Varlık fiyatlamalarındaki resesyon ve enflasyon korkusu baskısı, ABD'de şirket bilançolarının geçen yıla oranla gerilese de beklentilerin üzerinde kalan karları tasaları ötelerken, Fed'in temmuz toplantısında beklentiler dahilinde 75 baz puan faiz artışına gideceği ihtimali ile dolar endeksinde düşüş eğilimi sürünce piyasalar derin bir nefes aldı.
BIST 100 endeksi güne yüzde 0,50 oranında 12,47 puan artışla 2.514,43 düzeyinden açılış yaptı
Hafta başından bu yana güçlü yükselişlerin görüldüğü Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün günü yüzde 2,07 oranında bedel çıkarıyla 2.501,96 puandan tamamladı.
Teknik düzeylere bakıldığında ise endekste yükselişlerde 2.550 düzeyinin, düşüşte de 2.490 düzeyinin öne çıkan duraklar olduğu belirtiliyor. Vadeli işlemlerde BIST30 endeks kontratı güne yüzde 0,11 oranında yükselişle 2.761,75 puandan başladı.
ABD'de bilançolar, Avrupa'da gaz başlıkları enflasyon ve resesyon şemsiyesi altında izleniyor.
ABD'de dün S&P 500 endeksi yüzde 2,76, Nasdaq endeksi yüzde 3,11 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,43 oranında yükselişle günü tamamlarken, vadeli süreçlerde de yükseliş görüldü.
Avrupa'da, Euro Bölgesi enflasyonu güç fiyatlarının tesiriyle yüzde 8,6 düzeyinde gerçekleşirken, rekor kırdı. Yarın yapılacak ECB toplantısında 50 baz puan faiz artışı beklentileri piyasayı şekillendiriyor.
Enerji başlığı altında dün Putin'in açıklamaları da yakından izlendi. Gaz akışının sağlanacağı fakat, hacminde düşüş olacağı ana tema olarak öne çıktı.
İngiltere'de ise enflasyon bilgileri 1982 yılından bu yana görülen en yüksek düzeye çıkarak, haziran ayında geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 9,4 arttı.
Avrupa borsalarında Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,69, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 1,01, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,79 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,49 oranında değer kazandı. Vadelilerde de yeni günde tıpkı seyir görüldü.
Asya borsaları da alış yüklü bir seyirle güne başlasa da hadise sayılarında artış baskı oluşturuyor. Japonya'da Nikkei 225 yüzde 2,6, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 1,6 oranında yükselişle seyretti.
Dolarda gerileme piyasaları bir ölçü rahatlattı
Dolar/TL yükseliş eğilimini bozmadan ilerlerken, dün dolar endeksindeki gerileme TL'deki seyri değiştirmedi. Günü bankalararası piyasada TL karşısında yüzde 0,6 artışla 17,5606 düzeyinden tamamlayan dolar, sabah saatlerinde 17,60 düzeyinin üzerini görürken, 17,55 düzeyinde dengelenme uğraşında. Euro/TL ise 18'in üzerinde seyrediyor.
Fed'in temmuz toplantısında 100 baz puan faiz artışı yapmayacağı sinyalleri ile yarınki ECB faiz kararının da 50 baz puan artış istikametinde olacağı beklentileri piyasada fiyatlandı. Euro/dolar paritesi yükseliş eğilimini hızlandırırken, geçen hafta görülen son 20 yılın en düşük düzeyi sonrası 1,025 düzeyinde karşılık buluyor.
Dolar endeksi dün yaklaşık yüzde 1'e varan bedel kaybı yaşarken, geçen hafta oluşan enflasyon ve sakinlik kaygıları 109,29 düzeyi ile 20 yılın tepesine taşımıştı.
Dolarda paha kaybı altını çok etkilemedi
Ons altın, yaklaşık son 1 yılın en düşük düzeylerinde bulunurken, dün dolarda görülen gerilemeye rağmen 1.718 dolar düzeyinde tutunamadı. Sabah saatlerinde ons altın 1.707 dolar düzeyinden süreç görürken, gram altın da dolarda bugün yatay seyirle birlikte 964 TL düzeyine geriledi.
ABD petrol stokları değerini korurken, dolardaki bedel kaybı petrolü de etkiledi
Petrol, evvelki gün görülen sert yükselişi dün muhafazaya çabalarken, bir yandan ABD'nin stok bilgileri bekleniyor, öteki yandan da dün Rusya-İran ve Türkiye'nin görüşmesi de yakından izlendi.
ABD ham petrolünde görülen yüzde 8 oranında yükseliş sonrası 100 doların üzerine çıkarken, Brent petrol ise bugün güne gerileme ile başlarken 106 dolar düzeyinde süreç görüyor.
Amerikan Petrol Enstitüsü(API) tarafından açıklanan bilgilerde yaşanan artışın akabinde, ABD Güç Bakanlığı(DoE) Güç Bilgi İdaresi (EIA) tarafından bugün açıklanacak datalarda de birebir istikamette bir seyir bekleniyor.