Son Konu

Saç dökülme nedenleri ?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
5955.jpg
5955.jpg
Eksperler günde 50 ile 100 kadar saç telinin dökülmesinin alışılagelmiş olduğunu fakat ölçüsüz saç dökülmesi, saç köklerinde zayıflık ve saç tellerinde incelme görüldüğünde kesinlikle bilirkişi tabibe başvurulması gerektiğini belirtiyor.



Saç dökülmesini durdurmanın en tesirli usulü saçtaki değişiklikleri erken fark ederek bir an evvel tedaviye başlamaktır. Lakin saç dökülmesinin nedeni bulunmadan akıllıca tedaviyi uygulamak mümkün değildir. Bu yüzden ölçüsüz ölçüde saç kaybı, saç köklerinde zayıflık ve saç tellerinde incelme sorunu olanların bir eksper tabip yardımı almaları gerekmektedir.



Eksperlere nazaran, sağlıklı bir beşerde saçların yaklaşık yüzde 90’ı uzama halindedir ve bu büyüme evresi 2-6 yıl kadar sürebilir. Geçmişe kalan yüzde 10’luk kısım ise 2-3 ay kadar süren dinlenme evresindedir. Dinlenme evresinde olan bu saçlar dökülerek, dökülen saç köklerinden yeni saçlar büyür ve döngü bu biçimde devam eder. Saç dökülmesinin birden fazla bu döngü esnasında gerçekleşir.




Saç Dökülmesinin En önemli Nedenleri



  1. Genetik Saç Kaybı (Erkek Tipi Saç Dökülmesi):Bilirkişiler saç dökülmelerinin en sık görülen sebebinin genetik özellik olduğunu belirtiyor ve bu kalıtıma sahip olan bayanlarda kellik görülmediği gelgelelim saçlarda azalma görüldüğünü belirtiyorlar. Bu duruma “erkek tipi kellik” deniyor ve 10-20-30’lu yaşlarda başlayabiliyor. Yeni tıbbi tedavi seçeneklerinin olmasına karşın kalıcı düzelme yalnızca saç transplantasyonunda(saç ekimi) görülüyor. Hasta için tutarlı olacak prosedür ise tabip tarafından seçiliyor.
  2. Yanlış Saç Bakımı ve Kozmetik Eser Tasarrufu:Bilirkişilerin haberlerine nazaran; boya, renk açma, perma yahut saç düzleştirme üzere süreçler münasip koşullarda yapılmadığı takdirde saça zarar verebiliyor. Tıpkı devirde bu süreçlerin sıkça uygulanması ile birlikte saçı sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamakta saçı zayıflatarak kırabiliyor. Saçınızı çekerek atkuyruğu, örgü ya da sıkı lastiklerle yekuna süreçlerinin sıklığı da saç kaybına neden olabiliyor.
  3. Kurutma ve Tarak Tasarrufu:Saçınızı şampuanladıktan sonra saç kremi kullanmak saçınızın kolay taranmasını sağlar. Islakken saçınız daha kırılgandır. Saçın kırılarak dökülmesini engellemek için; saçı havlu ile ovalayarak kurutmaktan kaçınmak ve fırça mekanına geniş ağızlı ve düz uçlu tarak kullanmak gerekir.
  4. Alopesi Areata:Her yaşta görülebilen bu tip saç dökülmesinin sonucunda baş derisinde düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde yahut daha geniş yuvarlak yama halinde meydanlar oluşuyor. Tüm saç ve vücut kıllarında nadiren kayıp oluşabiliyor. Bu tip saç dökülmesinin nedeni bilinmiyor ve birçok hastada saçlar daha sonra zaten büyüyor.
  5. Veladet Sonrası:Bilirkişiler gebe bayanlarda saçların büyük bir kısmının büyüme halinde olduğunu, ama veladet sonrasında saç büyüme döngüsünün dinlenmeye geçtiklerini ve 2-3 ay içerisinde haddinden fazla ölçüde döküldüklerini belirtiyor. Bu müddet 1-6 ay kadar sürdükten sonra çoğunlukla tekrar büyüyerek eski ölçülerine dönüyorlar.
  6. Yüksek Ateş, Ağır Enfeksiyon ve Soğuk Algınlığı:Mütehassıslar, marazların saçların dinlenme evresine girmesine neden olabildiklerini ve illetten 4 hafta ile 3 ay sonra ağır bir saç kaybı olabileceğini lakin devranla eski ölçülerine döneceklerini belirtiyor.
  7. Tiroid Illeti:Az ya da ziyade çalışan tiroid bezinin saç kaybına neden olabildiğini belirten tabipler, bu marazın tedavisiyle saç kaybının giderebileceğini belirtiyor.
  8. Eksik Protein İçerikli Beslenme:Anormal beslenme alışkanlığına sahip olanlar ve eksik protein diyeti yapanlarda protein eksiliği oluşuyor. Bu durumda vücut proteini koruma etmek için saçları dinlenme evresine sokarak 2-3 ay sonrasında ağır saç kaybı oluşmasına neden oluyor. Bunun düzelmesi için ise hekimler kâfi ölçüde protein alınmasını öneriyor.
  9. Birtakım İlaçlar:Hekimlere nazaran kullanılan kimi ilaçlar süreksiz bir müddet de olsa saç kaybına neden olabiliyor.
  10. Kanser Tedavileri:Bilirkişiler kimi kanser tedavilerinin saç hücrelerinin bölünmesini durdurabildiğini ve hastaların saçlarının yüzde 90’ını kaybedebildiklerini;fakat tedavi sonrasında saçların büyüme göstererek eski haline döneceklerini belirtiyor.
  11. Tevellüt Denetim Hapları:Hekimler, bu hapları kullanan bayanların saç dökülmesinin kalıtsal yatkınlıkla oluşabildiğini, lakin saç dökülmesi gerçekleştiğinde hekim denetiminde hapların değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
  12. Demir Eksikliği:Besinsel olarak demiri eksikliği yahut demirin bağırsaklardan emiliminin ehliyetsiz olduğu durumlarda saç dökülmesi görülebiliyor. Bayanlarda adet kanamalarından kaynaklı demir eksikliği daha sık görüldüğü için kesinlikle demir eksikliği giderilmelidir.
  13. Büyük Cerrahi Teşebbüsler ve Kronik Illetler:Büyük cerrahi operasyon geçiren hastalarda birkaç ay içinde çok saç dökülmesi görülebiliyor gelgelelim bu durum tekrar birkaç ay içinde düzeliyor. Ağır kronik illeti olan bireylerde ise saç kaybı ömür uzunluğu devam edebiliyor.
 
Üst Alt