Son Konu

Saç dökülmesi ve tedavi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Saç dökülmesi

Kişilerin yarısı hayatlarının bir devrinde saç dökülmesi yahut tıp lisanıyla Alopesi ile karşılaşıyorlar. Erkeklerde daha genç yaşlarda ortaya çıkan saç dökülmesi sorunu hatunlarda daha süratli seyir gösterip beraberinde psikososyal dertleri da getirebilir.Saç dökülme sorunu hakikat araştırılıp nedenleri tespit edilirse tedavisi kolaylaşır. Bu doğrultuda genetik yapı, kullanılan ilaçlar, geçirdiği illetler, beslenme özellikleri,saç bakım alışkanlıkları, hormonal istikrar ve gerilim hakkında değerlendirilme yapılmalıdır. Saç ve saçlı derinin incelenmesi ve muayenesi, saçların mikroskopik incelenmesi, hastanın umum durumunu gözden geçirmek için umum kan tahlilleri,ve bazen de saçlı deriden alınan biyopsiler bizi yanlışsız tanıya yaklaştırır.

Saçın hayat siklusu nasıl gerçekleşiyor?

Doğduğumuzda tüm vücudumuzda yaklaşık 5 milyon ve saçlı derimizde 100,000 saç folikülü var ki bu ölçü gitgide azalır. Her saç folikülünün bir hayat siklusu var .Buna nazaran her saç folikülü Anagen denilen canlı büyüme devirde 3-5 sene durmadan faaliyet gösterir . Büyüme devrinin bitişinden birkaç gün sonra saç folikülleri geçiş devri olarak bilinen Katagen periyoda girerler.Bunun akabinde da 3-8 ay sürebilen dinlenme yahut Telogen faz başlar . Saç foliküllerinin %80-90 Anagen devirde ve %10-15’i telogen dönemdedir. Telogen devrin arkasında saç dökülür ve yeni bir büyüme periyodu başlar.

Sıradan saç dökülmesi nasıl olur ? Ölçüsüz saç dökülmesinden nasıl ayırt edilir?

Olağanda, erişkinde günde 50-150 adet istirahat devrindeki saç tarama,yıkanma yahut çekmeye bağlı olarak dökülür. Bu dökülmeler 2 aya kadar sürebilir ve yılda 3 sefer siklik olarak tekrarlar.Saç dökülme mühletinin 2 ayı aşması dertli bir sürecin işareti olup birtakım incelemelerin yapılmasını gerektirir. Şiddetli ölçüde saç kaybı ve saçlarda gözle görülen incelme oluşursa anormal bir durum var demektir.

Saç dökülmesinin esas nedenleri nelerdir ?
Telogen saç dökülmesi (Telogen effluvium) :

İstirahat halindeki saç orantısının artmasıyla, çekme, yıkama, tarama üzere günlük omurdaki olağan travmatik tesirlerle günlük saç kaybı 150-400’e ulaşabilir. Bu durumdan rahatsız olanlar banyodan sonra alıştıklarından daha çokça saçın dökülmesinden şikayetçidir.6-8 ay sürebilen Telogen saç dökülmesinin en bilinen nedenleri arasında enfeksiyonlar,doğum,ateşli illetler,cerrahi müdahaleleri, tiroid marazları ,stres ,protein ve kaloriden yoksul beslenme ,mevsim değişiklikleri,demir,çinko ,biotin eksikliği ve İlaç tasarrufları sayılabilir.

Androjenik saç dökülmesi :

Erkeklik hormonlarının neden olduğu bu tip saç dökülmesi hem erkekler hem bayanlarda görülebilir.Alında saçlı deri çizgisi geçmişe çekilip saçlarda incelme meydana gelir.Daha çok 30 yaşın üzerinde kendini gösteren erkek tipi saç dökülmesinde hormonlara ölçüsüz hassaslık ve genetik yatkınlık kelam hususudur. Bu hastaların muayenesi ve hormon tahlilleri tetizlikle yapılmalıdır.

Alopesi areata (saç kıran):

saçlı deride para büyüklüğünde yahut daha geniş yuvarlak yama üslubu kıldan arınmış yerler oluşur. Her yaşta görülebilen bu tip saç dökülmesini yapan faktörler bilinmemekle birlikte, birçok hastada saçlar daha sonra resen büyümektedir. Alopesi areata bazen Vitiligo, tiroid marazları ve diyabet üzere gayrı immünolojik marazlarla birlikte seyredebilir.

Saç dökülmesinin farklı nedenleri arasında mantar illetleri,sifilis marazı,radyasyon tedavileri,saçlı deri egzeması,saçları sıkı bağlama ,doğum sonrası saç dökülmesi, mevsimsel saç dökülmeleri, trikotilomania denilen psikiyatrik kişilik bozukluğu ve kimi marazları sayılabilir.

Tedavi seçenekleri:

Telogen efluviumun tedavisi, nedenin ortaya çıkarılıp, gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Dönüşümlü bir tablo olduğundan sorun hakkında eğitici açıklama ve hastanın sabırlı olmasıyla umumide güzel sonuç alınır. Saç dökülme sıkıntısını tedavi etmek için anti androgenler,Biotin,demir,çinko ve Minoksidil içeren ilaçlar, losyonlar ve şampuanların yanında Saçlı deriye uygulanan birtakım yollar de var :

Saç Mezoterapi;

Saç dökülmesi tedavisinde uzun devirden beri kullanılan mezoterapi teknik olarak, dolaşım düzenleyici, anti androjenik ilaçlar ive belli vitaminlerin bir karışım halinde cilt altına, uygulanmasıdır . Saç mezoterapisi , androgenetik alopesi, alopesi areata ve telogen effluvium üzere birçok saç illetinde kullanılan usulüdür.Bu pratikte çok ince ve kısa iğne uçları kullanarak saç folikülünü besleyen vitaminler, antiandrojenik ilaçlar ve dolaşım düzenleyici kokteyller saçlı deriye enjekte edilir. Hissedilen ağrı iğnelerin boyutlarıyla koşut olarak epeyce azdır.

PRP tedavisi;

Pratikte kimseden 10 ml kan alınır santrifuj süreci yapılarak içinde 0.5 ml kadar trombosit yahut Platlet içeren serum elde edilir. Bu serum saçlı deriye yüzeyel olarak enjekte edilir. Pıhtılaşma prosesinde kilit rol oynayan trombositlerden salgılanan büyüme faktörleri bu nahiyeye kök hücre göçünü başlatır. PRP pratiği ayda bir olmak üzere 2-4 sefer tekrarlanır. Daha sonra yılda bir defa tekrarlamak kafidir. Bu sayede saç dökülmesi için kozmetik eserlere vermekte olduğunuz yüksek faturalardan kurtulmuş ve yüzeysel kullanılan eserlere nazaran çok daha tesirli bir sonuç elde etmiş olursunuz.

 
Üst Alt