Sabit Protez Nedir?
Köprü, kuron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin şekillendirilmesi (kesilmesi, küçültülmesi) ile laboratuvarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Takılıp çıkartılabilen protezlere orantıyla hasta tarafından daha kolay kabul edilir ama uygulanabilmesi için bir ekip koşulların var olması gereklidir. Bu protezlerin aklığı uzun ömürlü olması açısından çok değerlidir. Bilhassa protezin destek dişlerinin tüm dişeti kenarları çok uygun fırçalanmalıdır. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 3-4 seansda ve 1 haftada süreç tamamlanır. Protezin metal destekli seramik (porselen), Metalsiz seramik (porselen), Porselen laminate olmak üzere çok çokça çeşidi vardır. Ağzınıza en makul tahlil doktorunuz tarafından belirlenecektir. KURON VE KÖPRÜ NEDİR?
Kuron: Çürük kırık yahut farklı bir nedenle haddinden fazla unsur kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması sürecidir.
Köprü: Bir yahut birden çokça diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen kişisel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması sürecidir.Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa gerçek hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde dişeti sorunları, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Şayet uzun müddet bu boşluk implant ya da köprü ile restore edilmezse bu komşu dişlerde de kayıplar olabılır. METAL DESTEKLİ KURON VE KÖPRÜLER
Altyapı olarak standart metal “nı-co” yahut pahalı metal “au” alaşımlar kullanılabilir. Altın diş hekimliğinde kullanılan unsurlar içinde, diş ve dişeti ile koordinasyonlu en kıymetli materyallerden birdir. Bu yüzden kıymetli metal kullanılarak yapılan pratikler ile daha sağlıklı ve estetik sonuçlar elde edilir. METAL DESTEKSIZ FULL PORSELEN KURONLAR
Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Kuronların imgesini pek çok şey etkilese de en kıymetlisi ışığa verdikleri reaksiyondur. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden ötürü, derinlik ve canlılıkları daha ziyadedir böylelikle doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.
• Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok emsal bir estetik oluştururken, çok uygun yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle mahsusen ön dişlerde full porselenler tercih edilir.
• Metal destekli porselenler birtakım ışıklarda (disko,fotoğraf makinası flaşı vb) ağızda yokmuş üzere koyu renk bir boşluk imgesi verirler. Full porselenler ise tıpkı doğal diş üzere her türlü ışığı geçirirler.
• Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere nazaran tutuculukları çok daha yüksektir.
• Alt yapısında metal olmadığı için kuron – diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir imaj sağlanır.
• Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri yerde makûs bir imaj oluştururlar.
• Alt yapıda kullanılan birtakım metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur. METAL DESTEKSİZ IPS KÖPRÜLER
Güçlendirilmiş porselenin kişisel makinalarda sıkıştırılması ile elde edilir. Münhasıran ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok düzgün olmasından ötürü tercih edilir. Art yer için çiğneme kuvvetlerine karşı gereğince dayanılıklı değildir. METAL DESTEKSİZ ZİRKONYUM ESASLI KÖPRÜLER
Bu sistemde alt yapı olarak metal mahalline beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır. Sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanılılıkla, art ortamdaki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.