Son Konu

Rapor Parası Sorgulama, Rapor Parası Kaç Günde Yatar?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Rapor parası sorgulaması yapmak için e-devlet sistemi ya da Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi kullanılmalıdır. İş görmezlik ödeneği olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen rapor parası, raporun sisteme girilmesinin ardından en geç 15 gün içerisinde yatırılmaktadır. Rapor parası alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sigortalı olarak çalışılması gerekir.


İş hastalığı ya da farklı bir hastalık sebebiyle rapor alan çalışanlar, maaşları oranında rapor parası almaktadır. Kişilerin rapor parası başvurusu yapmasının ardından, başvurunun son durumunu öğrenmek için rapor parası sorgulaması yapması gerekir.

İş Görmezlik Rapor Parasının Özellikleri Nelerdir?
SGK iş görmezlik rapor ödemesi, Sosyal Güvenlik Kurumu sigortaları kapsamında çalışan işçilere verilmektedir. Çalışanların maaşlarına göre hesaplanan iş görmezlik ödemesi, iş hastalıkları, kazalar ya da normal rahatsızlıklar sebebiyle rapor alan kişiler için hazırlanmıştır. İş kazası sebebiyle rapor alan çalışanlar, rapor süresine göre ücretlendirilmektedir. Rapor parası, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmakta ve geri ödeme talep edilmemektedir.



Rapor Parası Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Çalışanların rapor parası alması için gerekli görülen şartlar aşağıda sıralandığı gibidir:

  • Rapor parası alacak çalışanların, SGK kapsamında sigortalı olması gerekir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası alacak kişilerin, devlet hastanesinden sağlık raporu alması gerekir.
  • Sağlık raporunda yer alan ayakta tedavi süresinin en az 2 gün olması gerekir.
  • Çalışanların en az 1 yıllık çalışması ve sağlık raporunun alındığı tarihten itibaren en az 3 aylık sigorta priminin kesintisiz şekilde ödenmesi gerekir.
  • Kişilerin rahatsızlığının tekrarlanması durumunda, sağlık raporunun aynı doktor tarafından yenilenmesi gerekir.
  • Sağlık raporunun alınmasının ardından, işveren tarafından sisteme işlenmesi gerekmektedir.
  • İş görmezlik raporunun verildiği tarihten itibaren, en geç 5 gün içerisinde sisteme girilmesi gerekir.
  • Raporun alınmasının ardından, işçiler tarafından SGK’ya bildirim yapılmalıdır.
  • BAĞ-KUR ve isteğe bağlı diğer sigorta kolları üzerinden iş görmezlik ödeneği alabilmek için kişilerin sigorta prim borcu bulunmamalıdır.
SGK Rapor Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası başvurusu, işverenler tarafından yapılmaktadır. Çalışanların tam teşekküllü devlet hastanesinde muayene olması ve aynı hekimden rapor alması gerekir. Raporun alınmasının ardından, hastane sisteminde rapor SGK’ya bildirilmektedir. sistemine eklenen rapor, işveren tarafından sisteme girilmek zorundadır.

İşverenin raporu sisteme girmesinin ardından, iş görmezlik ödeneği işleme alınmaktadır.



SGK Rapor Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Sosyal güvenlik Kurumu rapor parası sorgulaması, e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. bağlantı adresi kullanılarak, e-devlet sorgulama sayfası açılabilir. E-devlet sistemi giriş ekranı açıldıktan sonra, sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Giriş Yap” butonuna tıklanmalıdır.

Sisteme giriş yapmak için T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi kullanılmaktadır. Gerekli bilgiler yazıldıktan sonra “Giriş Yap” butonuna tıklanmalıdır. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, e-hizmetler bölümü üzerinden “Sosyal Güvenlik Kurumu” sekmesine tıklanmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu sayfası açıldıktan sonra, rapor parası sorgulaması yapılabilir.

SGK İş Görmezlik Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen iş görmezlik ücretinin tutarı, çalışanların son 3 aylık maaşları üzerinden hesaplanmaktadır. aşamasında, 3 aylık brüt maaş ve son 3 aylık prim günü, birbirinden ayrı olacak şekilde toplanmaktadır. 3 aylık brüt gelir toplamı, 3 aylık prim günü toplamına bölünmektedir.


Ortaya çıkan sonuç, rapor gününe bölünmektedir. Rapor parasının hesaplaması aşamasında, rapordaki ilk 2 gün yok sayılmaktadır. 2 günlük sağlık raporlarında, işveren tarafından ücret kesintisi yapılmadığı için işlemlerde 2 gün eksik değerlendirme yapılmaktadır.

