HP, web için yaratılmış HTML içerisine gömülebilen geniş kullanımlı betik ve programlama dilidir. PHP, ilk dönemlerde Personel Home Page (Kişisel Ana Sayfa) anlamına geliyordu. Ancak daha sonra GNU adlandırma standartlarıyla uyumlu olacak şekilde Hypertext Preprocessor (Üstünyazı Önişlemcisi) olarak değiştirildi.
Rasmus Lerdorf tarafından 1.0.0 sürümüyle 1995'te yaratılan Php, günümüzde PHP topluluğu tarafından geliştirilmeye devam ediyor. Şu anda stabil olarak kullanılan en son sürümü PHP 5.6.11′dir. PHP'nin resmi ana sayfasına php.net'ten ulaşabilirsiniz.
Günümüzde 250 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken, 2 milyondan fazla web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır. Daha detaylı PHP kullanım istatistiklerine aşağıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz.
PHP açık kaynaklı (open source) özgür bir yazılım olarak PHP Lisansıyla dağıtılmaktadır. Ayrıca PHP, tüm web sunuculara, neredeyse tüm işletim sistemlerine ve platforma ücretsiz olarak yüklenebilmektedir.
PHP, özellikle mysql veritabanıyla birlikte ve Linux işletim sistemi altında iyi bir performans sergilemektedir. C/C++ diline olan benzerliği nedeniyle bu dili önceden bilenlerin PHP öğrenmesi oldukça kolaydır. Kolay öğrenilmesi ve hızlı performansı nedeniyle Facebook, YouTube, Yahoo, Wikipedia ve OGame gibi dünyaca ünlü sitelerin yazımında kullanılmasına rağmen, kodların kolay anlaşılabilmesi açısından ve birden fazla programcı tarafından sürekli geliştirilmesi gerekli büyük projelerde Java nın kullanılması daha uygun görülmektedir. Ancak sadece web tabanlı yazılımın geliştirilmesi söz konusu olduğunda Java ya göre öğrenilmesinin daha kolay olması nedeniyle genellikle PHP tercih edilmektedir. PHP, web tasarımında önemli kolaylıklar sağlasa da 2005 te Google in AJAX kullanmaya başlamasından sonra tek başına öğrenilmesi yeterli olmamakta ve AJAX'ı öğrenmek için gerekli JavaScript, XML, HTML, (ve CSS) ile birlikte bir bütün oluşturabilmektedir.