morfeus
Yeni Üye
Bağırsak florasının tertibi, insan sıhhatinde epey değerli bir yere sahiptir. Sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmalar, sağlıklı bir sindirim sisteminin temel taşlarıdır. Bu canlı mikroorganizmalar, bağışıklık sistemini üzerinde de epeyce değerlidir.
‘Probiyotikler ve prebiyotikler nedir?’ dersek ; Probiyotikler, barsaklarda mikrobik dengeyi sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler , probiyotik mikroorganizmaların çoğalmasını sağlayan genelde besin lifi içerisinde yer alan sindirilmeyen besin bileşenleridir. En kıymetli probiyotikler, Lactobacillus ve Bifidobacterium cinsleridir. Bunlardan bize en tanıdık olan yoğurtta bulunan laktik asittir.
Günümüzde barsak mikrobiyotası üzerine bir çok çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmalara nazaran probiyotiklerin sıhhat üzerinde çeşitli olumlu tesirleri bulunmuştur. Probiyotikler;
-
Besinlerle alınan yahut bedende sindirim sorunları sonucu oluşan toksik unsurların bedenden atılmasını sağlarlar. -
Kabızlık probleminin ve ağız kokusu giderilmesine yardımcı olurlar. -
Bağırsaklardaki ziyanlı bakterileri denetim altına alıp, bağışıklık sistemini güçlendirirler. -
Antibiyotik kullanımı nedeniyle doğal florası bozulan bağırsakları tekrar düzenlenlerler. -
B kümesi ve K vitamini üretimi ve emiliminde vazifelidirler. -
Kalsiyumun bağırsaklardan emilimini arttırırlar. -
Ziyanlı bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları önlerler , -
Vajinal florayı istikrarda tutarak, vajinal enfeksiyonlara sebep olan patojen mikroorganizmaların (Candida) gelişimini engellerler. -
İdrar yolu enfeksiyonlarına ve seyahatlerde ishale sebep olan E.coli bakterisinin gelişimini önlerler. -
Alerji belirtilerini azaltırlar -
Cildin görünümünün güzelleştirirler. -
Sindirim kanalında kimi gerekli enzimleri üreterek sindirime katkıda bulunurlar. Laktoz ve protein sindirimini kolaylaştırmada etkilidirler.
Prebiyotikler; bağırsak mikroflorasının bileşimini ve aktivitesini olumlu istikamette etkileyerek, bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kalsiyum ve magnezyum üzere minerallerin emilimini ve biyoyararlılığını (vücutta kullanım etkinliği) arttırıp ,patojen mikroorganizmaların çoğalmasını önlerler.
Prebiyotikler sindirilmeyen ve barsakta güzel ve faydalı bakterilerin sayılarının artmasını sağlayan besinlerdir. Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, enginar, yulaf ve muz üzere çok çeşitli bitkisel yiyeceklerde bulunurlar. Bunlar kısa zincirli karbonhidratlardır ve sindirim enzimleri tarafından parçalanmazlar. Kalın barsaklara kadar bütün bir halde gelip ,orada uygun bakteriler için yiyecek sağlarlar. Probiyotiklerle birlikte alığındığında barsak florasının desteklenmesinde daha faal olurlar.