SGK Rapor Parası Nereden Alınır?
Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası almaya hak kazanan kişiler, rapor parası ödeneklerini PTT şubelerinden ya da PTT ATM’lerinden çekilebilir. İş görmezlik ödenek başvurusunun onaylanmasının ardından, 15 gün içerisinde rapor parası yatırılmaktadır. Rapor parasını çekmek için PTT şubelerine gidilebileceği gibi, PTT ATM’leri de kullanılabilir.

Rapor parasının onaylanıp onaylanmadığını anlamak için e-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılması gerekir. PTT şubelerine gitmeyi tercih etmeyen işçiler, e-devlet üzerinden istedikleri bankaya rapor parasını yönlendirebilir ve banka hesabı üzerinden rapor parasını çekebilirler.


İş Kazası Sebebiyle Rapor Parası Alınır Mı?
İş kazası geçiren SGK’lı çalışanlar, herhangi bir şart aranmadan rapor parası almaktadır. Kişilerin iş kazası sebebiyle iş görmezlik raporu almaları durumunda, normal çalışanlarda aranan hiçbir şart aranmamaktadır. Çalışanların son 30 günlük prim ödemeleri gibi bir şart yoktur. Kişilerin kaza öncesindeki son 90 günlük prim ödeme süreci dikkate alınmaz.

Kişilere ait raporlarda, 2 gün kesintisi yapılmaz. Çalışanların son 1 yıldır çalışıyor olması gibi bir şart bulunmamaktadır. İş kazası sebebiyle iş görmezlik ödeneği alacak çalışanlar, kazanın etkilerine göre tazminat da alabilmektedir.

Doğum Sonrası İş Görmezlik Ödeneği Alınır Mı?
Doğum iznine ayrılan anneler, izin süreleri boyunca almaktadır. Annelerin kullandıkları doğum izinlerinin süreleri, çocuk sayısına göre doğumdan önce ve doğumdan sonra olacak şekilde artırılabilir. Doğum izninin artırılması için geçerli sebepler, doktor raporuyla belirtilmelidir. Doğum iznine ayrılan anneler, aldıkları maaşın 2/3’ü oranında rapor parası almaktadır.

Doğum izni süresince alınan rapor parası, Sosyal Güvenlik kurumu tarafından karşılanmaktadır. Doğum iznine ayrılacak anneler, hamileliğin 32. haftasından itibaren izin alma haklarını elde etmektedir.

Dileyen kişiler tüm izinlerini doğum sonrasına bırakabilir ya da 32. haftadan itibaren izinlerini kullanmaya başlayabilirler.

İşyerinin inisiyatifine göre, doğum iznine ayrılan çalışanları maaş ödemesi yapılmaya devam edilebilir. Çoklu gebelik yaşayan anneler, 30. haftanın ardından doğum izinlerini başlatabilirler. Doktor tarafından onay verilirse, ilk 30 haftadan sonra elde edilen 7 haftalık doğum izni, doğum sonuna eklenebilmektedir.

Doğum izninin süresi ve izin içerisinde annelere tanınan haklar, bebeklerin sayısına göre artmaktadır.

Doğum İzni Rapor Parası Alma Şartları Nelerdir?
Doğum iznine ayrılmak ve bu sürede rapor parası almak için gerekli görülen koşullar aşağıda detaylıca sıralanmıştır:

  • Doğum iznine ayrılan annelerin SGK kapsamında sigortalı olarak çalışması gerekir.
  • Kadınların en az 1 yıldır çalışıyor olması ve izinden önceki son 3 aylık süreçte SGK primlerinin yatırılmış olması gerekmektedir.
  • Doğum iznine çıkılan süre içerisinde, aynı işyerinde ya da farklı bir işte SGK’lı olarak çalışılmamalıdır.
  • Doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve bebeklerin hayatta olması gerekir.
  • Kürtaj ya da ölü doğum gibi durumlarda, doğum iznine ayrılma imkânı bulunmamaktadır. Bu anneler, doktorun belirttiği süre boyunca raporlu olarak izne ayrılabilirler.
Doğum İzninde İş Görmezlik Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum iznine ayrılan ve iş görmezlik ödeneği almak isteyen annelerin doğum izni başvuruları, işverenler tarafından yapılmaktadır. Doğumun gerçekleşmesinin ardından, hastane tarafından doğum belgesi hazırlanır ve SGK sistemine girişi yapılır. Alınan doğum raporunun, işyerine teslim edilmesi ve onaylatılması gerekir.

İşyeri doğum raporunu onayladıktan sonra, kendisine ait SGK modülü üzerinden raporu sisteme işlemelidir. SGK modülü kullanmayan işyerleri, SGK il ya da ilçe müdürlüklerine bir dilekçe yazarak doğum izni sürecinin başlatılmasını talep edeceklerdir. Doğum izni başvurusu takipleri, e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır.
 
Üst Alt