Türkiye’nin önder güvenlik teknolojileri entegratörü Sensormatic, perakende bölümüne yönelik RFID tahlilini 4-5 Aralık tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Perakende Günleri 2019’da tanıttı. Perakende kesiminde son devirde en çok konuşulan teknolojilerden biri olan RFID (Radio Frequency Identification - Radyo Frekansı Tanımlama) teknolojisi, perakende kolu temsilcilerine operasyonel verimlilik mealinde katma paha sağlıyor.
RFID dijital dönüşümün olmazsa olmazı
Bu tahlil sayesinde işletmeler eserlerini üretim aşamasından mağazada müşteriye satılana kadar anlık olarak takip edebiliyor. Bu sayede envanter doğruluğu, reyon idaresi, omnichannel stok idaresi ve tedarikçi günahları üzere mevzular tahlile kavuşuyor.
Sensormatic RFID tahlili ile 10 kat süratli eser sayımı yapılabiliyor. Bu sayede mağaza sayımları yılda bir ya da altı ayda bir noktasına, her hafta velev her gün yapılabiliyor. Yeniden bu tahlil sayesinde yüzde 99,5 stok doğruluğu ve satışlarda da yüzde 21’e varan artışlar sağlanıyor. Ayrıyeten müşteri memnuniyeti ve çalışan verimliliği optimizasyonu da artıyor.
Perakende kesimine yönelik RFID tahlilinin aktiflikte büyük ilgi gördüğünü tabir eden Sensormatic CEO’su İsmail Uzelli, “RFID teknolojisi birçok faydayı beraberinde getiriyor. Örneğin, üretimden çıkan ve kolilenen eserler deponuza ulaşıyor. Kolinin üzerinde 100 adet olduğu yazıyor. Barkod teknolojisi ile sayımı çok uzun sürdüğü için umumide bu adet akıllıca kabul edilerek sayılmadan teslim alınıyor ve koli hiç açılmadan mağazalara sevk ediliyor. Halbuki ki bir sebeple kolinin içinde 95 adet eser var. Lakin siz perakendeci olarak üreticiye 100 eserin ödemesini yaptınız. Daha eserler depoya girerken stok kusuru ile envantere giriyor. İşte RFID ile üreticiden gelen kolilerde kaç adet hangi eserlerin olduğunu takip edebiliyorsunuz. Buna benzeri birçok örnek vermek mümkün” diyor.
RFID müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarıyor
Müşteri deneyimi aslında RFID teknolojisinin getirdiği en değerli ögelerden biri. Müşteri rastgele bir olumsuz deneyim yaşadığında satışa dönüş orantısı çabucak düşüş gösteriyor. Barkod sisteminin kullanıldığı bir mağazada müşterinin aradığı esere ulaşılması dakikalar sürüyor. Kasadan ya da bilgisayardan bakıldığında eser depoda var gözüküyor lakin bu eser depoda bulunmuyor ve müşteri beğenilmeyen bir deneyim yaşamış oluyor. RFID teknolojisinde ise durum daha farklı. Eserin stoklarda olup olmadığına bakmak birkaç saniye sürüyor ve eser depodaysa çok kısa müddette bulunabiliyor. Nizamlı halde yapılan denetimler sayesinde mütemadi reyon tamamlama süreci gerçekleştirilebiliyor. Müşteriler bu sayede aradıkları eserleri yüzde 90 orantısında satış danışmanına gerek kalmadan reyonda bulabiliyor. E-ticarette de sağladığı envanter doğruluğu ile hem internet satışı için munfasıl stok tutulmasına gerek kalmıyor hem de tüm koleksiyon mağaza stokları ile internet satışına açılıyor. Sipariş iptalleri büyük ölçüde azalıyor.
Perakende dalında giderek yaygınlaşıyor
Sağladığı büyük yararlardan ötürü son devirde RFID tahliline ilgi giderek artıyor. Uzelli, “Şirketler başarılı olmak, verimliliklerini artırmak, gelirlerini yükseltmek, yarışmada öne çıkmak ve en kıymetlisi müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak için envanter doğruluğunun kritik değer taşıdığının farkındalar. Bu yüzden RFID girişimleri de giderek yaygınlaşıyor. İşte bu motivasyonla, son birkaç yılda 30’un üzerinde küresel marka RFID dönüşümünü tamamladı ve gelirlerini artırdı. Türkiye’de de halihazırda devam eden girişimlerimiz var.” diyor.