Son Konu

Perıodontolojı

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
106030.jpg
106030.jpg
Periodontolji, dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokuların, sıradan yapısı ve marazları ile ilgilenen bilim koludur.

Dişeti Marazının Belirtileri Nelerdir?
Toplulukta yaygın olarak rastlanan periodontal illetlerin birinci belirtisi diş etinde kanamadır. Diş eti kızarık, şiş ve parlak yüzeylidir. Birden fazla hengam bu belirtilere, ağız kokusu, diş etinde kaşınma, kanama hissi, dişlerde hassasiyet de eşlik eder. Periodontal illetler toplulukta çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta kişisi farklı şiddette etkileyebilmektedir. Birçok devir hastanın ağrı üzere bir şikayeti olmadığı için belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Hastanın şikayeti olduğunda ise sağlam, çürüksüz dişler destek dokulardaki kayıplardan ötürü sallanarak kaybedilmektedir.

Dişeti Illeti Nasıl Tedavi Edilir?
Dişeti marazlarının önlenmesinde öncelikli vazife hastanın kendisine düşmektedir. Hasta dişlerini korumak için günlük ağız bakımını sahih ve tertipli yapmalıdır. Dişler nizamlı olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Dişlerin üzerindeki bakteri plağı uzaklaştırılmalıdır. Diş doktoruna tertipli aralıklarla gidilmeli, denetim ve tedavi ihtarları dikkate alınmalıdır.

Diş Taşı Aklığı Nedir? Diş Taşı Aklığı Dişlerime Zarar Verir Mi?
Diştaşı (tartar), bakteri plağı denilen birikintilerin diş yüzeylerinde uzun müddet kalması sonucu oluşan sert yapılardır. Oluşumunda tükürükte bulunan kalsiyum ve fosfat tuzları faaldir. Temizlenmeyen plak üzerine bu inorganik kristaller çöker ve diş yüzeyindeki sert yapıları oluştururlar. Diş taşlarının oluşmaması için ağız hijyenine dikkat etmek gerekir.

Diştaşı ariliği mütenasip bir formda yapıldığında dişlere zarar vermez.

periodontoloji_dis_01.jpg
periodontoloji_dis_02.jpg


Dişeti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Diş taşlarının olması, berbat ağız hijyeni, düzgün yapılmamış taşkın dolgular, entegrasyonsuz kron ve köprüler, Bruksizm (diş sıkma), yanlışlı diş fırçalamak, genetik yapı ve diş eti marazları dişeti çekilmesine sebep olabilir.

periodontoloji_dis_04.jpg
periodontoloji_dis_05.jpg

Dişeti çekilmelerinde dişetinin tekrar kendi kendine sağlıklı konumuna dönmesi laf konusu değildir. Fakat önemli sorun yaratan durumlarda (kök yüzeyleri açıkta ve hassasiyet çok fazlaysa) öncelikle birinci aşamadaki tedaviler uygulanır ve gerekirse cerrahi müdahale yapılabilir.

Cerrahi Tedavi Nasıl Yapılır?
Illetin daha ilerlediği durumlarda dişeti ceplerini kaldırmak gerekir. Yok olan kemik yine oluşamayacağı için kişisel teknikler kullanılır.

Gingivektomi
Diş eti hastalıklarında diş eti büyüyerek bakterilerin barınabileceği derin cepler oluşturur. Gingivektomi haddinden fazla büyümüş dişetinin kaldırılmasıdır. Bu fazlalığın kaldırılmasıyla bakterilerin toplanabilecekleri alan ortadan kaldırılmış olur.

Flap Ameliyatları
İltihaplı dokuyu ve diş taşlarını daha aktif formda temizleyebilmek için (0,5 mm den daha derin ceplerde) flap operasyonuna gerek duyulur.

Bu operasyonda dişeti kaldırılıp altındaki yabancı iltihabi dokular temizlenip, dişeti tekrar kapatılır.

Şiddetli kemik kayıpları olduğunda flap operasyonu uygulanması esnasında kemik oluşmasını sağlayan tozlarla kemik kayıpları doldurulmaya çalışılır. Operasyon ortamına yerleştirilen bu tozlar kemik dokusu tarafından yok edilerek sıradan kemik dokusuna dönüştürülür.


 
Üst Alt