Son Konu

Robotik Kodlama Nedir?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Günümüzde yapılan araştırmalar, yaklaşık olarak on yıl kadar sonra robotların mevcut işgücünün çoğunluğunu yapabilir hale geleceği yönünde bulgular içeriyor. Bunu mümkün kılan mihenk taşı ise robotik kodlamadır denebilir. Peki, tam olarak nedir bu robotik kodlama? Eğitimi nasıldır, neler gereklidir?

Robotik kodlama, aslında ülkemizde olmasa da pek çok ülkede ilkokuldan itibaren müfredata alınan konular arasında yer alıyor.
Deneyap atölyeleri kodlama, bir bilgisayarın ya da robotun hem okuyabileceği hem de işleme alabileceği talimatları içeren sistemler bütünüdür. Robotik kodlama dendiğinde ise kişinin atadığı görevleri robotun okuması ve işleme alması sürecinin gözlemlemesi olarak zihnimizde canlandırabiliriz.
Kodlamanın hayatımızın her alanında kullanılan bir şey olduğunu fark ettiğimizde aslında bakış açımız da o yönde değişiyor ve robotik kodlamanın ne kadar önemli olduğunu o zaman fark ediyoruz.

Robotik Kodlama Eğitimi Nasıl Alınır?

Robotik kodlama öğrenmek isteyen kişiler için pek çok kurs seçeneği bulunmaktadır. Bu dersler online yürütebildiği gibi yüz yüze de yapılabilmektedir. Ayrıca derse katılan öğrenciler MEB onaylı robotik kodlama sertifikası almak istiyorsa, MEB’in yaptığı yazılı sınava girmelidir.

Robotik Kodlama Atölyesi Malzeme Listesi

Robotik kodlama atölyesi için gereken malzeme listesi, katılım sağlayacak kişinin yaş grubu ile yakından ilintilidir. Örneğin küçük yaş grupları için gerekenler listesi:
· Kâğıt, makas, yapıştırıcı, boyalar, karton ya da diğer kâğıt türevleri,
· Yaşına uygun legolar,
· Pipetler, şişe çubukları, lastik,
· Temel programlama öğretmek için gerekli olan mini robotlar,
· 3D yazıcı,
· Kartondan ya da diğer malzemeler ile yapılan sanal gerçeklik gözlüğü,
· Lego benzeri yapbozlar.
Büyük yaş grupları için ise:
· Lego minstrom EV3,
· Arduino çeşitleri,
· Raspberry pi,
· 3D yazıcı,
· Sıralanan teçhizatın bilgisayar ve tablet programları,
· Kamera ya da fotoğraf makinası,
· Tasarım yapılabilecek düzeyde bir tablet ya da bilgisayar.

Robotik Kodlama Eğitimi Ücretsiz Nerede Alınır?

Robotik kodlamayı öğrenmek ama herhangi bir ücret ödemek istemeyenler için CodeAcademy, Coursera, edX, Udemy gibi online eğitim imkanları da her zaman bulunmaktadır.

Robotik Kodlama Faydalı Mı?

Robotik kodlama, kişinin problem çözme yeteneğini artırır. Ayrıca sistemli düşünmesine fayda sağlar. Makinaların nasıl çalıştığını kavrayan kişi etrafına çok daha farklı bakar ve hem parça bazında düşünme konusunda hem de bütünü görebilmede oldukça başarılı birisi olur.

Robotik Kodlama Hangi Programla Yapılır?

Robotik kodlama yapabilmek için C / C++, Java, Python, Fortran gibi programlama dilleri kullanılmaktadır.

Robotik Kodlama İle Neler Yapılabilir?

Robotik kodlama ile neler yapılabileceği, kullanılacağı alana ve sektöre göre değişkenlik gösterebilmektedir. Çünkü robotik kodlamada makinanın çevresi ile nasıl etkileşime gireceğinden, hedeflere nasıl ulaşacağını belirmeye kadar birçok işlem yapılabilmektedir.

Robotik Kodlama İçin Gerekenler Nelerdir?

Robotik kodlama yapabilmek için Raspberry Pi ve benzeri yazılım araçları ile haşır neşir olmak gerekmektedir. Bu kodlamayı aynı zamanda C, C# gibi yaygın programlama dilleri kullanarak da yapabilmektesiniz.
 
Üst Alt