Klinik tıpta en sık karşılaştığımız sıkıntılardan birisidir. Derhal hemen herkes, hayatının bir devrinde bu şikayetler ile karşılaşır.
Reflü illeti; mideden yemek borusu içine mide asidinin ve mide içeriğinin kaçışı ile ortaya çıkar.
Hastalarımız bize umumiyetle; göğüs kemiği gerisinde, nadiren sırtta ve mide kesiminde olan; midede yanma, ekşime, ağıza ekşi acı su gelmesi yahut yenilen yiyeceklerin gelmesi üzere şikayetlerle gelirler.
Reflü marazı yemek borusu dışında da birtakım dertlere yol açar. Uzun süren nedeni açıklanmayan kuru öksürük, tekrarlayan ses kısıklığı, boğazda gıcık hissi, tekrarlayan kronik faranjit ve larenjit altında da reflü çıkabilir. Bu hastalar göğüs ağrısı ile Kardiyoloji kısmına masraflar altından reflü çıkabilir. Kimi hastalar öksürük ve ses kısıklığı nedeni ile Göğüs Illetleri ve KBB kısmına masraflar altından reflü çıkabilir.
En kıymetli bahis bu şikayetler ile gelen hangi hastaların araştırılması gerektiğidir.
Şayet hastada aşağıdaki şikayetlerin biri var ise;
45 yaşın üzerinde ise ve uzun vakittir olan reflü şikayetleri varlığında
Lokma yutmada güçlük, boğazda lokmanın takılmasını tarifliyor ise
Ağızdan kanlı kusma, dışkıda siyahlaşma (zift gibi) tarifliyor ise
Bu şikayetleri olan hastalar en kısa devranda bir Gastroenteroloji Eksperine gitmelidir. Bu hastalara ENDOSKOPİ ismi verilen, yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının kameralı alet ile görüntülenmesini sağlayan süreç yapılmalıdır.
Bu şikayetleri olan hastalar nelere dikkat etmelidir?