Son Konu

Piyanonun icadı ve gelişimi

nicebayan

Yeni Üye
Tepkime
2
Web
nicebayan.com
Credits
-1
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Piyanonun icadı ve gelişimi

Müzik ruhun gıdasıdır demiş büyüklerimiz Piyano ile tanışınca bunun ne kadar doğru bir saptama olduğunu daha iyi anladım Vurmalı çalgılar gurubuna dahil olan piyanoda ses, teller aracılığı ile dinleyiciyle buluşuyor Nasıl vurmalı çalgı olur diye düşünebilirsiniz bunun için hemencecik nedenini açıklayalım Piyanonun tuşlarına basıldığı süre içindeki tahta çekiç tellere vuruyor bu nedenle vurmalı çalgılar sınıfına dahil oluyor

Piyanonun tarihine bir göz atacak olursak ilk piyanonun 1700 ’lü yıllarda İtalya ’da yapıldığı görülüyor Floransa ’lı Bartolommeo Cristofori piyanoda çekicin tellere vurması anında sesin sönümlenmemesi ve çekicin çabuk bir şekilde tellerden ayrılarak notanın tekrar basılabilmesi sorununu çözmüş ve ölümüne dek 20 ’ye yakın piyano üretmiştir sonra Fransızlar işe el atmış ve Marius tokmaklı klavseni bulmuştur

Piyano hakkında kısa bir data alıntı yaparak konuyu noktalayalım Saksonyalı Silbermann ise, Schröter ’ in çekiç sistemini geliştirdi ve Bach ’ın da değerli öğütlerinden yararlanarak, klavyenin tüm ses genişliğinde eşdeğer bir ötüm elde etmeyi başardı Augsburg ’ da org yapımcısı Johann Andreas Stein (17281792) Alman veya Viyana usülü denen mekanizmalı piyanolar meydana getirdi 1789 ’da Stein, ayrıntıları ayrıntıları ile belirtmek için kullanılmakta olan dizliklerin yerine pedal koydu Andreas ve torunu Johann Baptist Streicher (17961871), piyanonun yapısını (Beethoven ’in arzusu üstüne) daha sağlamlaştırdı ve ikinci bir otum kapağı ekleyerek daha çizgili bir ses sağladı Piyano sanayinin reel kurucusu Alman Zumpe ’ dir,

Süre içinde büyüyen piyano pek fazla bestecinin en arkadaşça arkadaşı olmuştur bu nedenledir ancak piyano için bahşedilen bestelerin sayısı ciltlercedir

Piyano eğitimine küçük yaşlarda başlatmak ayrıca beyni hem parmakları ustalaştırmak için epeyce önemlidir Eğer azmederseniz yaşınız kaç olursa olsun piyano çalmayı öğrenebilirsiniz *

Üst Alt