Son Konu

Perpetual Protocol (PERP) Nedir? PERP Coin Yorum ve Geleceği

tekin

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,708
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
1-20.jpg

Perpetual ProtocPerpetual Protocol (PERP), yüksek verimli konsantre likidite ile daima takaslar sağlamak için yürütme katmanı olarak Uniswap v3’ü kullanır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter
ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Perpetual Protocol tarafından oluşturulan ve denetim edilen her kalıcı piyasa, farklı bir Uniswap v3 havuzudur ve kullanıcılar bu havuzla sadece, alım satım faaliyetlerini takip eden akıllı kontrat olan Perpetual Protocol takas odası aracılığıyla etkileşime girebilir.


Ethereum, en eski ve en esaslı blockchain platformlarından biridir. Dezavantajlarından biri, çoklukla fahiş gas fiyatları ile gelmesidir. Ya size yalnızca daha ucuz fiyatlar sunmakla kalmayıp tıpkı vakitte sermayenizi 20 kata kadar artırmanıza müsaade veren bir platform olduğunu söylesek?

Perpetual Protocol Nedir?


2018 yılında Yenwen Feng ve Shao-Kang Lee tarafından oluşturulan Perpetual Protocol, bir yıldan uzun bir müddet evvel ismini değiştirmeden evvel orjinal olarak “Strike” olarak isimlendiriliyordu. Perpetual Protocol, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiştir. Uniswap yahut PancakeSwap üzere, Perpetual Protocol de merkezi olmayan bir değişimdir. Blockchain teknolojisi üzerine inşa edilmiş ve muhtaçlığı ortadan kaldıran bir kripto değişim platformudur.

Kullanıcıların kaldıraç, kısa konumlar ve düşük kayma ile ticaret yapmalarına imkan tanır. Süreçleri tamamlamak için bireyler yahut kurumlar yerine otomatik piyasa yapıcıları (AMM’ler) kullanan akıllı bir mukaveledir. Perpetual Protocol, spot ticaret sunmaz.

PERP Coin Nedir?

PERP, Perpetual Protocol’ün mahallî simgesidir ve idaresi için kritik ehemmiyete sahiptir. Hala erken etaplarında olan Perpetual Protocol şu anda bir takım tarafından yönetilmektedir. Bununla birlikte, en son planın, topluluğun omuzlarına düşen gelişmeler ve güzelleştirmelerle gücü PERP sahiplerine devretmek olduğu bildiriliyor.

Ağın temel bir istikameti olmasının yanı sıra, PERP’de stake edilebilir. Stakerler, ayrılmamış yahut yeni basılmış token arzının yanı sıra ağdaki ticaret fiyatlarının yarısı ile ödüllendirilir.

Perpetual Protocol Nasıl Çalışır?

Perpetual Protocol, daima kontratların ticaretinde klasik borsaları iki sistem aracılığıyla yansıtmaya çalışır: AMM ve sigorta fonu.

Otomatik Piyasa Yapan

Perpetual Protocol, sanal otomatikleştirilmiş piyasa yapan (vAMM) olarak bilinen tanınan otomatikleştirilmiş piyasa yapıcının (AMM) yeni bir çeşidini yarattı. Otomatik piyasa yapıcılar, Uniswap ve Balancer üzere merkezi olmayan platformlarda test edildi ve merkezi kripto değişim araçları için güzel ikameler oldukları kanıtlandı.

Tipik AMM’lerde varlıklar, ticaret çifti olarak iki jetona sahip likidite havuzlarına yatırılır. Likidite sağlayıcıları (LP’ler) havuzlardan fiyat alır. Bu fiyatlar, havuzlardaki varlıklara karşı süreç yapan kullanıcılardan alınır. vAMM, spot değişim için değil, fiyat keşfi için yapılmıştır.

