Android'de performans testi uygulaması olan AnTuTu, bugün Çin merkezli üretici realme'yi ağır bir biçimde suçladı. AnTuTu'nun argümanına nazaran realme performans testinde hile yaptı.
AnTuTu, firmanın yeni telefonu realme GT telefon modelinde hile yapıldığını sav ediyor. Testten 750.000 puan alan telefon, AnTuTu tarafından listeden çıkartıldı. Birebir donanıma sahip olan Xiaomi Mi 11 ise bu testten 708.000 puan almıştı. AnTuTu'nun savına nazaran; realme algoritmalar ile test sonuçlarını manipüle etmiş.
Performans testi uygulaması, çok iş parçacıklı iş yükündeki performansından ve mukayeseli değerlendirmesinin JPG kod çözme kısımları ile bu hilenin gerçekleştirileceğini belirtiyor.
Güncelleme:realme Türkiye'den bahisle ilgili açıklama geldi. Açıklamaya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
"realme GT, kullanıcılara yüksek performans sağlayan en yeni Snapdragon 888 5G platformu ile donatılmıştır. realme GT'nin karşılaştırma puanı, Antutu karşılaştırmasının mevcut sürümleri altındaki tüm hakikat bilgilerden oluşmaktadır. realme her vakit kullanıcılara harika performans getirmeyi taahhüt etmiştir, gerçek kullanıcı tecrübesi realme için en büyük önceliktir."
AnTuTu; telefonun, çok iş parçacıklı testi olabildiğince süratli CPU çekirdeklerinde çalıştırmak için iş parçacığı geciktirme taktikleri kullandığını söylüyor. Antutu, bunun daha yüksek bir puanla sonuçlandığını belirtiyor. Realme GT ayrıyeten Antutu tarafından kullanılan referans JPG imajını de değiştirdi. İmgeyi motamot işlemek yerine, imajın kalitesini düşürmek için mozaik renkli bloklar kullandı. Bu da daha düşük süreç müddetlerine müsaade verdi.
Antutu, her iki taktiğin de kriterin ruhuna ters olduğuna dikkat çekiyor. Karşılaştırma firması bu nedenle Realme GT'nin puanlarını üç ay boyunca kaldırdı. Bu argümanlardan sonra hileden vazgeçilmezse Realme'nin AnTuTu'dan kalıcı olarak yasaklayacağını belirten bir ültimatom da yayınlandı.
Realme, kıyaslamalarda hile yapmak için çıkarılan birinci firma değil. Geçen yıl, Oppo ve oburlarının MediaTek ile çalışan birkaç telefonunun PCMark testini manipüle ettiği ortaya çıkmıştı. Samsung, Huawei, OnePlus ve Meizu gibileri geçmişte de suçlanmıştı.
Şirketler için kıyaslama sayıları kolay bir pazarlama aracı olmaya devam ediyor. Muhtemelen, bu sayılar bir alıcının başka özelliklere yahut özelliklere büsbütün odaklanmamasına yardımcı oluyor. Bu yüzden firmalar bu tip usullere başvurabiliyor.
Şimdilik Realme cephesinden mevzuyla ilgili açıklama gelmediğini belirtelim. Bakalım Çinli firma kendini nasıl savunacak?