bilgisayarci
Yeni Üye
Bugünlerde dizilerde ve sinemalarda sıklıkla birbirlerini aldatan eşler görmeye başladık. Araştırma sonuçlarına nazaran dizilerde bu olgunun sıkça işlenmesi dizilerin gerçek hayatın bir taklidi olduğunu düşünen şahısları aldatmanın gerçek hayatta da sıkça yaşandığı sonucuna ulaştırmış.
Nevada Üniversitesinde aile ve çift terapileri üzerine çalışan Profesör Gerald R. Weeks (2008) tarafından “partnerin onayı olmadan, birincil ilgi dışında biri ile duygusal ve cinsel bir yakınlık paylaşmak” olarak tanımlanan aldatma, cinsel düzeyde olabileceği üzere duygusal düzeyde de kalabilir. Bu iki tıbbın yanında birden fazla kişi tarafından aldatma dahi sayılmayan yeni bir aldatma çeşidi ortaya çıktı: Sanal Aldatma. Hali hazırda bağlantısı olan şahısların sanal ortamda tanıştıkları şahıslarla gerçek partnerlerinden daha çok vakit geçirmeleri ile başlayıp daha sonrasında ise bu bireylerle sanal aşk yaşamalarını söz eden bir kavramdır.
Aldatan bireyler neden aldatır?
Hiçbir olağan bağlantı aldatma gayesiyle başlamasa da kimileri aldatmayla son bulabiliyor. Uzmanlar aldatan bireylerin hayatlarındaki boşlukları doldurmaya çalıştıklarını lisana getiriyor. Nedeni ne olursa olsun hiçbir aldatmanın haklı bir yanı yoktur ve aldatma münasebetlere ziyan verir; eşlerde güvensizlik ve hayal kırıklıkları ortaya çıkarır.
Bilim insanları toplumda sıkça görülen ve topluma önemli ziyanları olan bu olayı araştırdıklarında aldatan şahısların benzer kişilik özellikleri sergilediğini gördüler.
Psikoloji araştırmalarına nazaran aldatan eşlerin kişilik özellikleri:
Öz kontrol sahibi olmamak
Yapılan araştırmaların sonuçlarına nazaran öz kontrolü eksik olan bireyler, yani iradeleri zayıf olan şahıslar daha çok aldatır. Hislerini, düşüncelerini denetim edememek bir aldatma sebebi.
Duygusal olarak kararsız olmak
Ne istediğini bilmeyen kararsız kişiler hayatın her alanında sorun yaşarlar. Lakin kelam konusu bir romantik bağlantı olduğu vakit karşı tarafa verdikleri ziyan daha çok olur. Hisleri çabuk değişir, ilgiden doyum alamamaya başlarlar. Bu da partneri aldatmayla sonuçlanabilir.
Tatmin duygusu düşük olmak
Mükemmelliyetçilik, hiç bir şeyden şad olamama bir işverende olabileceği üzere bir eşte de olabilir. Bu cins bireyler partnerlerinde yetersizlik duygusuna yol açarlar. Aldatılan kişi 'ben ne yaparsam yapayım onu memnun edemiyorum' çaresizliğini yaşar.
Sorumluluk hissinin düşük olması
Bir bağlantının sorumluluğunu alamayacak bireyler münasebete başladıklarında o bağlantıya sadık kalmada da zorluk yaşarlar. İlgi için gereken fedakarlığı yapamazlar ve bu, bazen aldatmayı sorumluluklardan kaçış olarak görmelerine yol açar.
Narsisizmin bulunması
Narsist bireyler en düzgünü olduklarını düşündükleri için başka bireylerin eksik istikametlerine odaklanıp onları eleştirirler. Alakalarda partnerin eksik olduğu istikametleri farkedince 'ben bunu haketmiyorum, daha yeterli bir bağım neden olmasın' kanıları oluşur. Bu durum da daha harika olduğunu düşündükleri yeni bir münasebet arayışı içine girmelerine yol açabilir. Erkeklerde genelde ego tatmini olarak kendisini gösterir.
Nevrotik kişilik özelliği
Bu kişilik özelliği erkeklerde aldatma ile bağlantı olmasa da bayanlarda aldatma eğilimini artırıyor üzere duruyor. Bu kişilik özelliğinin hatalıyı dışarda arama, alıngan olma, sürekli bir ilgi ihtiyacı üzere özellikleri bulunur.
Aldatan kişi ikinci talihi hakeder mi?
Bu aldatılan kişinin kendisinin vermesi gereken bir karar olmakla bir arada bu türlü bir niyetin oluşması durumunda ruh sıhhati uzmanlarından aile ve çift terapisi alınabilir. Lakin alınan terapiler sonucunda bile aldatılan kişinin içini kemiren kurtlar bitmez. En mahrem sırların paylaşıldığı kişi olan partnere karşı tekrar itimadın oluşması hayli çok zordur.
Aldatan kişi açısından da güveni tekrar kazanmak epey sancılı bir süreçtir. Daima kendisini aklamaya çalışması, partnerin negatif yargılayıcı niyetleriyle başetmesi bazen bağdan büsbütün vazgeçmesine de neden olur.
Kaynaklar: 1, 2, 3, 4,