Uniswap, Curve yahut Balancer’ın AMM’leri üzere, Perpetual Protocol’ün vAMM’si de jeton fiyatlarını belirlemek için matematiksel fonksiyonları kullanır. Lakin bu öteki AMM’lerin tersine, likidite havuzu yoktur ve burada gerçek bir varlık depolanmaz (dolayısıyla vAMM’de “sanal” için “v” kullanılır). Şu anda, protokoldeki pazarlar Perpetual Protocol grubu tarafından manuel olarak eklenmiştir. Bununla birlikte, Perpetual Protocol bir DAO olma yolunda ilerlerken gelecekteki gelişmeler topluluk tarafından onaylanacaktır.

Açık kaynaklı bir blok zinciri defteri olarak, Merkezi Olmayan Otonom Tertip (DAO), net bir kurallar dizisi tarafından belirlenir. Perpetual Protocol’ün akıllı zinciri iki fonksiyona hizmet eder:

Takas odası, tüccarlardan mevduat kabul etmek ve hem marjin fiyatını hem de alınacak kaldıraç ölçüsünü kaydetmek için kıymetlidir. Daha sonra mevduatları akıllı mukavelenin başka yarısına teminat kasasına aktarır.

Bu ortada, teminat kasası ticaret durumlarını garanti altına alır ve token fiyatlarını güncellemek için vAMM’ye sinyaller gönderir.

Sigorta Fonu, tasfiye yahut beklenmedik olaylar değerli riskler içerir ve potansiyel olarak tüccarların kaldıraçlı durumlarını finanse edememesine neden olabilir. Bu olduğunda, bir sigorta fonu devreye girer.

Alım satım fiyatlarının yarısının ödüllendirici stake etmeye gittiğini unutmayın. Öteki yarısının nereye gittiğini merak edebilirsiniz. Aslında, sigorta fonu, süreç fiyatlarının kalan yarısından elde edilir. Ağı ne kadar çok kişi kullanırsa, sigorta fonu o kadar büyür.

Sigorta fonu azaldığında tükenme riskini azaltmak için yeni PERP token’larını basmak için tasarlanmış bir akıllı kontrat yürürlüğe girdi. Bu yeni token’lar daha sonra sistemin iflasını önlemek gayesiyle kasada teminat olarak satılır.

Ana Özellikler

İşte Perpetual Protocol’ün üç temel özelliği.

20 kata kadar kaldıraç

Protokolün rastgele bir bâtın fiyatı yoktur ve tüccarlar istedikleri vakit sermayelerinde 20 kata kadar uzun yahut kısa kaldıraç kullanabilirler.

7/24 Likidite

Şimdiye kadar, Perpetual Protocol likiditeden mahrum değil. Takımı bunun değişmeyeceğini tez ediyor. Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum ve Ethereum tabanlı token’lar üzere kripto varlıklarının yanı sıra, Perpetual Protocol platformunda fiat yahut altınınızı da kaldırabilirsiniz.

Merkezi Olmayan Finans (DeFi), merkezi olmayan blok zinciri kavramını alır ve bunu finans dünyasına uygular.

Staking alanı, pasif olarak kazanmak için paranızı bir havuza yatırdığınızda ortaya çıkabilecek kalıcı bir kayıptır. Volatilite nedeniyle, yatırımlarınız bir darbe alabilir. Para kaybetmeseniz bile, karlarınız kıymetli ölçüde azalabilir.

Öteki DeFi projelerinden farklı olarak, Perpetual Protocol üzerinde fiyat dalgalanmaları stakerları etkilemez, bu nedenle kalıcı kayıplar oluşmaz.

