Polipler bağırsak içinde görülen et çıkıntılarıdır. Bir mercimek büyüklüğünden mandalina büyüklüğüne kadar değişik büyüklüklerde görülebilmektedir. İki türlü polip vardır; pediküllü (saplı polip), sesil polip (bağırsak içine gömülü ve sapı olmayan polipler) Sesil poliplerin kansere dönüşme oranı % 90 dır.
Polipler kanserin öncüsü ve habercisidir. Kalın bağırsak kanserlerinin %95'i poliplerden menşe alır. Kolon kanserleri önlenebilir kanserlerdir. Polipler alınınca hasta kanser olmaktan kurtulur. Görüldüğünde mutlaka alınmalıdır ve patolojiye gönderilmelidir. Üç yıl süre ile her yıl alınan polip yeri klonoskopi ile kontrol edilmelidir. Bu şekilde kolon kanserleri oluşmadan önlenebilmektedir.
Rektal kanaması olan mutlaka genel cerrahi veya gastroenteroloji uzmanına gidip endoskopik muayene (Işıklı Alet) yaptırıp kanamanın sebebini ortaya koymalıdır. Çünkü kanser hastalığı ile hemoroid hastalığı birbirine karıştırılabilir. Her ikisinde de belirtisi aynı olup bu belirtiler taze kanama, ağrı, dışkılamada değişiklikler yani zaman zaman kabızlık zaman zaman ishal şeklinde görülmektedir. Bunun kanser mi yoksa hemoroid mi olduğunu ancak ışıklı aletle muayene ederek ve gerekirse biyopsi alarak kesin teşhis konuşur. Aksi takdirde geç kalınmış olur.
Dünyada yılda 1 milyon kişi kolon kanserine yakalanmakta olup bunların 600 000 kişisi hayatlarını kaybetmektedirler. Meme akciğer ve prostat kanserinden sonra en çok görülen Kolon kanseridir. Ayrıca bol posalı diyet ve bol su içmek kolon kanseri riskini azaltmaktadır.