Son Konu

Reflü ve belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Pekçok kişide yemekten sonra hazımsızlık, ekşime ve yemek borusunda yanma yakınmaları mevcuttur. Bu rahatsız edici durum yemek borusuna ve velev ağıza kadar gelen yemek ve mide asidi ile barizdir.

Bu durum birtakım insanlarda muvakkat olup, aşikâr bir vadede ortadan kalkar. Gelgelelim birtakım kimselerde de epeyce rahatsız edici, sık sık oluşan ve hayli ağrılı bir hastalık halini alır. Bu marazı “Gastroözofageal reflü” olarak isimlendiriyoruz. Toplulukta hayli sık nispette (%15-20) gözlenen bir hastalıktır. Bayanlarda daha sık gözlenmesine rağmen önemli yemek borusu hasarı erkeklerde daha sık gözlenir. Yaşlılarda ve çocuklarda epey önemli durumlar oluşturabilir.

reflu.png

Reflü

En sık belirtisi göğüste yanma “heartburn” dır. Kimi kişiler bu yanmayı midesinde, uzunluğunda, omuzlarda ya da velev sırtta ve kolda dahi hissedebilir. Kalp ağrısından bazen ayırt edilemez. Çoklukla bu nedenle doktora başvururlar.

Göğüs ağrısı nedeniyle Koroner anjio yapılıp negatif bulunan % 50 hastada reflü özofajit saptanmıştır. Özofajitte ağrı sıklıkla akut başlangıçlı ve saatlerce sürer, uykudan uyandırır, antiasit ve yiyeceklerle hafifler, azık ve öğünlerle alakalıdır, sırt üstü yatma ve öne eğilmede hissedilir, % 50 olguda pyrozis, regürjitasyon ve disfaji üzere semptomlara eşlik eder, eforla ilişkisizdir, sıklıkla sternum altında yada sırt nahiyesinde hissedilir, yayılım göstermez.

Ağrıya ilaveten ağıza ekşi su gelmesi “regürjitasyon” öteki sık rastlanan belirtidir. Boğazda ve ağızda bed bir tat bırakır, ekseriyetle yemek sonrası nadiren yemek sırasında oluşur. Semptomlar sıklıkla yatarken ve uyurken meydana gelir. Karında şişkinlik, geğirti, hıçkırık, gıcık hissi, kronik öksürük, ağız kokusu, ses kısıklığı, ses tellerinde nodül ve astım nöbetleri gayri belirtileridir.

Reflu.jpg

Reflü marazı günümüzde tanısı konduktan sonra tedbirinin alınması ve tedavisi mümkün bir hastalıktır.

Yemek ile birlikte midede öğütücü süreç maksadı ile asit salgılanması başlar. Yemek bitiminde bu salgılanan asidin bir kısmı mideden taşarak yemek borusunu tahriş eder. İşte bu arkaya taşmaya “Reflü “ ismini veriyoruz. Reflü olan asit, yemek borusunda süreksiz ve kalıcı hasarlar oluşturabilir. Bu tahriş neticesinde oluşan ağrıya da “heartburn”, yemek borusunda oluşan hasarada “Özofajit” tariflerini kullanıyoruz.

Mide yüzeyi aside alışık ve asidin tahrip eden tesirini ortadan kaldıracak mekanizmalara sahiptir. Gelgelelim yemek borusunda aside karşı bu cins esirgeyici tesirli mekanizmalar bulunmaz. Olağanda mide ile yemek borusu arasında “alt özofagus sfinkter” dediğimiz bir kapı vazifesini üstlenen mekanizma mevcuttur. Bu kapı yutulan lokmaların yemek borusundan mideye geçisine müsaade verir fakat mide içeriğinin geri kaçmasını önleyecek mekanizma ile çalışır. Bu kapıdaki gevşemeler ya da bozukluklar (mide fıtığı-hiatal herni) reflü illetinin oluşmasının nedenleridir.

Mide içindeki basıncın arttığı durumlarda (çok yemek yenmesi, yemek sonrası yatılması,vs) reflü sıklığı daha ziyadedir.

 
Üst Alt