Son Konu

Periodontoloji Tedavisi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Diş eti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihaplı hastalıklar periodontal hastalıklardır. Günümüzde diş kayıplarının altında yatan en büyük neden periodontal hastalıklar olup; erken dönemde teşhis ve tedavi edildiğinde diş kayıplarının önüne geçmeniz sağlanabilir. Periodontal rahatsızlıkların önlenmesi ve periodontoloji tedavisidoğal diş yapınızın korunmasını sağlar.

Gingivitis Nedir?

Periodontal rahatsızlıklar ilk dönemlerde diş eti iltihabı ile kendisini gösterir. İşte bu iltihaplara gingivitis denilmekte ve hastalığın erken döneminde kendisini gösterme belirtisi olarak bilinir. Gİngivitis kendisini dişe etlerinde kırmızı doku, kanama ve hacim olarak genişleme ile gösterir. Tedavi edilmediğinde gingivitis periodontitise ilerleyerek dişleri çevreleyen alveol kemiğinde ve diş etlerinde geriye dönüşsüz hasarlara neden olabilir.

Periodontitis Nedir?

Periodontal hsatalıkların daha da ilerlemiş safhası olan periodontitis, alveol kemiğinde ve diş etlerinde oluşan hasar sonucu periodontal cepler oluşturur ve böylece diş eti hastalıklarının kolayca ilerlemesine neden olur. Periodontitisin ilerleyen safhalarında dişler sallanabilir; daha da ilerler ise diş kayıplarına neden olur.

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti rahatsızlıkları belirtileri, periodontal rahatsızlıkların erken dönemde keşfedilerek tedavi edilmesini sağlar. Periodontal rahatsızlıkların belirtileri arasında:
  • Fırçalama sırasında ağrıyan ve kanayan diş etleri
  • Dişlerden çekilerek uzaklaşan diş etleri
  • Hassas, kırmızı ve şiş diş etleri
  • Dişetleri ve dişler arasındaki iltihaplı akıntılar
  • Daimi nitelikte kötü ağız kokusu
  • Dişlerin sallanması ve birbirinden uzaklaşması yer almaktadır.
Bu belirtilerin birini ya da birkaçını yaşıyorsanız; en kısa sürede diş hekimine görünmenizde fayda vardır.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Erken dönemde diş eti rahatsızlıklarının tedavisinde, diş taşı temizleme ve plağın uzaklaştırılması ve diş köklerinin düzgün bir kök yapısına sahip olmasının sağlanması gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Böylece iltihap oluşturan plak, bakteriler uzaklaşarak dişler eski sağlıklı yapısına geri kavuşurlar. Erken dönemlerde gerçekleştirilen bu tedavi yöntemleri ek bir tedaviye gerek olmaksızın diş eti rahatsızlıklarının başarılı bir şekilde tedavi edilmesini sağlar. Diş eti rahatsızlıkları ilerlediğinde ise daha ciddi cerrahi müdahaleler gerçekleştirilmektedir. Çünkü diş taşları diş etlerinin görünür kısmında değil aynı zamanda iç kısmına ilerlemiş ve alveol kemiğinde yaşanan sıkıntılar dolayısı ile daha farklı müdahaleler gerektirecektir. Bu nedenle diş eti rahatsızlığı yaşıyorsanız; tedavisinde muhakkak periodontoloji konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimine görünmeli ve erken dönemlerde tedaviyi gerçekleştirerek kısa sürede sağlıklı dişlere ve diş etlerine kavuşmalısınız.


 
Üst Alt