Son Konu

Renk Körlüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Renk Körlüğü Tedavisi

adanali

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2019
Mesajlar
11,158
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Konum
Adana
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kalıtsal hastalıklar arasında bulunan ve genelde erkek bireylerde gözlemlenen bir hastalık olan renk körlüğü, teşhis edilmesi zaman alabilen bir görme bozukluğudur. Renk körlüğü testi ile anlaşılabilen bu hastalık, kadınlarda nadir de olsa görülebiliyor. Kesinlikle bir körlük çeşidi olmayan bu hastalık renk görme eksikliği olarak tanımlanıyor. Gelin bu rahatsızlığın tanımına, belirtilerine ve tedavisine daha yakından bakalım.

Renk Körlüğü Nasıl Bir Rahatsızlıktır?
Renk Körlüğü Nasıl Bir Rahatsızlıktır?

Renk körlüğü, renkleri kusurlu olarak görme rahatsızlığı olarak tanımlanıyor. Bu hastalığa sahip olan kişiler bazı renkleri farklı bir şekilde görebiliyorlar. Genellikle kırmızı ve yeşil renklerin algılanmasında görülen bu rahatsızlık mavi ve sarı tonları için de bazen geçerli olabiliyor.

Bir görme bozukluğu, körlük ya da hastalık olarak kabul edilmeyen bu durum, görme halindeki eksiklikler olarak da tanımlanabiliyor. Bu durumdaki kişilerde belli başlı renkleri algılamada sorunlar yaşanabiliyor. Renk tonlarının doğru bir şekilde algılanmaması halinde de ortaya çıkan bu rahatsızlık doğuştan gelen bir durumdur.

Renk Körlüğü Belirtileri ve Nedenleri


Renk görme eksikliği olarak da tabir edilen bu durumda özellikle yeşil, kırmızı, sarı ve turuncu renkler aynı şekilde algılanıyor. Bu renkleri renk körü olan kişiler ayırt etmekte büyük zorluk yaşarken yoğunlukların değişmesi halinde renklerin ayırt edilmesi de bazen mümkün kılınabilir.

Kalıtsal ve doğuştan gelen bir rahatsızlık olan bu görme eksikliğinde kişiler bazen renkleri ayırır hale gelebiliyor. Rengin ne olduğunu tam tanımlamasa da kişi, ton farkından dolayı eksik gördüğü renkleri bir şekilde tanımlayabiliyor.

Bu rahatsızlığın ileri boyutlarında ise kişinin tüm renkleri görmesinde problemler ortaya çıkabiliyor. Bu kişiler hayatları boyunca tüm renkleri siyah beyaz olarak algılayabiliyorlar.

Bu görme eksikliği hali retinada yer alan ışık hücrelerinin ışık dalga boyundaki değişiklikleri uygun bir şekilde anlamlandıramaması neticesinde meydana gelmektedir. Retinada yer alan fotoreseptör adı verilen çubuk ve konilerin arasındaki orantısızlığın artması bu duruma yol açar. Renk görme işlevi olmayan çubuk sayısı koni sayısından normalin üzerinde fazlaysa bu durum ile karşılaşılabilir. Hatta bazı kişilerde koni sayısı sıfır da olabilir.

Renk Körlüğü Tedavi Yöntemleri
Renk Körlüğü Tedavi Yöntemleri
Renk Körlüğü Olan Kişiler, Trafik Polisi ya da Grafik Tasarımcı Olamazlar.

Renk körlüğü testi ile anlaşılan bir durum olan bu eksiklikte genellikle yeşil ve kırmızı tonlarının baskın olduğu görseller üzerinden çalışılır. Bu testeler neticesinde eksikliğin türü belirlenir ve buna göre çalışmalar yapılır. Kalıtsal bir hastalık kabul edilen bu durumun kesin tedavisi ne yazık ki mevcut değildir. Fakat renkleri doğruya yakın bir şekilde algılamak adına bazı pratikler yapılmaktadır. Bu pratikler neticesinde kişilerde renkleri doğru bir şekilde algılama yetisi gelişebiliyor.

Renk körlüğü, günlük hayatta bazı problemler doğursa da endişe edilecek ve körlüğe yol açacak bir durum değildir. Yalnızca bu durumdan mustarip olan kişilerin renk algısı ağırlıklı işlerde çalışmaları mümkün değildir.
 
Üst Alt