Son Konu

Peygamber Kime Denir, Peygamber Ne Demek?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
42
Puanları
48
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Peygamber nedir sorusu sıkça karşılaşılan sorulardan bir tanesidir. Bu sebepten peygamber kelimesinin anlamı ve kimlere peygamber denildiğinin bilinmesinde fayda vardır. Peygamber kelimesi, Farsça kökenli bir kelime olarak ifade edilir. Dilimizce sıkça bu kelimeye yer verilmektedir.

Peygamber anlamı ise, Allah’ın buyurduğu emir ve yasakları insanlara bildirmekle görevli olan kimselere denilmektedir. Ayrıca insanları İslam dinine davet eden ve Allah yoluna çağıran elçilere denir.

Peygamberlerde Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?​

Peygamberler, insanlar içerisinden Allah tarafından seçilerek, elçi görevini üstlenmişlerdir. Seçilen peygamberlerin sahip olduğu bazı özellikler bulunur. Bu özellikler açıklanacak olursa;
  • Sıdk: Peygamberler doğruluktan yanadırlar. Doğru ve dürüst insanlardır ve asla yalan söylemezler. İnsanları aldatma ve dolandırma gibi huyları asla yoktur.
  • Emanet: Peygamberler güvenilir insanlar olarak bilinmektedir. Her gönderilen peygamber, kendini güvenilir olarak tanıtmıştır.
  • İsmet: Peygamberler günahtan korunan kimselerdir. Küfür ve şirk gibi büyük günahları peygamber olmadan önceki yaşamlarında işlememişlerdir. Allah onları peygamber olduktan sonra da günah işlemekten korumuştur.
  • Fetanet: Peygamberler zeki ve akıllı kimselerdir.
  • Tebliğ: Peygamberler Allah'ın buyruklarını insanlara ileten kimselerdir.
Bu özelliklere bakıldığında peygamber ne demek ve hangi sıfatlara sahip olunduğu sorusunun cevabını öğrenebilmek mümkün olmaktadır.

Peygamberler Tarihi Nedir?​

Peygamberler tarihi insanlar tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen peygamberlere bakıldığında, ilk peygamber Hz. Adem’dir. Son peygamber ise Hz. Muhammet’tir. Peygamberler tarihinde sırasıyla Kuran-ı Kerim’de adı geçen peygamberler açıklanacak olursa, şu şekilde sıralanabilir;

Hz. Adem, Hz. İdris, Hz. Nuh, Hz. Salih, Hz. Hud, Hz. İbrahim, Hz. Lut, Hz. İsmail, Hz. İshak, Hz. Eyüp, Hz. Yusuf, Hz. Yakup, Hz. Şuayb, Hz. Musa, Hz. Harun, Hz. Zulkifl, Hz. Davut, Hz. Süleyman, Hz. Elyesa, Hz. İlyas, Hz. Yunus, Hz. Zekeriya, Hz. Yahya, Hz. İsa, Hz. Muhammed şekilde sıralaması yapılabilmektedir. Adı geçen bu peygamberler tarih boyunca birçok zorluğa katlanmışlardır. Ancak bu durumdan asla şikâyet etmeyip, İslamiyet’i yaymak için elçilik görevini yapmaya devam etmişlerdir. Bazı peygamberlere Allah tarafından kutsal kitaplar gönderilmiştir. Bu peygamberler;
 
Üst Alt