Son Konu

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

RSS Nedir?​

1999 yılında ortaya konan RSS formatı, kullanıcıların kaçırmak istemedikleri haber siteleri, kişisel blog sayfaları ve podcast yayınları gibi tüm site güncellemelerini tek bir arayüz yardımıyla takip edebilmelerine olanak tanır.

Yer imlerine saklayarak takip ettiğiniz favori web sitelerine dahi tek tek tıklamanız gerekir. Fakat bu arayüz ile rahatlıkla tüm güncellemeleri tek bir pencereden görüntüleyebilirsiniz. Üstelik bunu gerçek zamanlı olarak yapabilirsiniz.

Bu uygulamadan yararlanabilmeniz için, takip etmek istediğiniz web sitelerinin RSS beslemesi yayınlaması gerekmekte.



RSS formatında saklanan dokümanlar, sizle paylaşılan güncelleme metninin tamamını veya özetini içerebildiği gibi, yazım tarihi ve yazar adı gibi metadata bilgilerini de saklar. İçerisinde yapı olarak XML formatını kapsayan RSS, bu sayede farklı işletim sistemleri ve programlar arasında da uyumluluk sağlar.

Kavram olarak RSS güncellemelerine besleme, kullanıcının abone olduğu beslemeleri takip edebildiği arayüze ise RSS okuyucu denir.


Zaman içinde tanımı değişen RSS, Netscape tarafından ilk defa çıkarıldığı zaman RDF Site Özeti ismi ile bilinen bir formattı. Buna RSS 0.9 da denilebiliyor. Birkaç ay sonra 0.91 sürümü ile basitleştirilen RSS, 2002 yılında çıkan RSS 2.0 sürümüne kadar kullanıcılar tarafından “Zengin Site Özeti” (Rich Site Summary) olarak anıldı. Günümüzdeyse “Çok Basit Besleme” (Really Simple Syndication) şeklinde ifade ediliyor.

RSS, günümüzde internet sitelerinin sağladığı e-posta aboneliği, bildirim iletme ve sosyal medya hesapları ile güncelleme paylaşma gibi yöntemlerden dolayı eski popülerliğine sahip değil. Fakat hala kullanılmakta. Siz de bu formatı denemek isterseniz sizlere önerdiğimiz en iyi RSS okuyucularına göz atabilirsiniz.

En İyi RSS Okuyucuları​

Popüler olarak kullanılan çoğu internet tarayıcısı RSS okuyucu olarak kullanılabilmektedir. Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera gibi tarayıcıların RSS takibi desteği mevcut. Microsoft Edge ve Google Chrome gibi tarayıcılarda bu eksiklik ancak tarayıcı eklentileri ile çözümlenebilmektedir. Bunların dışında aşağıdaki uygulamaları da kullanabilirsiniz.

1. Feedly​

Tarayıcı, Android ve iOS cihazlara desteği bulunan Feedly uygulaması, bu konuda en iyilerden. Ücretsiz sürümü 100 kaynağa kadar RSS aboneliği desteği sağlamakta. Ayrıca kullanıcının, bunları çeşitli kategorilere ayırmasına izin veriyor.

Pro sürümüyle 1000 kaynağa kadar abonelik desteği, metin vurgulama ve not tutabilme imkanı da doğuyor. Buna ek olarak, ile makaleleri kaydedebilmek mümkün. Üstelik, Google keyword bildirimleri gibi özellikleri de kullanıma sunuyor.

Ayrıca Pro+ sürümüyle gelen Leo isimli yapay zekayla vaktinizi daha efektif bir şekilde yönetmenize olanak sağlıyor.


Kullanım tercihinize göre, kısıtlı miktarda RSS aboneliği ve uygulama tasarımı sahip olduğu olumsuz yönleri olabilir.

2. NewsBlur​

Ücretsiz sürümü ile 64 farklı besleme aboneliğine imkan sağlayan NewsBlur, detaylı filtreleme özelliği ile öne çıkıyor. Çeşitli filtreleme kriterleri oluşturarak, otomatik bir şekilde istediğiniz güncellemeleri öne çıkarabilir ve istemediğiniz güncellemeleri gizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, filtre eğitimi özelliği ile uygulama, görmek isteyip istemeyeceğiniz güncellemeleri tahmin edebiliyor.

3. Inoreader​

Ücretsiz sürümü ile en çok özelliği sunan Inoreader, 150 kaynağa kadar abonelik imkanı sağlıyor. Diğer okuyucularda ücretli olan Dropbox, Google Drive, Evernote ve OneNote entegrasyonu ile Google keyword bildirimleri gibi özellikleri, ücretsiz sürümde kullanım olanağı sağlıyor.

Reklamsız bir şekilde kullanabilmek için Supporter veya Pro sürümünü kullanmanız gerekiyor.

Bu sürümleriyle kendi filtrelerinizi oluşturma, makale çevirebilme, takip ettiğiniz beslemeler için klasör oluşturabilme ve bunları şifreleme ile birden fazla kişiyle besleme aboneliklerinizi paylaşabilme gibi imkanları sağlıyor.
 
Üst Alt