Son Konu

RAW, JPEG, GIF,TIFF ve Daha Niceleri! Yıllardır Kullandığımız Görsel Dosyaları Ne İşe Yarıyor?

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-c343df6838dc08eb81f87461085285d2eb90e388.jpg


Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte fotoğraf çekmek ve paylaşmak çok daha kolay hale geldi. Fakat fotoğrafları çektiğimiz dosyalar ve gönderirken yaptığımız bazı işlemler görüntülerin sıkıştırılmasını ve dosya boyutunu küçülterek görsel kayıp yaşamamıza neden oluyor. Bu içerikte hangi dosyaların ne işe yaradıklarını ve sıkıştırma yapıyorlarsa görüntü bozulmalarının ne düzeyde olduğunu anlatıyoruz.


RAW dosyalar nedir ne işe yarar?




Bazı akıllı telefonlarda ve fotoğraf makinelerinin genelinde bulunan RAW dosyaları görüntüyü en ham hali ile size verir. Bu nedenle dosya boyutları çok yüksek olabilir. Bir yerden bir yere göndermesi uzun sürer. Flashdisk ya da mail yoluyla gönderdiğiniz RAW formatları bozulmaz. Fakat WhatsApp gibi yerleri kullanırsanız, görüntü sıkıştırılır ve orijinal halinden çok daha düşük çözünürlüğe sahip olur.

En iyi kalite için RAW formatı



Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı, fotoğrafçılar genellikle RAW formatı kullanır ve fotoğrafların üstünde oynama yaptıkları zaman en doğru renkleri yakalayabilirler.

En çok kullanılan görüntü dosyası: JPEG



JPEG formatı dünya genelinde en çok kullanılan görüntü dosyası formatıdır. JPG olarak da isimlendirilir ve aslında açılımı Joint Photographic Experts'dir. 24 bit formatını destekler ve 16.000.000 milyondan fazla rengi içinde bulundurabilir.

Farklı JPG formatları neyi ifade eder?



Çok kaliteli görseller JPG formatı ile korunabilir, fakat kayıpsız sıkıştırma yapmadığı için orijinal halinden farklı bir görüntü verir. Yüksek, orta ve düşük kaliteli JPG formatları bulabilirsiniz. Bu da doğrudan görselin kalitesini değiştiren etkenlerden biri olacaktır.

Grafiksel değişim formatı GIF nedir?



GIF'ler bildiğimiz gibi farklı karelerden oluşan fotoğrafların bir araya gelmesiyle ortaya çıkan kısa videolar. Peki nasıl çalışıyorlar?

GIF'lerin çalışma dinamikleri nedir?



Her piksel için 8 bit formatını destekler ve yeşil, kırmızı, mavi renkleri içerisinde barındırır. Toplamda renk paletinin içinde bulunan 256 farklı rengi kullanıcıya sağlayabilirler. Genellikle animasyonlar için kullanılırlar ve bunun nedeni de sınırlı sayıda rengi kullanıcıya verebiliyor olmaları.

Tasarımlar için başvurulan görüntü formatı: PNG



GIF'lerin yerine gelen ve çok daha kaliteli olan görsel dosyalardır. GIF'lerde bulunan renk ve dosya sıkıştırmasına sahip değillerdir. Bu sayede 24 ve 32 bit desteğine sahip. RGB ve RGBA olarak iki farklı renk paletine sahiptir. RGBA'de bulunan 'A' Alfa anlamına gelir ve arka planın şeffaflığını dile getirir.

Tarayıcılar için geliştirilen TIFF formatı nedir?



Etiketli Görüntü Dosyası Formatı olarak anlatabileceğimiz TIFF formatı tarayıcılar için geliştirilmiştir. Günümüzde sıklıkla kullanılmasının en önemli nedenlerinden biri ise hem ham hem de sıkıştırılarak kullanılabiliyor olması.

TIFF'lerin bilinmeyen özellikleri!



TIFF teknik olarak bir dosya sarmalayıcı veya kapsayıcı olduğundan ve bir dosya türü olmadığından, görüntüleri piksel başına çeşitli bitlerle kaydedebilir ve size JPEG veya PNG'de olduğu gibi çok yüksek sayıda renge sahip olma seçeneği sunar.

Unutulan bir format: BMP nedir?


cphpost.dk
Çok eski olduğu için artık fazla kullanılmayan bir görüntü formatı BMP, piksel başına 64'e kadar rastgele sayıda bit depolayabilir. Bu da birçok görüntü bilgisini tutabileceği anlamına gelir. Bu biçim, saydamlık verilerini depolayabilir, fakat çok fazla kullanılan bir dosya olmadığı için güncelliğini ve desteğini de yitiriyor.
 
Üst Alt