bilgiliadam
Yeni Üye
Ramazan ve oruç “Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı Umulur ancak korunursunuz (Farz kılınan bu oruç) sayılı günlerdedir İçinizden hasta olan ya da yolculukta bulunan ise, öteki günlerde tutamadığı günler sayısınca tutar Oruç tutmaya gücü yetmeyenler üstüne de, bir yoksulu doyuracak dek fidye gerekir Her kim de fidyeyi artırırsa, hakkında daha hayırlıdır aynı zamanda, eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır O Ramazan ayı ancak, insanları irşad için, hak ile batılı ayıracak olan, hidayet rehberi ve deliller halinde yer alan Kur'an o ayda indirildi Onun için sizden her kim bu avuç içi erişirse orucunu tutsun Kim de hasta, yahut yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez Sayıyı tamamlamanızı, size dürüst yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı tekbir etmenizi ister Umulur ancak şükredersiniz Ola Ki kullarım sana benden sorarlarsa, aslında ben fazla yakınım Bana dua edilince, dua edenin davetine icabet ederim O halde onlar da benim davetime koşsunlar ve bana hakkıyla iman etsinler ama, içten yola ulaşabilsinler Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmanız size helal kılındı Onlar sizin için bir örtü, siz de onlar için bir örtü durumundasınız Allah nefsinize güvenemeyeceğinizi bildiği için müracaatınızı kabul buyurdu ve sizi bağışladı Şimdi onlara yaklaşın ve Allah'ın sizler için yazdığını isteyin Ta fecr vakti beyaz iplik siyah iplikten seçilinceye kadar yiyin, için Sonra da geceye kadar orucu tam tutun Mescitlerde itikaf halinde iken kadınlarınıza yaklaşmayın Bunlar, Allah'ın sınırlarıdır, sakın onlara yaklaşmayın Allah, ayetlerini insanlara böyle açıklıyor fakat, sakınıp korunsunlar (Bakara, 183187) Hicret'ten bir buçuk sene sonradan (miladi 624) Şaban ayının 10 gününde Allahu Tealâ, önceki peygamberlere ve ümmetlerine emrettiği gibi, son peygamber Hz Rasulullah sav Efendimiz'e ve O'nun ümmetine de oruç tutmayı emretti Yine De Rasulullah sav Efendimiz, Medine'ye hicretinden daha sonra ashabına her ay üç gün ve aşure gününde oruç tutmayı emretmişti Bu ilk oruçtu Ama bu oruç Ramazan orucu gibi farz değildi Nihayet Hicret'in 2 yılında, Allahu Tealâ'nın yukarıda geçen ayetlerdeki emri üstüne, Ramazan ayında oruç tutmak mazereti olanlar dıştan herkese farz oldu Nefsi Allah'a ayrılmak Ramazan ayındaki bu farz, dilimizde oruç kelimesiyle ifade ediliyor Arapça aslı ise “sıyam, savm kelimeleridir Bakara Suresi 183 ayette “sıyam, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı, ama korunabilesiniz buyuruluyor Tefsir kitaplarımızda açıklandığı üzere, sıyam kelimesinin manası, nefsi meylettiği şeylerden, bu bir laf deha olsa, alıkoymak, yani kendini tutmak, yoklama etmektir Ramazan ayı boyunca oruçla, gündüzleri yemeden içmeden ve eşiyle birliktelikten mahrum olmaya zorlanan nefsler daha denetleme edilebilir bir ülkü gelecek ve müslümanlar, elde edecekleri nefsi kontrol alışkanlığıyla, Ramazan ayı açık havada da ahiretlerini tehlikeye sokacak laf ve davranışlardan korunabileceklerdir “Oruç şehveti kırar, nefsin heveslerini mağlup eder Azgınlıktan, kötülükten men eder Dünyanın adi lezzetlerini, makam ve büyüme davalarını küçük gösterir; kalbin Allah'a bağlılığını artırır, ona meleklik zevki ve saflığı bağışlar “Oruç tutmayan, sabretmesini bilmez, nefsini adi şekilde yararlanma yollarını gözetmez Hele refah içinde yaşayanlar hiç oruç tutmazlarsa, bütün hürriyetlerini şehevi arzularına kaptırırlar (Elmalı tefsiri) Rahmet, mağfiret ayı Ramazan ayı, Kur'an'ın vahyedilip son ümmete tebliğin başladığı aydır Bakara Suresi'nde “O Ramazan ayı fakat, insanları irşad için, yargı ile batılı ayırıp, açık delillerle hidayet rehberi olan Kur'an onda indirildi buyurulur Kadir Suresi'nde de, “Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik ilâhi beyanı mevcuttur Alemlere rahmet olan, Allah'ın en sevgili, katında en itibarlı kulunun vahy ile müşerref olduğu Kadir gecesi bu ayda yaşanmıştır Tefsir alimlerimize kadar Kur'anı Kerim Kadir gecesinde dünya semasına kesik, sonra da 23 yılda parça parça yeryüzüne indirilerek insanlara bildiri edilmiştir Ramazan ayı, 12 hicri ayın dokuzuncusu ve üçayların sonuncusudur Ramazan kelimesi “temizlik, tutuşmak, keskinlik manalarını taşır Dinî açıdan, “yanarak günahlardan temizlenip Allah'a yönelmek anlamına kazanç Burada tutuşmak, nefsin arzularına karşısında koymaktaki zorluğa sinyâl eder Lakin bu zorluğa tahammül, temizlenmeye, kalbin arınıp Rabbine yönelmesine vesile olacağından kuvvetle tavsiye edilmiş bir mücahededir Efendimiz sav de bir hadisi şeriflerinde Ramazan ayını, “başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ateşten kurtuluş olan bir ay olarak tarif etmiş, kendileri Ramazan ayını en hoş şekilde ihya ettikleri gibi, ashabından ve ümmetinden de bunu istemişlerdir Her sene yenilenen büyük ağırlama Ramazan ayı, müslümanlara büyük fırsatların ikram edildiği bir aydır Her günü ahali için bolluk, ihsan günleridir Bu ay bin aydan uğurlu bir geceye sahiptir “Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır ve Ruh o gece Rablerinin izniyle her meslek için inerler O gece, tan yeri ağarıncaya değin süren bir selamettir Bu gece, duaların katiyen reddedilmediği, selamet kapılarının ardına kadar açıldığı anları bünyesinde taşır Gündüzleri oruç tutulup gecelerinin ihya edildiği bu ayda müslümanlara “büyük cihad nasip olur İnsan en yakın düşmanını, nefsini tanıma fırsatı bulur Ona aleyhinde titiz olmanın yollarını öğrenir Bu ay, Rabbimiz'in davetidir: “Olur Ya kullarım, sana benden sorarlarsa, doğrusu ben fazla yakınım Bana dua edilince, dua edenin davetine icabet ederim O halde onlar da benim davetime koşsunlar ve bana hakkıyla iman etsinler ama, doğru yola ulaşabilsinler Rabbimizin davetine icabet edelim Alimlerimizin bildirdiği üzere kemali edeble orucumuzu tutup, nefslerimizi her türlü kötülükten, çirkinlikten alıkoyalım Duayla, zikirle, Kur'an tilavetiyle temizlenip, kalplerimizin uyanmasına, Allah için olmasına çalışalım Kimse bilmez elimize daha kaç kere böyle fırsat geçecek Son bir fırsatmış gibi dört elle sarılıp Ramazan ayını ihya edelim, bereketine erelim Orucu, itikafı, Kadir gecesiyle Ramazan ayınız mübarek, sıyâmınız daim olsun