Son Konu

Profesörden Öneri: 'Aşı Olmayanlar Konser ve Futbol Maçlarına Alınmasın'

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-bf67b3927efca4cd341f22fae1d6eac8f355a174.jpg


Prof. Dr. İsmail Balık, Kovid-19'la uğraşta, aşı ilgisizliği ve kararsızlığı yaşayan gençleri teşvik gayesiyle konser, futbol maçı üzere toplumsal alanlara girişlerde 2 doz aşı kaidesinin getirilmesi teklifinde bulundu.





Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Kısmı Lideri Prof. Dr. İsmail Balık, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Kovid-19'un birçok ülke ile birlikte Türkiye'de de tespit edilen, bulaşıcılığı yüksek Delta ve Delta Plus varyantlarının yayılımının engellenmesi ve salgınla çabada bilhassa genç nüfusun aşılanmaya teşvik edilmesine ait değerlendirmelerde bulundu.

Aşılanmanın artırılmasıyla ilgili önlemlere yoğunlaşılması gerektiğinin altını çizen Balık, "Kovid-19'a karşı elimizde çok değerli bir aşı silahı var. Delta ve Delta Plus varyantları ülkemizde yayılmadan aşılamaların süratli bir halde yapılması gerekiyor. Birçok ülkede aşının, salgının önüne geçilmesinde ne kadar işe yaradığı görüldü. Ülkemizde de çok net müşahedelerimiz var, aşılı olanlar ortasında ağır bakıma girme ve mevt neredeyse hiç görülmüyor." sözlerini kullandı.

"Aşı ile yeni varyantların ortaya çıkmasını önleyebileceğiz"



Prof. Dr. Balık, "Aşı ile yeni varyantların ortaya çıkmasını da önleyebileceğiz. Şu an süratli bulaşıcılık tarafıyla bilinen varyantlar, tahminen sonrasında mevt riskini de artıracak. Varyantlar ayrıyeten aşıların tesirini muhakkak bir oranda azaltıyor. Ortaya çıkabilecek yeni varyantlar tahminen de aşıların tesirini büsbütün sıfırlayabilir, bu türlü bir dehşet da kelam konusu. Bu yaşanırsa aşıların içeriğinin değişmesi ve tekrar, tekrar aşılama yapılması gerekecek." ihtarında bulundu.

Türkiye'de çift doz aşı oranının süratli biçimde yüzde 75'e çıkarılması için herkesin tam seferberlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Balık, kelamlarını şöyle sürdürdü:

"Salgın bitmediği üzere Delta varyantı da girdiği ülkelerde 1 ay içerisinde hakim hale geliyor. Ülkemizde de ağustosun ortalarından itibaren Delta varyantını yüzde 80 oranında görmeye başlayacağız üzere duruyor. Bu yeni bir dalgaya sebebiyet verebilir. Aşılama ve ferdi önlemlerle önüne geçmek elimizde. Tüm vatandaşlarımızın en kısa müddette randevularını alıp çift doz aşılarını olması çok kıymetli. Maske, 2 metre uzaklık ve hijyen üzere ferdî önlemlerden asla taviz verilmemeli."

Aşı kararsızı gençler için toplumsal medya fenomenlerine davet



Prof. Dr. Balık, Türkiye'de yeni yaş kümelerine randevuların açılmasıyla günlük aşı dozunun 1,5 milyona kadar çıktığına dikkati çekerek, "İstekliler süratlice randevularını alıp aşılarını oldu. Ancak aşı kararsızlığı yaşayanların randevuya gitmemesi sebebiyle aşılama oranlarının da gerilediğini gördük. Bu sebeple eforlarımızı aşı kararsızları üzerinde ağırlaştırmamız gerekiyor." değerlendirmesine bulundu.

Bilhassa gençler ortasında aşı ilgisizliği yahut kararsızlığının daha fazla görüldüğünü belirten Balık, gençlerin haberler yerine daha çok toplumsal medyayı takip ettiğine, bu nedenle uzmanların verdiği bilgilerin ve kamu spotlarının onlara ulaşmada yetersiz kaldığına işaret etti.

Balık, şöyle konuştu:

"Maalesef aşı aksileri toplumsal medyada çok etkin. Bu nedenle toplumsal medya fenomenlerinin, sanatkarların, dizi oyuncularının, sportmenlerin kendilerini takip eden genç nüfusu nizamlı olarak aşılamanın kıymeti konusunda bilgilendirmesi değer taşıyor. Bu tıpkı vakitte bir vatandaşlık misyonu. Seveni, takipçisi çok olan şahısların aşılama konusunda sorumluluk alması gerekiyor. Tüm ünlülerimizi toplumsal medya platformlarında aşı kampanyasına istekli olarak dayanak vermeye davet ediyorum. Fakat bu yolla genç nesilde aşı süratimizi artırabiliriz."

"2 doz aşısını olmayanlar alınmasın"



Prof. Dr. İsmail Balık, birtakım üniversitelerin yalnızca aşılarını olmuş öğrencilerin yüz yüze eğitime katılabileceğine ait açıklamalarının anımsatılması üzerine, ülkelerin aşılamaya teşvik maksatlı bu ve buna benzeri önlemleri almaya başladığına dikkati çekti.

Aşılama konusunda katı uygulamalardan yana olmadığının altını çizen Balık, şunları kaydetti:

"Özellikle genç kuşağımızda aşı kararsızlığı, ilgisizliği ya da lakayıtlığının daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu durumu aşmak, gençleri aşıya teşvik etmek maksadıyla yasaklamalardan fazla gençlerin keyfekeder sosyalleştikleri alanları kısıtlamaya dönük uygulamalara gidilebilir. Mesela konserler, tiyatro, sinema, cümbüş merkezleri, futbol, basketbol maçları üzere alanlara 2 doz aşısını olmayanlar alınmayabilir.

Buralar isteğe bağlı gidilen yerler olduğu için kimse de bir ziyan görmez. Örneğin, toplu taşımayı, kentler ortası seyahati yasaklayamazsınız, o vakit kişinin mecburî günlük yaşantısına dokunan müdahaleler kelam konusu olur."

"Aşılama oranı düşük vilayetler için önlemler geliştirmeli"



Sıhhat Bakanlığının yayınladığı aşı haritasında Doğu ve Güneydoğu'da aşılama oranları yüzde 30'ların altındayken batı bölgelerinde bu oranın yüzde 60'ın üzerine çıktığına dikkati çeken Balık, "Burada önemli bir uçurum kelam konusu. Benzeri biçimde İç Anadolu'da da aşılama oranı düşük vilayetler var. Bu nedenle vilayet pandemi şuralarının, aşı oranları düşük bölgelerde toplumun aşıyla ilgili yönelimlerini ve nedenlerini tespit ederek buna dönük önlemler geliştirmesi gerekiyor." dedi.

Bu kapsamda her siyasi partiden milletvekillerinin, kanaat liderlerinin insanlara aşılamanın kıymetini anlatması gerektiğini aktaran Balık, "Eğer ülkenin bir tarafında aşılama oranı çok düşük kalırsa öbür bölgelerde yüksek olsa bile ülke içinde seyahatler devam edeceğinden enfeksiyon süreklilik kazanmış olur." açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. İsmail Balık, gezici aşı grupları ile tarlalarda, yaylalarda, mezralarda aşılama çalışmalarının devam ettirilmesi ve ağırlaştırılması gerektiğini de vurguladı.
 
Üst Alt