Polikistik over sendromu üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hormonal hastalık ve sıklığı giderek artıyor. Hakkında pek çok bilimsel çalışma yapılan bu hastalıkla ilgili hala çözümlenemeyen noktalar olsa da bildiklerimiz büyük ölçüde yolumuzu aydınlatmaya yeter. İsterseniz önce polikistik over sendromu olan bir kadında ne tür şikayetler olur ona bakalım;
-
Adet gecikmeleri, -
Tüylenme -
Sivilcelenme -
Erkek tipi saç dökülmesi -
Gebe kalamama -
Kilo fazlalığı
Bu şikayetler başka pek çok sorunla birlikte görülebildiği için ultrason ve kan tahlilleri ile birlikte değerlendirilmesi ve tedavinin tüm sonuçlar bir araya getirilerek şekillendirilmesi gerekmekte.
Polikistik over sendromunun nedenleri çeşitli ve karmaşık olsa da hastaların %50 den fazlasında insülin direnci ve kilo fazlalığı görülmekte. İşte bu yazının konusu da insülin direnci ile yakından ilişkili polikistik over sendromu hastaları.
İnsülin vücudumuzda pankreas isimli organımızdan salgılanan bir hormon. Bu hormon siz her karbonhidrat ağırlıklı beslendiğinizde yüksek miktarda salgılanarak yükselen kan şekerinizi düşürür. Siz sürekli karbonhidrat ağırlıklı beslenirseniz pankreas sürekli insülin salgılar ve bir süre sonra hücreler insüline karşı direnç göstermeye başlar. Eskiden 1 birim insülinin yaptığı işi artık 5 birim insülin yapabilmektedir. İnsülin aynı zamanda yağ depolayan bir hormondur. Kanda insülin sürekli yüksek olunca vücutta bir süre sonra yağ depolanmaya yani kişi kilo almaya başlar. İşte burada devreye genetik giriyor. Genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde bu yağ dokusunun içinde yumurtalık hormonları başkalaşarak erkeklik hormonuna benzer hormonlara dönüşür. İşte bu hormonlar yumurtlama döngüsünün hassas ayarını bozar ve yumurtalıklar yumurtlamayı durdurur.
Öte yandan erkeklik hormonunun etkileri olan saç dökülmesi, tüylenme ve sivilcelenmenin de neden bu hastalıkta görüldüğü eminim şimdi biraz anlam kazanmıştır.
Buraya kadar olanlar kötü haberlerdi. İyi haber ise bu durumu tersine çevirmenin mümkün olması.
Eğer bu hastalıktan muzdarip kadın, kilo verip insülin direncini kırabilirse bozulan bu mekanizmanın normale dönmesi çok mümkün. Evet insülin direncinde kilo vermek zordur. Herkesten az yemek yediği halde herkesten zor kilo veren, aç kalınca elinde ayağında titreme, sinirlilik, soğuk terleme şikayeti ortaya çıkan birisi için bu kısır döngü basit diyetlerle kırılamaz.
Protein ağırlıklı, egzersizle birlikte yapılan bir diet çok kısa sürede değil belki ama bu hastalık ve beraberinde getirdiği kalp, damar hastalıkları ve şeker hastalığından sonsuz kadar kurtulmanızı sağlayacaktır. Bu şekilde kilo verip adetleri kendiliğinden düzene giren, kendiliğinden gebe kalan hastaların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.
Aynı zamanda kısırlık tedavilerine de iyi yanıt veren bu hastaların morallerini yüksek tutmaları ve sağlıklı beslenmeleri çok önemli. Çünkü paketli gıdalardaki koruyucular, boyalar, sebze meyvelerdeki hormonlar, plastik saklama ve su kapları gibi pek çok katkı maddesi içerdikleri kadınlık hormonu benzeri yapıları ile son yıllarda polikistik over sendromunun çığ gibi artmasından sorumlu.
Bu son yıllarda bu hastalığı neden artan bir sıklıkla gördüğümüzü de açıklıyor.