Perpetual Protocolün (PERP) Artıları ve Eksileri

Artıları
  • Üstte bahsedilen yararların yanı sıra, Perpetual Protocol’ü emsallerinden ayıran birkaç şey daha var.
  • Yüksek Güvenlik Düzeyleri: Tahminen de platformun en büyük satış noktalarından biri olan Perpetual Protocol çok inançlıdır. Açık kaynaklıdır, böylelikle herkes kırmızı bayrakları denetim edebilir. Bunun dışında, tanınmış kripto firmaları ConsenSys ve PeckShield tarafından her ikisinden de tavsiyeler alan dış kontrollerden geçti. Kullanıcıların fonlarını teminat altına almak için, DeFi ile ilgili müdafaa konusunda uzmanlaşmış iki şirket olan Unslashed Finance ve Nexus Mutual’dan sigorta kapsamına da sahiptir.
  • Düşük Fiyatlar: Ethereum tabanlı Katman 2 protokollerinin ağ tıkanıklığı nedeniyle yüksek fiyatlar talep ettiği bilinmektedir. Perpetual Protocol, düşük maliyetle süratli süreçler sunar.
Eksileri
  • Perpetual Protocol’ün güçlü yanlarını anladıktan sonra, kimi eksikliklere bir göz atalım.
  • Flash Crashes: Perpetual Protocol, çok yüksek volatilite periyotlarında gecikme problemleri ve flaş çökmeleri yaşadı. Bu sorun, arbitrajcıların büyük tasfiye edilmiş durumların öbür tarafında durum almak için adım atamamasından ve ferdi yatırımcıların marjlarını ayarlayamamasından kaynaklanmaktadır. [Editörün notu: Bu yazı itibariyle, son dalgalanma protokolü etkilemediği için bu sorun çözülmüş görünüyor. Fakat, daha fazla müşahede gereklidir.]
  • Düşük Fiyatlar: Bunun bir avantaj olması gerektiğini biliyoruz, fakat gerçek şu ki protokol için sıkıntılar yarattı. Çoklukla uzun ve kısa açık faiz ortasında bir dengesizlik vardır ve fonlama oranı için sorumluluk trader’ların kendilerine değil, sigorta fonuna yüklenir. Bu düzenleme uzun vadede sürdürülebilir görünmüyor.
Perpetual Protocol (PERP) Nasıl Satın Alınır?

Bybit, PERP satın almak için en inançlı platformlardan biridir. PERP direkt satın alınamaz; Ethereum yahut ERC token’larına sahip olmanız ve akabinde bunları PERP ile değiştirmeniz gerekir.

PERP Coin Kaç TL?

Aktüel kripto para piyasası datalarına nazaran 1 PERP Coin 89.82 TL TL’den süreç görüyor. PERP Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 1.28% değişim gösterdi. PERP Coin’in son 24 saatteki süreç hacmi ise 12,809,262 $ dolar, toplam piyasa bedeli ise 423,842,452 $ dolar düzeyinde.

PERP Coin Kaç Dolar?

Yeni kripto para piyasası bilgilerine nazaran 1 PERP Coin 6.62 $ dolardan süreç görüyor. 2022 yılının Ocak ayı itibariyle PERP Coin tüm vakitlerin en yüksek düzeyi rekorunu 24,84 dolarla kaydetti. Bununla birlikte PERP yılın en düşük düzeyini ise 0,6552 dolarla belirledi.

PERP Coin Yorum ve Geleceği

Şimdiye kadar topladıklarımıza nazaran, PERP onu büyütebilir. Çin’deki kripto yasağı lehlerine çalışıyor üzere görünüyor, zira merkezileştirilmiş borsalardan merkezi olmayan borsalara geçiş, daha fazla tüccarın PERP’ye ilgi duymasına neden oldu. 20x kaldıraç elde etmek zordur ve Perpetual Protocol’ün sigorta fonu sayesinde likiditesinin bitmesi matematiksel olarak imkansızdır. Genel olarak, Perpetual Protocol büyük bir büyümeye hazır.

DeFi alanı son yıllarda inanılmaz ilerleme kaydetti. Çok sayıda protokol kripto para ünitesini ana akım haline getirmeye çalışsa da, hepsi başarılı olmadı yahut olmayacak. Ethereum altında eşsiz bir teklif olan Perpetual Protocol (PERP), takım DAO’larının tam denetimini bıraktığında muazzam yararlar sağlayabilir. Daha da değerlisi, daha fazla tüccar potansiyellerine inanmaya başladıkça hem platform hem de token toplumsal medyada dikkat çekiyor. Perpetual Protocol, tartışmasız izlemeye kıymet bir DEX’tir.
 
Üst Alt