Porselen laminalar çok ince ve ışık geçirgen porselen yapraklardır. Dişler küçültülmeden sadece ön yüzeylerinden inceltme ile (0.3-0.7 mm) veya hiç aşındırmadan yapılan ve sağlam diş dokusunun en az kaybedildiği yöntemdir. Bu inceltilen alana yaprak şeklinde porselenler hazırlanır ve yapıştırılarak yeni bir diş dokusu elde edilir.
Porselen laminalar hangi durumlarda uygulanır?
Porselen laminalar dişler arasındaki boşlukların (diastema) kapatılması, diş formlarının düzeltilmesi, boylarının uzatılması ve yeniden şekil verilmesinde; hafif çapraşık dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak); diş rengini beğenmeyen ve beyazlatma ile sonuç alınamayan yada kalıcı beyazlık isteyen hastalarda; kırık, çatlak ve aşınmış dişlerin tedavisinde; rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde, kullanılırlar.
Porselen lamina diş tedavisi ne kadar zamanda tamamlanır?
Eğer dişetlerinde bir tedavi veya estetik açıdan bir müdahale gerekmiyor ise 2-3 seansta yani 1 hafta içinde yeni bir gülümsemeye kavuşmak mümkündür.
Porselen lamina uygulamasının tedavi aşamaları nasıldır?
İlk seans dişleriniz aşındırılmadan ölçüsü alınır ve çıkan modelde bir mock-up tasarım çalışması yapılır. İkinci seansta dişler üzerinde gerekli aşındırmalar yapılarak laminalar için alan yaratılır ve ölçüleri alınır. Bir sonraki randevunuzda ise laminalar dişlerinize simante edilir yani yapıştırılır.
Porselen lamina tedavisinin özellikleri nelerdir?
Işık geçirgenlikleri sayesinde birebir doğal dişi taklit edebilme özelliğine sahiptirler. Bu sayede hastalarımızın komşu doğal dişler ile istediğimiz uyumu sağlamamıza olanak verirler.
Porselen laminalar dişlerden çok az (0,3-0,7 mm lik) aşındırma yapılarak, hatta bazı durumlarda aşındırma yapmaya gerek bile kalmadan hazırlanabilen restorasyonlardır.
Aşınmaya karşı dirençli ve sağlam seramik materyalinden üretilirler.
Porselen yüzeyleri cilalı ve pürüzsüzdür, bu nedenle sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumu minimumdur.
Kahve, çay, sigara, kırmız şarap gibi dış etkenlerle renk değiştirmezler.
Yapıştırma işlemleri özel bonding teknikleri kullanılarak titiz bir çalışma ile gerçekleştirilir. Materyal olarak oldukça hassastır. Fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir. Söz gelimi, yapıştırılmış bir laminate veneeri dişten bütün olarak sökmek mümkün değildir. Ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırarak uzaklaştırılabilir.