Rusya'nın Orta Doğu'dan gelecek 'gönüllü' savaşçılara yeşil ışık yakmasında Rus askerlerin Ukraynalılara karşı savaşmada isteksiz davranması, verilen kayıplar ve Putin'in muhtemel savaş kabahatleri ve katliamların sorumluluğunu üzerinden atma uğraşının tesirli olduğu düşünülüyor.
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali 16. gününde sürüyor. Ukrayna'nın Başkenti Kiev ile ikinci büyük kent olan Harkov'un kilometrelerce uzunlukta Rus askeri konvoyları tarafından çevrelendiği belirtiliyor.
Sivillerin tahliyesi için başlatılan ateşkes ve diplomatik teşebbüsler nedeniyle bölgedeki tansiyon son günlerde biraz düşse de sivillerin dramı birinci günkü üzere devam ediyor.
2 milyondan fazla sivil göç etti, onlarca asker hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler, savaş nedeniyle şu ana kadar 2 milyondan fazla Ukraynalının ülkesini terk ettiğini, 549 sivilin de hayatını kaybettiğini belirtiyor.
ABD istihbaratına nazaran de işgalin başladığı 24 Şubat'tan bu yana 2 ila 4 bin arasında Rus askeri hayatını yitirmiş durumda.
Ukrayna tarafının askeri kayıplarına ait net sayılar bulunmamakla birlikte Savunma Bakanı Aleksey Reznikov Ukraynalı askerlerden çok sivillerin hayatını yitirdiğini öne sürüyor.
Diplomatik teşebbüslere bakıldığında ise son olarak Antalya'da bir ortaya gelen tarafların temaslarından manalı bir sonuç çıkmış değil.
Putin'in Orta Doğulu "gönüllü savaşçı" kararı
Rusya, yaptırım kararlarıyla dünyadan tecrit edildiği bir ortamda yeni bir askeri atak daha yaptı.
Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Orta Doğu’dan gelecek ve Rusya tarafında yer alacak 'gönüllü savaşçıların' Ukrayna'daki çatışma bölgelerine ulaştırılması talimatı verdi.
Açıklamalara nazaran Orta Doğu'dan yaklaşık 16 bin kişinin Ukrayna'da savaşmak için 'gönüllü' olduğu belirtiliyor.
Daha evvel Ukrayna hükümeti de Rus ordusuyla savaşmak üzere yabancı gönüllülerden oluşan bir birlik kurulduğunu söylemişti.
Rusya'nın zımnî gücü: Wagner
Öte yandan Libya'daki iç savaşta işlenen savaş hatalarıyla gündeme gelen Rus paralı asker grubu Wagner'in de yakın vakitte devreye sokulabileceği belirtiliyor.
Bazı Amerikan yayın organları, Rusya'nın işgali başlatmadan evvel Wagner kümesini bölgeye gönderdiğini öne sürüyordu.
14 bin kişinin öldüğü Kırım'ın işgaline de katıldığı belirtilen Wagner kümesinin adı Mozambik, Libya ve Sudan'daki iç savaşlara da karışmıştı. Ayrıca Wagner'in kurucusu Dmitry Utkin, FBI'ın en çok arananlar listesinde bulunuyor.
Wagner savaşçılarının geçmişine ait kapsamlı bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Putin'in kelam konusu kararı almasında Rus askerlerinin Ukraynalılarla savaşmaya istekli olmamasının tesirli olduğu istikametinde yorumlar yapılıyor.
Kiev'i saran Rus güçlerinin Ukrayna güçleriyle kent savaşına girmeyeceği, bu misyonu 'gönüllüler'in üstleneceği belirtiliyor.
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı kanalı, Ukrayna'da 'gönüllü' olmaya hazır Suriyeli savaşçıların yer aldığı bu manzaraları paylaştı.
Rus ordusunun yanında savaşacak 'gönüllüler' ile ilgili toplumsal medyada çeşitli kaygılar de paylaşılıyor.
Putin'in bu atakla "Orta Doğu'daki istikrarsızlığı Avrupa'ya taşıdığı" yorumları yapılıyor.
'Gönüllü' savaşçıların, savaşın gidişatına nasıl bir istikamet vereceği önümüzdeki günlerde netleşecek.