Son Konu

Periodontal hastalıklar

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Periodontal illetler, dişleri destekleyen dokuların ( alveol kemiği, periodontal ligament ve sement ) yıkımıyla karakterize olan, mikroorganizmalar ve bireyin sahip olduğu genetik özellikler arasındaki ilgiye bağlı olarak gelişen iltihapsal hastalıklardır. Periodontal marazların şiddeti ve ilerleme suratı bireyden bireye farklılık göstermektedir.

PERİODONTAL MARAZIN NEDENİ NEDİR?

Periodontal marazın asıl nedeni bakteri plağıdır ve fakat mekanik olarak tedavi edilebilir. Fakat genetik, çevresel ve bireyin sahip olduğu sistemik faktörler de illetin oluşmasında etken olabilir. Sistemik faktörler içinde diabet, kalp-damar marazları, epilepsi, down sendromu, AIDS, kan marazları sayılabilir.

1. PERİODONTAL HASTALIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Periodontal tedavinin asıl emeli umutsuz üzere görünen sıhhatsiz dişleri ağızda tutmaktır. Marazın tipi ve şiddetine nazaran değişik tedavi sistemleri uygulanmaktadır. Bunlar; öncelikle ağız hijyeni eğitimi, diş yüzeyi paklığı, kök yüzeyi düzleştirilmesi, rejeneratif, rekonstrüktif ve mukogingival operasyonlar olarak basitçe özetlenebilir. Illetin tipi ve şiddeti; hastanın alışkanlıkları ve tabibi ile yapacağı işbirliği, ağız hijyeninin standardı, tedavi planlaması ve muvaffakiyetini direkt tesirler. Periodontal tedavide, erken teşhis ile gerekli müdahaleler yapıldığında sonuçlar kesin ve hasta memnuniyeti en yüksek orantıda sağlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki periodontal olarak sağlıklı olmayan dişlere uygulanan restoratif tedavilerde estetik ve fonksiyon başarısı sağlanamamaktadır

2. DİŞETİ ÇEKİLMELERİ

Dişeti çekilmeleri periodontal illete (dişeti) bağlı çekilmeler ve dişlerin bir yüzeyini içeren ( vestibül dişeti çekilmeleri ) çekilmeler olarak iki kümeye ayrılır. Periodontal illete bağlı dişeti çekilmeleri dişlerin tüm yüzeyini içerir. Periodontal illetle birlikte dişin destek kemik yüksekliği azaldığında dişeti de onunla birlikte çekilir. Vestibüler dişeti çekilmeleri (sert diş fırçalama alışkanlığı, ortodontik tedavi vb nedenlerle dişlerin dudak/yanağa bakan yüzeylerinde oluşmaktadır) ise ilgili dişlerin bir yüzeyini ilgilendirir. Her iki çeşit çekilme de lokalize (bir yahut birkaç diş ile hudutlu ) yahut generalize (tüm ağızda yaygın) olabilir. Çoklukla sığ dişeti çekilmeleri günümüzde yaygın biçimde uygulanan ve lokal anestezi altında gerçekleştirilen olağan cerrahi tekniklerle tam olarak tedavi edilebilmektedir. İlerlemiş dişeti çekilmeleri sözkonusu olduğunda ise, birebir formda kullanılan kolay cerrahi teşebbüsler ile açık kök yüzeyleri büsbütün olmasa da büyük orantıda örtülebilmektedir. Fakat kemik kaybının çok çokça olduğu durumlarda ise açık kök yüzeylerini günümüz teknikleri ile dişetiyle örtmek mümkün değildir. Dolayısı ile kayıp ilerlemeden erken müdehaleler ile muvaffakiyet bahtı daha yüksek olmaktadır.

3. PEMBE ESTETİK (DİŞETİ ESTETİĞİ)

Beyaz ve muntazam dişler sağlıklı ve şık bir gülümseme için ebediyen kâfi olmamaktadır. Dişleri çevreleyen dişeti sıhhati ve dişeti estetiği epeyce değerlidir. Gülme hattının yüksek olduğu bireylerde dişler ne kadar düzgün olursa olsun dişetindeki uyumsuzluklar ( dişeti çekilmeleri, dişeti formundaki düzensizlikler, gülme esnasında ziyade ölçüde görünen dişeti ve koyu dişeti rengi ) estetik açıdan olduğu kadar birtakım durumlarda sıhhat açısından da bilirkişi müdahalesi gerektirebilmektedir. Bu tip uyumsuzluklar kolay cerrahi teşebbüsler ile düzeltilebilmektedir. Dolayısı ile bireyin gülüşü çok daha sağlıklı ve güzel olabilmektedir. Dişeti estetiğinin makul anotomik hadler içinde bir dişeti kompetanı ( Periodontolog ) tarafından yapılması tercih edilmelidir.

4. GUMMY SMILE NEDİR? (GÜLÜMSEME ESNASINDA DİŞETLERİ OLMASI GEREKENDEN ÇOKÇA GÖRÜNÜYORSA NE YAPILABİLİNİR?)

Gummy Smile; gülümseme esnasında dişetlerinin sıradanda estetik olarak kabul edilen ölçüden daha çokça göründüğü durumdur. Bu türlü bir sorun varsa dişetlerinin görünme ölçüsü ve dişlerin periodontal ( dişeti sıhhati ve kemik desteği ) durumu göz önünde bulundurularak müdahale hali belirlenir. Tedavi seçenekleri; dişeti konumunun dokuların müsaade verdiği ölçüde yukarı alınarak değiştirilmesi ve /veya dudağın bir ölçü aşağı alınmasıdır. Her iki süreç de lokal anestezi altında yaklaşık 30-40 dakika süren küçük cerrahi süreçlerdir.

 
Üst Alt