Bildiğiniz üzere Efsane Oyunlar serimizde çoklukla eski ve oyuncularda başka yer edinmiş, hayatımızda öyküler bırakan oyunları yazıyordum. Serimizin bu kısmında 2018 yılında çıkan Red Dead Redemption II konusunda yazacağım. RDR2 sahiden efsane oyunlar ortasında 3 yılda kendine kusursuz bir yer edindi.
Serinin üçüncü oyunu olan Red Dead Redemption II öteki oyunlara istinaden nitekim oyun dünyasında unutulmayacak bir imal oldu. Aslında buram buram size oyunu övebilirim. Bilhassa tarihi göndermeleri ve kıssa yapısıyla asla unutulmayacak bir oyun olduğunu da söylemekte yarar var. Red Dead Revolver, Red Dead Redemption 1 bu kadar eğlenceli oyunlar değildi. İtiraf etmeliyim ki Rockstar Games 2018 imali bir oyunu şimdiden efsaneler ortasına soktu.
Van der Linde Çetesi öyküsü bir sanat yapıtı
1878 yılında (Red Dead Redemption 1) kurulan Van der Linde çetesine katılan 15 yaşındaki Arthur Morgan ikinci oyunda büyümüş tam bir silahşör olmuş. Oyuna başladığımızda karakterimiz Arthur’la güçlü bir kış gününde çeteyi taşırken tanışıyoruz. Oyunun bu sahnesi epey değerli keza dünyada herkes bu kısmı Quentin Tarantino’nun The Hateful Eight sinemasına benzetiyor. Amerikan tarihinde herkesin bildiği çetelerin yasallaşması vaktine atıfta bulunan oyunda çete önderimiz Dutch son bir vurgun yapmak istiyor.
Ağabeycim diyoruz tam soygunu yaptık, patlattık her şeyi falan diye o anda “haydaaaa” diyoruz. The Pinkerton Agency’i peşimize takıyoruz. Bu ortada çete başkanımız Dutch’da hafifçe kafayı üşütme noktasına geliyor. Nehir’de adam boğmalar, daima son iş demeler, adam bıçaklamalar falan “e babacım hani legalize oluyorduk biz?” diyoruz fakat Dutch durmuyor. Micah ile ayrıyeten uğraşıyoruz falan (bir de bu elemanı kurtaracağız diye kendimizden geçtik). Bir oyunda iki karakter oynamaya pek alışkın olmasak da “dikkat spoiler” Arthur hakkın rahmetine kavuştuktan sonra pat oyunun son %20’ini John Marston’la devam ediyoruz. Bu ortada Dutch’da büyük hayın çıkıyor söyleyelim. Özcesi oyunun o denli entrikalı bir senaryosu var ki ve bu şekil olayların vaktinde ABD’de yaşandığını da biliyorsunuz ya oyun kendine bu nedenle büsbütün sarıyor. Bırakmadan edemiyorsunuz.
Oyunun mekanikleri adeta efsane
Artık gerçekçilik konusunda oyun sahiden efsane. GTA’dan alışkın olduğumuz mekanikler RDR2’de yer alıyor lakin burada şunu muhakkak es geçmemiş “gerçekçilik” faktörü gerçekten öne çıkıyor. Atınızı zorladığınızda hayvanın çatlaması, barda içip içip olay çıkarabilme, tutuklanma, bir kentte olay çıkarınca aranma. Bunların tamamı RDR2’nin yapay zeka mekaniğini net olarak tamamlıyor. Rockstar şunu unutmamış; “Bir kentte aranınca her yerde aranmıyorsun abicim”. Genelde misal oyunlarda çektiğimiz en büyük sorun buydu anında her yerde Wanted olma sorunu vardı. RDR2’de bu yok.
Atışlar, sohbetler, yaptığımız her hareketin bir sonucu var. Red Dead Redemption II’de attığınız her adım farklı bir olayı tetikliyor. Beni en çok memnun eden şeylerden biri buydu. Bildiğiniz üzere çoklukla kıssaya her oyunda net müdahale edemiyorsunuz lakin RDR2’de bu türlü bir durum yok. Daima konu daima arbede. Bu ortada oyunun yırtıcı hayvan mekaniğine ayrıyeten bayıldım, o periyotta ABD epeyce yabanî yaşama açık durumda. Bir anda başınıza panter fırlayıp atın üzerinden alabiliyor sizi. Bu da gerçekçiliği arttırıyor.
