söz konusu değilse, bir ağrı durumu da yoksa tedavi uygulamamak, takipte kalmak bir seçenektir. Penisin aşırı eğrilip kırılması gibi bir durum söz konusu olmaz. Ölümcül bir hastalığa dönüşmez.
Peyronie hastalığı kendiliğinden geçer mi?
Peyronie hastalığı farklı seyirlere sahiptir.
-
Çok sınırlı da olsa bazı hastaların penisi eğrildikten bir süre sonra kendiliğinden düzelebilir. Bu tür olgular tüm peyronie hastalarının yaklaşık %10’unu oluşturur. -
Penis bir miktar eğrilir. Sonrasında bu eğrilik sabit kalır. Eğriliğin ölçüsüne göre tedavi düşünülür. -
Penis eğriliği dramatikleşir. 40-50 derecelik penis eğrilikleriyle sık karşılaşırız. Kişi bu durumda cinsel ilişkiye giremez. Penis 150 dereceye kadar eğrilebilir. Cerrahi tedavi uygulamak gerekir.
Penis eğriliği kaç dereceye kadar normaldir?
Penis eğriliği 20-25 derecelere kadar kabul edilebilir seviyededir. Bu seviye eğriliklerde genellikle cinsel ilişkide zorlanma veya eğrilikten kaynaklanan bir sertleşme kaybı beklenmez. Ancak bazı erkekler penislerindeki bu eğrilikten duydukları memnuniyetsizlikle cinsel ilişkiden soğuyabilirler. Bu durumda da bir üroloji hekiminden fikir almak ve bunun cinsel ilişkiyi olumsuz etkilemeyeceğini hekimin ağzından duymak hastalarımız için önemlidir. Yine de hastanın talebiyle bazı özel durumlarda bu seviyedeki eğriliklere de müdahale etmek gerekebilir. Öte yandan penis eğriliği 30-35 derecelere geldiyse cerrahi tedaviyi düşünmek gerekir.
Peyronie tekrarlar mı?
Evet, tekrarlama ve penisin tekrardan eğilme riski vardır. Burada önemli olan yapılan ameliyatın türü ve ameliyatı yapan cerrahın tecrübesidir. Her sağlık sorununda olduğu gibi hastanın hastalığa olan yatkınlığı da bir diğer risk faktörüdür.
Penis eğriliği ameliyatından sonra cinsel ilişkiye girebilir miyim?
Ameliyattan sonra cinsel ilişkiye girmek için 3-4 hafta kadar beklemek gerekir. Cinsel ilişkiye ne zaman girebileceğinizi ameliyatı yapan hekim söyleyecektir.