Ram bellek bilgisayarlarda ve telefonlarda bulunan bir geçici depolama bölümüdür. RAM'in açılımı nedir, alırken nelere dikkat etmeli, bilgisayarı hızlandırır mı, çeşitleri nelerdir? Ram fps etkiler mi, hangi slota takılmalı, ısınırsa ne olur, RAM'in görevi nedir? Ram nasıl yükseltilir, ram olmadan bilgisayar çalışır mı, ram oyunlarda ne işe yarar? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.
Ram bellek bilgisayarlarda ve telefonlarda bulunan bir geçici depolama bölümüdür. Bu depolama bölümü sayesinde telefonunuz veya bilgisayarınız çok çok daha hızlı çalışmak için geçici verileri RAM belleğine depolar. Bu sayede bilgisayarınız ihtiyaç duyabildiği bilgilere daha hızlı ulaşır. Bu bellekler geçici depolama alanı sunduğundan bilgisayarınızı kapattığınızda ya da fişinizi çektiğinde tüm bilgileri unutacaktır. Yani burada amaç telefon veya bilgisayar çalışır durumdayken o an yapılan işlemleri geçici olarak depolayarak çok daha hızlı bilgi akışını gerçekleştirmektir.
RAM'in Açılımı Nedir?
RAM in İngilizcede açılımı "Random Axess Memory “ yani Türkçe anlamıyla( rastgele erişimli hafıza) anlamına gelmektedir. Cihazların performanslarının güçlü olmasının bir sebebi de işte bu kullanılan RAM'in kapasitesinin çokluğuna da bağlıdır. Telefon veya bilgisayar hafızasına bütün verilerin kaydedilmesi yerine, RAM sayesinde o anki bilgilerin geçici olarak depolanması bilgi akışını daha hızlı olmasını sağlayarak gerekli bilgilerin en hızlı temin yöntemidir.
Ram Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
RAM belleğiniz hakkında fikir sahibi olmak için öncelikle kullanım amacınızı belirlemeniz gerekir. Eğer internette gezinmek video izlemek gibi basit işleriniz varsa RAM’ı fazla ihtiyaç duymazsınız. Fakat yüksek güç kullanan uygulamalar, yüksek çözünürlüklü oyunlar gibi kullanımlar için RAM'e fazlası ile ihtiyaç duymaktasınız. RAM ile ilgili dikkat etmeniz gereken bir özellikte DDR'dir . Eskiden kullanılan SDR RAM çeşitleri saatte bir komut işlerken DDR RAM’ler bir saatte çift komut işleyebilmesi özelliğine sahip olduğundan çok daha hızlı bir veri akışı sağlarlar. Tabii bu diğer DDR RAM seçimleri arasında DDR 4 gibi bir seçim yapmanız ayrıca enerji tasarrufundan da sizi kazançlı çıkarmayı sağlar. Şimdi gelelim 32bit ve 64 bit farklarını. İşlemciniz RAM'i etkilediğinden işlemcinizi seçerken 32 bit mi yoksa 64 bit mi almanız gerektiği konusunda kafanızda soru işaretleriniz olabilir. 32 bit işlemcilerin olduğu bilgisayarlarda bu işlemi sadece 4 GB kadar RAM kullanabilmektedir. Fakat 64 bit işlemciler çok daha fazla RAM kapasitesi kullanabilmektedir. Ayrıca 64 bit işlemciler bilgisayarın çok daha performanslı olmasını sağlar. 32 bit işlemcilerde 4 GB RAM’ler de 2 GB kendisine 2 GB gıda bilgisayara kullanacak kadar sınırlar fakat 64bit işlemcilerde bu sınırı siz istemediğiniz sürece koymaz. Bunun yanı sıra bellek hızı gecikme süresi gibi faktörleri de dikkat etmelisiniz. Bu sayede tam olarak istediğiniz RAM seçimini yapabilirsiniz.
Ram Bilgisayarı Hızlandırır mı?
Yüksek kapasiteli RAM kullanmak eğer büyük çaplı oyunlar oynuyorsunuz sizi çok rahat ettirebilecek bir faktördür. Çünkü bu tür yüksek çözünürlüklü oyunlar çok fazla güce ve hıza ihtiyaç duyabilmektedir. Bu alanda eğer böyle oyunları yöneliminiz varsa RAM en az 8 GB olmalıdır. Tabii ki bunu RAM yetmediği takdirde RAM yükselterek yapıp cihaz performansınızı üst seviyelere çıkarmanız mümkün. RAM'in amacı zaten verileri geçici depolayarak hızlı bir bilgi akışı sağlamak olduğu için RAM'inizin kapasitesinin ne kadar yüksek tutarsanız RAM size o kadar fayda sağlayacaktır.
Ram Çeşitleri Nelerdir?
Verilerin koruma biçimine bağlı olarak RAM bellek temel olarak Statik RAM ve Dinamik RAM olmak üzere 2 ye ayrılır. DRAM bellek bilgi akışı sağlayabilmek için elektrik sinyallerini kullanır. Verileri depolamak içinse kapasitörleri kullanır bu yüzden sürekli yenilenmeye ihtiyacı olduğundan çok hızlı bir şekilde yeniden SDR RAM'e göre çok daha yavaş kalmaktadır. SRAM ise bilgileri depolamak için kapasitörleri değil de transistör yani açma kapama anahtarlarını kullanır bu yüzden yenilenmeye ihtiyaç duymaz bu da onun daha hızlı olmasını ve daha maliyetli olmasını sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra RAM türlerinde DDR RAM, DRD RAM, PS RAM, RLD RAM, SGRAM gibi RAM türleri bulunmaktadır.