Yerler ve atmosfer çok ince düşünülmüş, hey yavrum hey
Oyunun en büyük dinamiği bu. Her şey çok ince düşünülmüş. Tüm yerler direkt Amerikan klasiği. Vaktinde TRT’de izlediğimiz kovboy sinemalarında ne varsa RDR2’de o var. Oyunun müzikleri ve olaylar da tıpkı biçimde devam ediyor. Barlar, oteller, ahırlar ve kamp yerleri sahiden bildiğimiz cowboy sinemaları.
Altın arayan beşerler, madenciler ve hatta misyonerler bile oyunda ince ince işlenmiş. Oyunu oynarken fark ediyorsunuz ki endüstrileşmenin bile hangi kaidelerde nasıl gerçekleştiği net olarak karşınıza çıkıyor. Dün çete savaşları yaptığınız adamlar bir gün sonra iş adamı olup demiryolu döşüyorlar. Oyun nitekim kendine hayran bırakıyor yahu.
Grafikler ve optimizasyon pek başarılı
Beşere PlayStation aldırmak için mazeret yaratan olağanüstü grafiklere sahip olan oyunda tüm alan kaplamaları tekrar ihtimamla yapılmış. Artık şunu yazacağım bu oyun PC’ye çıkmadan evvel olağanüstü bir konsol oyunuydu. Etrafımda o kadar çok arkadaşım var ki yalnızca RDR 2 oynamak için gidip PS 4 alan inanamazsınız.
Oyunu oynarken en büyük tasam bir biçimde optimizasyon sorunu yaşayıp inanılmaz kasmalar yaşayacak olmaktı. 1 TB PlayStation 4 Slim’de bu türlü bir sorun yaşamadım yalnızca RDR 2 oynarken belirli bir mühlet sonra PS4 artık yanmaya başlıyor bunu da hissediyorsunuz lakin bu da rastgele bir oyun içi performans yaratmıyor. Oyunda animasyonlarda çok ihtimamlı hazırlanmış. GTA’da ki yanılgılar dikkate alınmış üzere duruyor. Bilhassa saçma sapan kolların bacakların farklı yerlere savrulması olayını kaldırmışlar. Bunu yaşayanlar aranızda biliyorlardır esasen.
Oyunda herkese güvenmeyin öttürürler adamı
Ya oyunun en eğlenceli kısmı burası. Birine güveniyorsun pat bir bakmışsın pantolonuna kadar gitmiş. Bilhassa bir konuta gidip karı kocayla yiyip içiyorsunuz. İçkinize uyku ilacı atıyorlar ve pat soyulmuşsunuz. Yahu ne güldüm bu sahnede anlatamam. Sonra gidip paramı geri aldım gerçi lakin nitekim çok eğlenmiştim.
Bununla birlikte yerleri çok önemli taramak gerekiyor, rastgele bir yerde bir tablo gerisinde ya da şöminenin içinde ganimet bulabilmek gerçekten şahane. Yolda atınızla ilerlerken önemli depresyon sorunları olan tiplerle karşılaşıp, sana uygunluk yapayım derseniz bir anda tuzağa da düşebilirsiniz. Etrafınızı saran silahlı adamlar her şeyinizi alıp sizi bırakabilirler. RDR 2 gerçek bir Western ya.
3 yıllık oyun nasıl oldu da efsane oldu?
- Western oyunlardaki açık
- Gerçekçi öykü tabanlı anlatım
- Grafikler
- Oyun içi mekanikler
- İnce düşünülmüş kıssa ve tasarım yapısı
- Atmosfer
- Karakterlere özel oluşturulmuş ferdileştirme
Oyunun eksik tarafları yok mu? Elbette var, mesela oyunu lokalizasyon açısından eleştirebiliriz. GTA’da olduğu üzere yeniden Türkçe lisan paketi yok. Bununla birlikte PC versiyonu ve Online’ı da epey geç çıktı. Lakin baktığınızda oyun büsbütün bir efsane. RDR 2 üzere bir öbür üretim en azından önümüzdeki birkaç yıl içinde çıkmayacak. Bu da oyunu ortalama 6-7 yaşına kadar taşıyor ve “kült” oyunlar listesine alıyor.
Efsane oyunların bir sonraki kısmında hangi oyunu görmek istediğinizi lütfen yorumlarda belirtin bu ortada RDR öykülerinizi sizde yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.