Son Konu

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan Açıkladı: İkinci Doz Aşısı Yapılan Kaç Kişi Virüse Yakalandı?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-9d7b5bc214822937f867a2da4194bf65cb36c343.jpg


Sıhhat Bakanlığı Bilim Şurası üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 aşısının iki dozunu yaptırıp bağışık olan 1 milyon 300 bin bireyden 852'sinin Covid-19 tanısı aldığını, 53'ünün hastanede yattığını, 5 kişinin ise ağır bakımda tedavi gördüğünü söyledi. İlhan, "Yoğun bakımda yatan bireylerden entübe olan ya da hayatını kaybeden yok. Demek ki aşı nitekim çok tesirli oluyor. Aslında aşıda da maksat insanların ağır hastalık geçirmesini engellemek" dedi.






Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sıhhati Anabilim Kısmı Lideri, Bilim Heyeti üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüse karşı yapılan aşılamaya ait DHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. İlhan, Türkiye'de birinci koronavirüs hadisesinin görülmesinin üzerinden 1 yıl geçtiğini anımsatarak, bu süreç boyunca 2 milyon 800 binden fazla kişinin koronavirüse yakalandığını, 29 binden fazla kişinin de hayatını kaybettiğini söyledi. Prof. Dr. İlhan, "Burada kıymetli olan 29 bin canımızı yitirmiş olmamız. Koronavirüs dünyayı etkiliyor, dünyada da sayılar çok olumsuz durumda. Türkiye, görece baktığınızda koronavirüs denetiminde yeterli ülkeler ortasında yer alıyor. 29 bin vatandaşımızı kaybettik; lakin kâfi tedavi ve tedbirler almasaydık bu sayı çok daha üste gerçek çıkabilirdi" dedi.


"Zaten aşıda da maksat insanların ağır hastalık geçirmesini engellemek"



Prof. Dr. İlhan, aşının ehemmiyetine değinerek, ikinci dozu yaptıktan sonra üzerinden iki hafta geçen, yani 'bağışık' denebilecek düzeye ulaşan bireylere ait değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. İlhan, "İki doz koronavirüs aşısı olduktan sonra üzerinden iki hafta geçen, yani bağışık olarak tanımlayabileceğimiz 1 milyon 300 bin vatandaşımızdan yalnızca 852 kişi hastalık tanısı aldı, bunların içerisinde de yalnızca 53 tanesi hastanede yattı, bunların içerisinde de ağır bakımda yatan yalnızca 5 kişi kelam konusu. 5 şahıstan 3'ü de taburcu oldu. Bunları hiçbiri entübe değil, hayatını kaybetmiş değil. Misal bir durum bizde de kelam konusu, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde de yeniden aşı olduktan sonra enfekte olan bireyler var; lakin hiçbiri ağır bakımda yatmadı, entübe olmadı. Ağır bakımda yatan bireylerden entübe olan ya da hayatını kaybeden yok. Bu çok kıymetli. Demek ki aşı hakikaten çok tesirli oluyor. Esasen aşıda da maksat insanların ağır hastalık geçirmesini engellemek. Tahminen hastalığa yakalanmasını engelleyemiyor; ancak yakalanan şahıslar ağır hasta olmuyor, ağır bakımlık olmuyor, entübe olmuyor, hayatlarını kaybetmiyor. Tüm vatandaşların tereddüt etmeden aşı olmaları koronavirüs ile gayrete çok önemli katkı sağlayacaktır" sözünü kullandı.
 
Üst Alt