Son Konu

Piyanonun icadı ve gelişimi

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Piyanonun icadı ve gelişimi

imagespiyanonunicadivegelisimi5ad10a618cf9c
Muzik ruhun gıdasıdır demiş buyuklerimiz Piyano ile tanışınca bunun ne kadar doğru bir tespit olduğunu daha iyi anladım Vurmalı calgılar gurubuna dahil olan piyanoda ses, teller aracılığı ile dinleyiciyle buluşuyor Nasıl vurmalı calgı olur diye duşunebilirsiniz bunun icin hemen nedenini acıklayalım Piyanonun tuşlarına basıldığı zaman icindeki tahta cekic tellere vuruyor bu nedenle vurmalı calgılar sınıfına dahil oluyor

Piyanonun tarihine bir goz atacak olursak ilk piyanonun 1700’lu yıllarda İtalya’da yapıldığı goruluyor Floransa’lı Bartolommeo Cristofori piyanoda cekicin tellere vurması anında sesin sonumlenmemesi ve cekicin cabuk bir şekilde tellerden ayrılarak notanın yeniden basılabilmesi sorununu cozmuş ve olumune kadar 20’ye yakın piyano uretmiştir Daha sonra Fransızlar işe el atmış ve Marius tokmaklı klavseni bulmuştur

Piyano hakkında kısa bir bilgi alıntı yaparak konuyu noktalayalım Saksonyalı Silbermann ise, Schroter’ in cekic sistemini geliştirdi ve Bach’ın da değerli oğutlerinden yararlanarak, klavyenin tum ses genişliğinde eşit bir otum elde etmeyi başardı Augsburg’ da org yapımcısı Johann Andreas Stein (17281792) Alman veya Viyana usulu denen mekanizmalı piyanolar meydana getirdi 1789’da Stein, ayrıntıları belirtmek icin kullanılmakta olan dizliklerin yerine pedal koydu Andreas ve torunu Johann Baptist Streicher (17961871), piyanonun yapısını (Beethoven’in arzusu uzerine) daha sağlamlaştırdı ve ikinci bir otum kapağı ekleyerek daha dolgun bir ses sağladı Piyano sanayinin gercek kurucusu Alman Zumpe’ dir,

Zaman icinde gelişen piyano pek cok bestecinin en samimi arkadaşı olmuştur bu nedenledir ki piyano icin verilen bestelerin sayısı ciltlercedir

Piyano eğitimine kucuk yaşlarda başlamak hem beyni hem parmakları ustalaştırmak icin oldukca onemlidir Eğer azmederseniz yaşınız kac olursa olsun piyano calmayı oğrenebilirsiniz

Üst Alt