Ben askerdeyken sadece 3 oruç tutabildim. Aynı şekilde geçen yıl da sınavlara girdiğim zaman 2 gün tutamadım. Şimdi ben Ramazan ayında tutamadığımız oruçlar için ne yapabilirim, bu oruçlardan her biri için 61 gün mü tutacağım yoksa her oruç yerine bir gün mü. Ben tutmaya başladım ve 15 tane tuttum şimdiye kadar. İyi çalışmalar…
Cevap: Değerli ziyaretçimiz, Ramazan ayında eğer oruca niyetlenerek tutmaya başlar ve gün içerisinde kasıtlı olarak orucunuzu bozar iseniz bu şekilde bozduğunuz her oruç için atmış bir gün oruç tutmalısınız.
Ramazan Orucu Terk Edilmemelidir!
Mübarek Ramazan ayına kavuştunuz. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda sema (cennet) kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapanır ve şeytanların azgınları bağlanır. (Nesâî, Sıyâm, 5)
Fakat her ne kadar bir mazeret olmasa da kendinize göre bir mazeretiniz olduğundan dolayı oruç tutmadığınız günler var. Öncelikle bahsettiğiniz durumlar Ramazan ayı içerisinde oruç tutmanıza mani olmamalıdır. Zira yüce Mevla’mız her kulunun yardımcısıdır. Bu bilgiyi verdikten sonra sorunuza asıl sorunuza cevap verelim.
Tutamadığımız Ramazan Oruçları İçin Ne Yapmalıyız?
Ramazan ayında tutamadığımız oruçlar için öncelikle yüce Mevla’mıza el açarak mazeretlerinizin kabulü için samimiyet ile dua etmelisiniz. Sorunuzdan anladığımız kadarı ile şu anda Ramazan içerisinde tutmadığınız elli beş gün bulunmaktadır.
Bu elli beş günün her bir günü için bir gün kaza orucu tutmalısınız. Ekstra fazladan bir oruç tutmanız gerekmemektedir. Dolayısı ile elli beş gün kaza orucunuz var. Size bu kaza oruçlarınızı en kısa zaman içerisinde tutmanızı tavsiye ediyoruz.
Tutmanız gereken bu kaza oruçlarını peş peşe tutmanız gerekmemektedir. Haftanın belli günleri veya belli aralıklarla tutabilirsiniz. Burada tek dikkat etmeniz gereken nokta bu süreyi gereğinden fazla uzatmamaktır. Yüce Mevla’mız oruçlarınızı kabul eylesin.