Bu yüzden de metabolizmamızın hızında bir yavaşlama oldu, buna bağlı olarak da eğer: ramazan ayı boyunca uygun bir beslenme programına bağlı kalmadıysak sonuç kilo alımı olur.Eğer ramazan ayı boyunca beslenmeyi bir avantaja çevirdiysek bayramda da dikkat ederek çabalarımızı boşa götürmemiş oluruz. O nedenle, Ramazan Bayramını toparlanma dönemi olarak değerlendirmeye çalışabiliriz.
Bayramda 2 -3 günde kilo alınmaz diye düşünenler, yemek çeşitlerinin, şeker ve şekerli besin tüketiminin, porsiyon miktarlarının artması nedeni ile, bu 2-3 gün sonunda, tartıda bir sürpriz ile karşılaşabilirler.
Bayramın en güzel yanı pek çok aile dostlarıyla bir arada bulunmak ve bayram sofralarında en güzel yiyecekleri tüketmektir.Sofralarda geçirilen uzun zaman yemek miktarının da artmasına vesile olur.O nedenle yeme disiplininizi olabildiğince korursanız, bayram sonrası rahat edersiniz.
Genel olarak bayramlarda, yılın hiçbir döneminde olmadığı kadar çok miktarda çikolata ve tatlı tüketimi olmaktadır. Gelenek olarak şeker ve çikolata ikram ediliyor ve “teşekkür ederim, almayım” dersek, ısrar ediliyor ve reddetmek gerçekten çok zor oluyor. O nedenle, tatlıları takip eden öğünlerin hafif ama sağlıklı yemeklerden oluşması önem kazanıyor.
Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyonu olanlar için daha büyük risk taşıdığından, bu kişilerin beslenmelerine daha fazla önem göstermesi doğal ve gereklidir.
Çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda aşırı tüketim nedeniyle ishale, kusmaya neden olabileceği ve doygunluk hissi nedeniyle ana öğün tüketimini kısıtlayacağı için, mümkünse yemekten sonra çocuklara, meyve tatlıları, dondurma ve pudingler sunmak yardımcı olabilir.
Bayramda fayda yaratacak öneriler
Ziyaretlere yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz.
Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız, bayram süresince mümkün olduğu kadar arzuladığınız miktarın yarısını yerseniz ve izleyen öğünde de sebze ağırlıklı beslenirseniz, daha az kalori almış olursunuz. İleride bu fazlalığı eritmek de daha kolay olacaktır.
Bayram ile birlikte yeniden tüketilmeye başlanılan alkol miktarında dikkatli olmak, karaciğer sağlığı için önemlidir.
Bayram sofrasında tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine, tabağa alıp onları bitirmeye çalışmak, ne miktar yendiğini görmeye yarar. Böyle yaparak, midenin yanında gözün doymasını da sağlamış olur. (Normalden küçük tabaklar da yardım eder).
Bayram nedeniyle, çay, kahve, soda, meşrubat gibi normal günden fazla tüketilen sıvıların yanında, su tüketimini dengelemeyi hatırlamak da faydalı olacaktır.