Son Konu

Pırasa nasıl temizlenir, Pırasa nasıl ayıklanır? Pırasa temizlemenin püf noktaları

Garfield

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
171,000
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
pirasa_nasil_temizlenir_pirasa_ayiklamanin_puf_noktalari_1603200932_7836.jpg

Soğangiller familyasından olan olan pırasa, vücudumuzun en ihtiyaç duyduğu A, C ve E vitaminlerini içermektedir. Türk mutfağında en çok tüketilen sebze yemeklerinden biri olan pırasa nasıl temizlenir, Pırasa nasıl ayıklanır? İşte, pırasanın ayıklanmasına dair püf noktalar...

En çok İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara'da yetiştirilen pırasa, daha çok Batı Anadolu'da ekimi yapılan bir kültür bitkisidir. Pırasa şurubu göğüs yumuşatıcı bir ilaçtır, öksürüğe iyi geldiği gibi  kalp, kan, göz, kemik, sindirim sistemine de olumlu etkileri vardır. Sonbaharın gelmesiyle birlikte tezgahlarda yerini alan pırasa yemeklerde ve börek yapımında kullanılan en lezzetli sebzeler arasında yer alıyor. Pırasa diyetisyenler tarafından kilo veremeye yardımcı olduğu ve uykuyu düzenleyici etkisi bulunduğu için çok önerilmektedir. Pırasayı yemeklere koymadan önce iyice temizlemek ve güzelce ayıklamak gerekiyor. Peki pırasa nasıl temizlenir, Pırasa temizlemenin püf noktaları nelerdir. Pırasanın faydaları hakkında detaylı bilgi almak için haberimizin içeriğine göz atabilirsiniz. Sofrayı zenginleştiren pırasayı ayıklamak için hangi yöntemler uygulanmalıdır? Merak ettiğiniz önerileri sayfamızın içeriğinde bulabilirsiniz...

onvCF_1582230168_5812.jpg

PIRASA NASIL TEMİZLENİR?

Pırasa, sonbahar mevsimine doğru yetiştiği için topladığında topraklı kısmı yapraklarına bulaşıyor. Toprağı eksik olmayan pırasa sebzesini tüketmeden önce hijyenik bir şekilde güzelce yıkayıp temizlemek gerekiyor. Pırasayı temizlerken sırasıyla uygulayacağınız yöntemle:

iw42v_1603202268_1488.jpg

► Pazardan aldığınız pırasaları mutfak tezgahının üzerine koyun. 

► Ardından her bir pırasa tanesini bıçak yardımıyla kökünden ve ucundan 2 parmak kalınlığında bir parça kesin ve bu parçaları çöpe atın.

► Pırasanın bir ucundan diğer ucuna uzun olacak şekilde bıçak yardımıyla kesikler atın.

► Pırasalara kesikler attıktan sonra dışındaki kabuğu çıkarabilirsiniz.

ykG5j_1603202297_2378.jpg

► Çıkardığınız kabuk, içte kalan pırasayı koruyan tabakadır. Bütün pırasalardan bu tabaka kısmını ayırdıktan sonra pırasaları güzelce soğuk suyla tek tek yıkayabilirsiniz.

► Pırasalarda çok fazla toprak bulunduğu için tek ellerinizle ovalayarak kirli olan yerleri temizleyebilirsiniz.

3rGa1_1603202390_6211.jpg

ÇORBA YAPMAK İÇİN PÜF NOKTASI;

Pırasanın köklerini kesiyoruz ve uzunlamasına pırasaları dilimliyoruz. Çorbada kullanacağımız kısım koyu yeşil tarafı ise kısa sürede pişiriniz. Tamamı ise uzun sürede pişirmeniz önerilir.

xsVZg_1582230186_193.jpg

2 kase içine kıyılmış pırasaları yerleştiriniz ve içerisini soğuk su ile doldurunuz. Pırasa kirliyse suya bırakmadan önce süzgeç yardımı ile yıkanma yapmayı ihmal etmeyiniz. Pırasaların en iyi şekilde temizlenmesi için kaselerin içerisinde elinizle ovalayınız ve sonrasında durulayıp süzünüz.

dvDPe_1582230208_9108.jpg

YEMEĞİNİ YAPMAK İÇİN PÜF NOKTASI;

Bir kesme tahtası üzerinde pırasayı düz açıda tutarak ilk yaprağından itibaren baştan aşağıya düz bir şekilde yarınız. Musluğun altında soğuk su ile pırasaların arasını açınız. Toprak veya kir varsa elinizi suyun altında tutarak ovalama yöntemi ile pırasaları temizleyiniz. Koyu yeşil pırasayı istediğiniz miktarda kök tarafından keserek doğrayınız.

ZacxR_1582230587_7077.jpg
 
Üst Alt