Ram Fps Etkiler Mi?
Fps kelime anlamı olarak “frame per second” yani saniyede ki oluşan kare sayısı anlamına gelmektedir. Bu yüzden Fps kalitesini en çok etkileyen donanım parçası ekran kartıdır. Ekran kartı ne kadar yüksek olursa görüntü o kadar hızlı ve yüksek kalite akacaktır. Bunun yanı sıra RAM işlemci gibi donanımlarda Fps etkileyen faktörlerdendir. RAM'iniz düşük olduğu zaman geçici depolama alanı azlığından veriler geçici olarak RAM’de yeterli alan bulamadığı takdirde bilgisayar belleğinin bir kısmını kullanmaya başlayacaktır. Bilgisayar belleği de bu yönden RAM kadar hızlı bilgi akışını sağlayamadığı için oyununuz yavaşlama ve kasmaya başlayacaktır bu yüzdendir ki RAM, Fps için önemli bir faktördür.
Ram Hangi Slota Takılmalı?
Cihazda bulunan kremler slota adı verilen ram bellek yuvalarına takılırlar. Burada karşınıza 4 adet slota çıkacaktır. Genel yapılan hatalardan bazıları ise slotaların 1. ve 2. yuvaya takılmalarıdır. Bunu yapmak tam olarak doğru bir teknik değildir eğer tam verimli bir RAM kullanmak istiyorsanız bu bellekleri 2. ve 4. slota takmanız doğru olacaktır. Örneğin 2 adet RAM belleğiniz var ve birini 8 GB olanı 2. slota, 4 GB olanı 4. slota taktığınız zaman tam manada 12 GB bir RAM elde etmiş olursunuz.
Ram Isınırsa Ne Olur?
RAM'lerin ısınması birçok sebepten kaynaklanabilmektedir. Örneğin düzensiz hava akışı RAM'in yanlış konumlandırılması gibi nedenlerden dolayı RAM ısınması olabilir. RAM ısınması eğer sıcaklık çok aşırı derecede değilse RAM fazla etkilemeyecek fakat bir miktar performansını düşürecektir. Tabii bazı istisnalar başında. Yine de RAM'inizin ısınmaması için gerekli tedbirleri alarak cihaz performansını etkilememesini sağlamalısınız.
RAM’in Görevi Nedir?
RAM cihazda bulunan bir tür depolama ve hafıza birimidir. Tabii bu depolama tam manada bir depolama olmaktan ziyade verilerin o anki işlemlerin çabukluğu için geçici bir depolama alanı sunarak, gerektiği anda çok hızlı bir şekilde veri akışını sağlamaya yarayan bir donanım parçasıdır. Eğer verilerinizin hepsi bilgisayarın kendi belleğine depolansaydı gerektiği anda veri akışı sağlanması için işlemler çok yavaş sürebilirdi. İşlerimin görevi bu hızlı veri akışını sağlayarak bilgisayarın seviye çalışmasını sağlamaktır.
Ram Nasıl Yükseltilir?
Bilgisayarda RAM’inizi yükseltebilmek için yapmanız gereken şey fazladan RAM eklemek olacaktır. Bu yükseltme en kolay ve en işe yarar yöntemdir. bu yüzden dizüstü veya masaüstü bilgisayarlarda RAM'i kolayca kendiniz yükseltebilirsiniz. Öncelikle kaç GB RAM ihtiyacınız olduğunu belirleyip ona göre kendinize belirli bir hafıza birimine sahip RAM almalısınız ve bunları 4 yuvalı slota takarak iki ayrı RAM bellekle yuvalara takmalısınız. Örneğin bu sayede 12 GB'lık veya 16 GB’lık RAM elde edebilirsiniz.
Ram Olmadan Bilgisayar Çalışır mı?
RAM bilgisayarların vazgeçilmez bir donanım parçasıdır. RAM hızlı veri akışı ve geçici depolama sağlayarak işlemlerinizi kolayca yapabilmenizi sağlar. Bu yüzden RAM yokluğunda bilgisayarın çalışması gibi bir şey söz konusu olamaz. RAM'sız bilgisayar çalıştırılmaya uğraşılırsa ekrana görüntü gelmeme, anakarttan bazı sesler gelme bilgisayarın fanların dönüp işlevlerini yerine getirememesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu da RAM’siz bilgisayarların çalışmayacağını gösterir.
Ram Oyunlarda Ne İşe Yarar?
RAM oyunlarda çok büyük bir göreve sahiptir. Oyunların kesintisiz ve kasmadan çalışabilmesi için verileri geçici olarak depolayacak olan RAM'a ihtiyaçları vardır. Bu sayede oyunlardaki işlemler Fps gibi özellikler RAM'in oyundaki veriliri geçici olarak depolaması ile bu verilerin tekrar kullanılacağı zaman hızlı bir şekilde bilgi iletimini sağlamasından dolayı oyunlarda ciddi bir hız performans kazandıracaktır. Bu yüzden RAM'inizin, ekran kartınızın ve işlemcinizin iyi olması size iyi bir oyun performansı sunar.