Premenstrüel sendrom, toplumda (kadın kanaması) regl döneminde gerginlik olarak bilinmektedir. Kadın nüfusunun %80'ini etkileyen bu adet öncesi gerginlik duygu durumuyla depresyon oluşturmaktadır. Psikolojik ödem ve iştahta görülen artışla birlikte merkezi sinir sitemini etkileyen PMS'nin tedaviyle belirtileri hafifletilebiliyor. PMS regl öncesi sendrom nedir? PMS belirtileri nelerdir? PMS depresyonu nasıl geçer?
Premenstrüel sendrom (PMS), regl öncesi gerginlik sendromu anlamına gelmektedir. Regl yani kadın kanamasının başlamasına az bir süre kalmaya yakın başlayan PMS, kadınlarda %80'ene varan hormonel değişiklik oluşturur. Premenstrüel sendrom kadını hem ruhsal olarak etkilerken, hem de fizyolojik belirtilerle de can sıkıcı ve rahatsız edici bir durum halini alabilmektedir. Bazı kadınları hiç etkilemezken, bazı kadınların yaşam kalitesini düşürecek olaylarla yatağa bağlayabilmektedir. Kimisinde ise bazı aylarda görülürken, bazı aylarda görülmemektedir.
pms senderomu
PMS REGL ÖNCESİ SENDROM NEDİR?
Premenstrüel sendrom kadınlarda adet döngüsü denilen, her ay görülen regl döneminde yumurtlama fonksiyonundan sonra başlayan, geç letual faz denilen dönemde kadın memesinde şişkinlik, baş ağrısı, halsizlik, kilo alımı, psikolojik ödem gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Bu sendrom kadın popülasyonun yüzde 80’inde görülmekle beraber yaklaşık yüzde 5’lik dilimde yer alan kadınlarda klinik olarak anlamlı olacak şekilde şiddetli geçmektedir. Şiddetli geçirilen bu hastalık psikiyatrik sınıfa girerek, psikolojik desteklerle tedavi altına alınmaktadır.
pms sendromu
Kişiden kişiye değişen PMS, herkesin ruhsal ve fizyolojik farklılıklarından dolayı başkalaşmaktadır. Bazen kadınları öyle etkileyen bir vaziyette bulunur ki normalde basit olan aktiviteleri dahi yapmakta zorlanmaktadır. Şikayetlerin günlük yaşamı klinik veya sosyal açıdan etkileyebilecek boyutta şiddetli olması psikiyatrik bir rahatsızlığa işaret edebilir. Bu psikiyatrik rahatsızlık Premensturel Disforik Bozukluk veya Geç Luteal Faz Bozukluğu olarak isimlendirilmektedir.
pms sendromu
PMS BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ortalama bir adet yani regl döngüsü 28 gün sürmektedir. Eğer ortalama bir uzunluğa sahip regl döngüsünüz varsa, düzenli regl oluyorsanız, yumurtlama veya yumurtanın yumurtalıklardan salınması 14. gün içinde veya döngünün orta noktasında gerçekleşecektir. Bu sendromlar herhangi bir zaman diliminde de başlayabilmektedir. Regl döneminin sona ermesinin ardından 5 gün daha sürdüğü de kimi kadınlarda görülmüştür. Bunla birlikte PMS belirtileri ise ruhsal ve fiziksel olarak ayrılır.
RUHSAL PMS BELİRTİLERİ:
Depresyon,
Halsizlik,
Sürekli uyuma isteği,
Çevreye ilginin azalması ve tek kalma isteği,
Duygu durum dalgalanmaları,
Sinirlilik ve gerginlik hali,
İştahın artması ve yemek yeme isteği,
Cinsel istekte artış
FİZİKSEL PMS BELİRTİLERİ:
Vücutta ödem,
Bulantı, kusma,
Kabızlık, ishal,
Tartıda 2-3 kilo fazla çıkma durumu,
Aşırı susama,
Yüzde akneler,
Eklem ve kas ağrısı
regl döneminde eğlenmek
PMS DEPRESYONU NASIL GEÇER?
Bu sendromun tedavisi psikiyatriktir. En etkili ilaçların antidepresanlar olduğunu söyleyen uzmanlar, ayrıca kendini ve arkadaşlarını dışarı çıkartma ve eğlenme ortamlarına sokma, sevdiği aktiviteleri gerçekleştirme olanağı bulunduğunda geçtiğini yada hafiflediğini belirtmişlerdir. Bu sendrom bir anda oluşan ve geçen bir sendrom türü olmamasıyla birlikte yapılabilen tek durum hafifletmektir. Bu dönemde olumsuz düşünceleri zihninizden çıkartmalı ve olumlu güzel noktalara odağınızı çevirmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu dönemde kafein, alkol ve sigaradan uzak durulması da depresyonun hızlı geçmesinde aktif rol oynayacaktır. Daha kötü bir durumla karşılaşıldığında ise doktora gitmeli ve bir uzman takviyesi, desteği alınması gerekir.