Son Konu

Piyasalarda Görünüm Bulanık İkilemde Kalan Fiyatlamalar Zorlaşıyor: Borsa, Dolar, Altın, Parite Ne Yönde?

dagcı

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,900
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
68
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier


Dünyanın gözü ABD'den ayrılamazken, enflasyondaki rekor düzey hem enflasyon, hem de resesyon kaygılarını artırırken, piyasalarda da oynaklık fiyatlamalar zorlaşarak, görünümü flulaştırıyor. 

Altında enflasyon ve sakinlik ortasında kalırken, dolara olan talep güçleniyor. Avrupa'dan gelen sinyaller problemli olmaya devam ederken, yurt içinde bugün TÜİK bilgileri öne çıkıyor.


BIST 100 endeksi güne yüzde 0,03 oranında 0,76 puan düşüşle 2.407,33 puandan başladı




4 günlük ortadan sonra global piyasalardaki satış dalgasının tesirine kapılan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün günü yüzde 1,07 bedel kaybıyla 2.408,08 puandan tamamlarken, bugün yapılan süreçler sonrası da yarın da resmi tatil nedeniyle kapalı olacak. 

Dün ABD'de açıklanan enflasyon verisinin aylık yüzde 1,3, yıllık yüzde 9,1 oranında artış ile beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası Fed'in şahinleşme ihtimali ve risk algısı artıyor. Bugün ise öne çıkan bilgi ABD'de haftalık işsizlik müracaatları ve ÜFE dataları olacak. Yurt içinde ise sanayi üretim ve sektörel ciro yakından izlenecek. 

Teknik olarak endekste takviye düzeyi 2.390 puanda, direnç de 2.440 puanda bulunuyor. Vadelilerde ise VİOP BIST 30 endeks kontratı güne yüzde 0,26 oranında düşüşle 2.640,00 puandan başladı.

ABD enflasyon verisi ile Fed'in önümüzdeki aylarda daha güçlü faiz artışlarına gidebileceği ihtimali ile resesyon ihtimalinin de tahvil tarafında fiyatlanması piyasalarda görünüm zorlaştırıyor.



Fed yetkililerinden de gelen açıklamalarda faiz artış ve sıkılaşma görüşlerinin arttığı görüldü. Açılanan 'Bej Kitap' raporunda ise birtakım bölgelerde talep yavaşlaması belirtileri ile 5 bölgede de resesyon riskinin arttığına dikkat çekildi.

Dün Wall Street'te S&P 500 endeksi yüzde 0,45, Nasdaq endeksi yüzde 0,15 ve Dow Jones ise yüzde 0,67 oranında kıymet kaybı ile günü tamamlarken, bugün vadeli süreçlerde sonlu düşüşler görülüyor. 

Avrupa borsalarında da ABD'deki gelişmeler izlenirken, euro/dolar paritesindeki 20 yıl sonra 1 düzeyinin altının görülmesi ise tesirini sürdürüyor. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,16, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,74, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,73 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,93 oranında kıymet kaybederken, vadelilerde yükseliş seyri görülüyor. 

Asya borsalarında sonlu bir alış seyri görülürken, Çin'de teknoloji payları yükselişe öncü konumunda bulunuyor. Vakalar risk iştahını baskılarken, Çin'de birtakım bölgelerde kısıtlamalar artıyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,1 oranında kıymet kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 oranında ve Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 0,2 oranında geriledi.

Dolar/TL bankalararası piyasada dün yüzde 0,7 oranında artışla 17,4293 düzeyinden günü tamamlarken, bugün sabah saatlerinde 17,47 düzeyinden süreç gördü.



TL karşısında euro pariteye bezer bir seyirle hareket ederken, 17,54 civarında süreç görüyor. 

Tahvil piyasalarında satış yüklü seyir sonrası kimi varlıklarda getiri eğrisinin terse döndüğü görülürken, ABD'de 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi ortasında farkın 15 yılın tepesine çıkması ile resesyon fiyatlamaları güçlendi. ABD'nin 3 aylık hazine bonosu ile 10 yıllık tahvil ortasındaki fark da son 2 yılın en düşük düzeyinde bulunuyor.

Dün ABD'den gelen enflasyon verisi sonrası dolar endeksi 108,6 düzeyine çıkarak son 20 yılın doruğunu gördü. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Fed'e ahenk sağlayamayacağı beklentisi ve artan güç sorunu ile satış yüklü bir seyir izlenen euro/dolar paritesi, dün 20 yıl sonra kritik hududun altına sarkarak 0,9998'i gördü. Bugün 1,0029 düzeyinde bulunuyor. 

Dolar/yen paritesi de rekor kırıyor. ABD enflasyonu sonrası yükselişi ivme kazanan parite sabah saatlerinde tepe düzeyi olan 138,5'ten süreç gördü.

ABD'nin rekor enflasyon verisi ile dolar talebindeki artışa rağmen kimi yatırımcıların altına yönelmesi oynaklığı artırdı.



Ons altın, dün ABD enflasyonunun yıllık yüzde 9,1 oranında açıklanmasıyla yeni rekorun tesiriyle son 1 aylık düşüşünü sürdürdü. Gece saatlerinde hudutlu bir yükselişle günü tamamlayan kıymetli metal, Fed'in Temmuz toplantısına odaklandı. 

Fed’in enflasyon  gayretinde daha agresif faiz artışı yapabileceği bunun da sakinliğe neden olabileceği telaşları piyasaların omurgası olmuş durumda. 

Ons altın bu sabah 1.719 düzeyinde bulunurken, gram altın da 965 liradan süreç görüyor. 

Altın, Rusya-Ukrayna savaşı ile martta 2 bin doların üzerine çıkarken, büyüme ve enflasyon tasaları seyri değiştirdi.

Petrol fiyatları, ABD'de mümkün büyük faiz artışı öncesi yükseldi



Petrol fiyatları, ABD'de enflasyonu düşürecek ve ham petrol talebini engelleyecek büyük faiz artışı mümkünlüğü nedeniyle yükseldi.

ICE'de Eylül vadeli ham petrol vadeli süreçleri, dün 100 doların altında süreç gördükten sonra bugün TSİ 07.00'da 68 sent (%0,7) artarak 100,25 dolar/varile çıktı. 

ABD Batı Teksas ham petrol fiyatı, Ağustos vadelide 55 sent (%0,6 artarak) 96,85 dolar/varilden süreç gördü. Bir evvelki gün ise 46 sent artmıştı.

Ayrıca Avrupa'da doğal gaz arzı ile ilgili sorunlar sürerken, Gazprom dün Kanada'da tamire alınan türbin motorunun iadesi ve bürokratik yaptırımlar mazeretiyle yine gaz akışı sağlamakta garanti vermediğini açıkladı. Açıklama sonrası 185 euroya çıkan doğal gaz vadeli kontratları, günü yüzde 3,1 yükselişle 180,5 eurodan tamamladı.
 
Üst Alt