Son Konu

Protez (takma) diş nedir? Temizliği ve bakımı nasıl yapılır?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
108852.jpg
108852.jpg
Protez (Takma) Diş Nedir?

Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin mahalline konan, kişinin çiğneme, estetik ve konuşma fonksiyonlarının tekrar kazandırılmasını sağlayan yapay materyallerdir.

Protez Dişlerin Maksadı Nedir?

Protez (takma) dişlerin hedefi, kişinin kaybettiği çiğneme, estetik ve konuşma üzere fonksiyonlarını tekrar bölgesine getirmesini sağlamaktır. Böylelikle, kaybedilen ağız sıhhati yine kazandırılmış olduğu üzere, tıpkı devirde da, topluluk içinde yaşayan birey ruhsal açıdan da desteklenmiş ve ömür kalitesi yükseltilmiş olur.

Protez Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin mahalline konan, kişinin çiğneme, estetik ve konuşma fonksiyonlarının tekrar kazandırılmasını sağlayan yapay materyallerdir.

Sabit Protezler

Hastanın kendisinin çıkaramadığı, ağızda var olan diş yahut dişlerin üzerine yapıştırılan protezlerdir.

Kuron Protezleri (Kaplamalar)

Gereğince diş desteği olmayan büyük bir dolguyu restore etmek, zayıf dişlerin kırılmasını önlemek yahut kırık, hali bozuk yahut rengi değişmiş dişlere tekrar estetik kazandırmak emeliyle, dişlerin üzerine uygulanan kaplamalardır.

Köprü Protezleri

Rastgele bir nedenle kaybedilmiş olan diş yahut dişlerin oluşturduğu boşluğun, iki tarafındaki dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir.

İmplantüstü Protezler: Hastanın çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardan(implant) destek alınarak yapılan kuron yahut köprü protezleridir.

Hareketli Protezler

Sabit protez uygulanamayacak kadar çok diş eksikliklerinde uygulanan, hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği protezlerdir.

Total Protezler (Damak)

Tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda uygulanan, hastanın çene kemiği ve onu örten yumuşak dokudan destek alan protezlerdir.

Kısımlı (İskelet) Protezler

Ağızdaki dişlerin bir kısmının kaybedildiği durumlarda uygulanan, ağızda hala var olan dişlerden destek alınarak uygulanan protezlerdir. Bu dişlerden destek almak için ya metal kroşeler (kanca) kullanılır, ya da daha estetik bir manzara sağlayan hassas temaslı (çıtçıtlı) protezler tercih edilir.

Overdenture (İmplantüstü Hareketli) Protezler

Çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardan(implant) destek alınarak yapılan hareketli protezlerdir.

Protez Aklığı ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Protezlerin günlük arilik ve bakımının yapılması, estetik görünüm, dişetlerinin tahriş olmasının önlenmesi ve ağız kokusunun giderilmesi açısından değerlidir.

Sabit protezler: Dişlerimizi günde en az 2 sefer, münhasıran kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan evvel fırçalamalı, 1 kere de diş ipiyle diş aralarını temizlemeliyiz. Köprü protezlerinin altına sıkışabilecek yemek artıkları, dişeti iltihaplarına ve ağız kokusuna neden olacağından, kişisel olarak tasarlanmış olan diş ipleri ile köprü altları temizlenmelidir. Kabuklu fındık, fıstık üzere sert yiyecekleri kaplama dişlerle yemek, kaplamaların kırılmasına neden olabileceği üzere, tasarruf vadesini de kısaltacaktır.

Yemeklerden sonra protez çıkarılmalı, ağız çalkalanıp, protez yıkandıktan sonra geri takılmalıdır. Protez, günde en az bir sefer diş fırçasıyla, diş macunu yahut protez bakım eserleri kullanılarak fırçalanmalıdır.

 
Üst Alt