Son Konu

Şaban Ayı Orucu

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Mübarek üç aylardan biri olan Şaban ayında oruç tutmak müstehap bir ibadettir. Peygamber Efendimiz, Ramazan ayının dışında orucu en çok tuttuğu ay şaban ayıdır.

Efendimizin bazı yıllar şaban ayının tamamını oruç ile geçirdiği bilinmektedir. Şaban ayı orucunda büyük hayırlar ve faziletler vardır. Aşağıda önce bu faziletlerden sonra ise bu konu hakkındaki hadis i şeriflere ulaşabilirsiniz.

Hadislerle Şaban Ayı Orucunun Fazileti

Şaban ayının orucunun faziletli olmasının nedenlerinden biri, bu orucun Ramazan ayı orucundan sonra en üstün oruç olmasıdır. Hazreti Enes’in rivayete göre: Peygamber Efendimize şöyle soruldu:

“Ramazan ayı orucundan sonra en üstün oruç hangisidir?” Efendimiz şöyle cevap verdi: “Ramazan ayına tazim olsun diye tutulan Şaban ayının orucu.”
(TİRMİZİ)
Şaban ayında oruç tutan bir kimseye yüce Mevlamız Cenab-ı Hak cehennemi ve ateşini o kuluna haram kılar ki buda çok büyük bir fazilettir. Efendimiz şöyle buyurmuştur:

“Kim Şaban ayından bir gün oruç tutarsa, Allah’u Teala o kimsenin cesedini, bedenini cehenneme haram kılar. Cennetlerde Hazreti Yusuf ile komşu olur. Yüce Allah o kimseye Hazreti Eyüb ve Hazreti Davud’un işlemiş olduğu sevaplarını verir.”
(NÜZHETÜL MECALİS)

Saban Ayının 15 Günü Oruç Tutmak Sünnet mi?​

Mübarek Şaban ayının 13, 14 ve 15. günlerinde bir kimsenin oruç tutması çok faziletlidir. Bu konudaki hadisler ise şöyledir. “Şaban ayının 13. gününü tutulan orucu 3000 sene tutulan oruç gibidir. 14. gününü tutulan oruç ise 3000 sene oruç gibidir. 15. günü tutulan oruç ise, 13000 sene oruç tutmaya denktir.” (Suyuti)

Şaban ayının ilk perşembe gününü oruç ile geçire bir kimseyi Allah’u Teala sonsuz rahmetiyle cennetine sokar. Bu konuda ki hadis şöyledir. “Şaban’ın ilk perşembesini oruçla geçireni, rahmeti ile cennete girdirmek, Allah’u Teala üzerine bir hak olur.” (Nüzhetül Mecalis)

Şaban Ayı Orucu Hakkındaki Hadisler

Şaban ayı konusunda ki hadis i şeriflere şöyle örnekler verebiliriz.

1. Peygamber Efendimiz bazen şaban ayı orucuna öyle devam ederdi ki, “Şaban ayı boyunca oruçsuz bir gün geçirmeyecek” derdik. Bazen de hergün oruçsuz görürdük ve derdik ki, “Şaban ayı boyunca hiç oruç tutmayacak”. Ben, hazreti peygamberin ramazan ayı orucu dışında başka bir ayı tam olarak oruç tuttuğunu görmedim. Bununla birlikte herhangi bir ayda Şaban ayında tuttuğundan daha fazla oruç tuttuğunu da görmedim. (Buhari, Savm 52; Müslim, Sıyam 175, (1156)

2. Hazreti Ümmü Seleme şöyle rivayet etmiştir. Ben, Resulullah Efendimizin Şaban ayı ve Ramazan ayı dışında iki ayı peş peşe ve tam olarak oruç ile geçirdiğini hiç görmedim.( Tirmizi, Savm 37, (736); Ebu Davud, Savm 11, (2335); Nesai, Savm 70, (4, 200)

3. Hazreti Üsame şöyle rivayet etmiştir. Ben, Ey Allah’ın Resulü dedim, “Şaban ayında tuttuğun oruç kadar başka bir ayda oruç tuttuğunu göremiyorum” diye Efendimize sordum. Bana şu güzel cevabı verdi: “Bu, Recep ayı ile Ramazan ayı arasında insanların kendisinden gaflet ettikleri bir aydır. Halbuki Şaban ayı, amellerin Rabbül alemine yükseltildiği bir aydır. Ben, oruçlu olduğum bir halde amelimin yüce Rabbime yükseltilmesini istiyorum.” ( Nesai, Savm 70, (4,201)

Şaban ayı hakkında sizlere sunduğumuz bu hadisler şaban ayı orucu hakkında yeterli bilgiyi sizlere sağlayacaktır. Yüce Mevlamız amel edebilmeyi nasip eylesin.
 
Üst Alt