Son Konu

Saç mezoterapisi ve kullanılan ilaçlar

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Mezoterapi, potansiyel olarak saç ekimine gerekliliği azaltan bir tedavidir.



Saç dökülmesi için uygulanan mezoterapi teknikleri mezoterapinin kendisinden geliştirilmiştir.



Mezoplasti yahut Mezohair üzere yaklaşımlar formunda isimlendirilebilir. Hem bayanlar hem erkeklerde tekrar saç gelişimi üzerine olumlu tesirleri gözlenmiştir.



Mezoterapi ne tamamlayıcı tıp ne de alternatif tıptır. Bu pratik farmakolojik ilaçların intradermal yahut subkutan enjeksiyonu olduğuna nazaran klasik tıbbın bir tekniğidir.



Hedefi illetin yerleştiği meydanla, tedavi tatbik ortamının birbirine yaklaştırılmasıdır.



Seçilen ilaç karışımları ,bölgesel olarak küçük dozlarda şahsi iğneler ve hususî tekniklerle cilt içine verilir. Dermis yahut hipodermis, mikrosirkülasyon yoluyla canlı hususun ulaşması gereken bölgeye hakikat yavaşça salındığı rezervuar yer haline gelir. Hasebiyle bu bir bölgesel-yerel tedavi tekniğidir.



Saçlı deri mezoterapisi;saç dökülmesini durdurmak,var olan saçın kalitesini arttırmak ve yeni saç çıkışlarını etkin hale getirmek için muayyen periyotlarla saçlı deriye uygulanabilir bir tedavi formudur.



Kişisel kokteyler ile saçlı deriye münhasıran vitamin takviyeleri yapılır ve bu kesime olan kan dolaşımı geliştirilir. Kıl foliküllerinin kanlanmasının arttırılması daha uygun beslenmelerine ve gelişmelerine yardım eder.



Bu formülün gayri klasik ilaç tedavilerine nazaran üstünlüğü ilaçların küçük dozlarda bölgesel kullanılmasıdır.Yan tesir riskinin değersiz sayılabilecek kadar az olması ve sonuçlarının tesirli olmasıdır.



Saç gelişimine yönelik mezoterapi değişik nütrientleri( biotin, hyalüronik asit ve silika gibi), vazodilatörleri ve androjen blokerleri kullanır. Birinci tatbikten haftalar sonrasında saçların tekrar geliştiği gözlenir, yaklaşık altı ay sonrasında dökülen kesimler tekrar canlanır ve alışılagelmiş yapıda saçlarla yan değiştirir. Pratiklerin belli başlı aralıklarla devamlılığı gereklidir.




Tatbikler Umum Olarak Mezoterapide ;

  1. İntraepidermal pratik
  2. Yüzeyel intradermal pratik
    • a-Enjeksiyonsuz (Nappaj – sıvama)
    • b-Enjeksiyonlu (Nokta usulü, nappaj)
  3. Derin intradermal enjeksiyon (Nokta tarzı- PPP 1-4 mm )
  4. Hipodermal enjeksiyon (Nokta üslubu – PPP 4-10 mm ) biçiminde yapılabilir.

Mezoterapide Kullanılan İlaçlar ve Umumi Özellikleri


Saçlı deri mezoterapisinin temelini tatbikte kullanılan ajanlar oluşturur. Saçlı deri mezoterapisinde sabit bir ilaç tedavisi yoktur. Her hastadaki varolan patolojiye nazaran farklı tesir mekanizmaları olan hususlar tek başlarına yahut kombinasyonlar halinde verilir. Umumî prensip ; uygulanacak olan formulasyonlarda çok sayıda ajanın kombinasyonundan kaçınmak ve en az unsur ile hastalık patolojisine yararlı olabilecek terkibi hazırlamaktır.



Mezoterapi ile kullanılabilecek hususlar şu halde sınıflandırılabilir :


  • Lokal anestetikler : prokain, ksilokain
  • Vasküler etkililer : buflomedil, melilat-rutin, pentoksifilin, gingko biloba, minoksidil paridil heparin.
  • Saç folikülünün uyarılması ve saçın onarılmasına etkililer: X-ADN , aminoasitler, organik silisyum.
  • Antiandrojen etkililer: finasteride, dutasterid, bitkisel ekstreler.
  • Antiseboreik-antiinflamatuar etkililer : çinko, selenyum, salisilat.
  • Keratin biyosentezi için etkililer: biotin, bepanthene, vitamin A , vitamin B öbeği (pantotenik asit, vitamin B5 gibi), aminoasitler, oligoelementler, çinko, bakır, magnezyum.
Bu ajanları içeren standart ampül ve vial şeklinde preparatlar artık mevcuttur. Minoksidil, finasterid, dutasterid, biotin, x-adn, organik silisyum, d-pantenol üzere ajanlar kendi isimlerinde bulunabilmekle birlikte değişik aminoasitler, vitaminler ve oligoelementleri kombine halinde bulunduran standart eserler ( keractive, haircare gibi) de mevcuttur. Bunlar tek başlarına yahut kombinasyonlar üslubunda uygulanabilir.



Enjekte edilen bileşimin içeriği:deri nekrozu yapabilen alkol bazlı solventler olmamalıdır. Bileşim izotonik olmalı , pH nötr olmalı, hipoallerjik olmalı ve lokal olarak yeterli tolere edilebilmelidir. En değerli nokta tedaviye başlamadan evvel kesin bir tanı koyup enjekte edilecek karışımı gerçek seçmelidir.




Saç Mezoterapisinin Tesir Mekanizmaları ve Tedavi Emeli


Bu hususlar ile yapılan kokteyler dermal papilla seviyesinde tesir ederek saçların gelişimini, yenilenmesini uyararak keratin üretimini düzenlerler.



Kokteyldeki vazodilatör(damar genişletici) hususlar fonksiyonel bir mikrosirkülasyon sağlayarak ,saç foliküllerinin kanlanmasını arttırırlar. Böylelikle saçın canlanmasını ve kalınlaşıp parlamasını sağlarlar. Hudut uçlarından salınan mediatörleri denetim altına alırlar.



Mezoderm aralığında bağışıklık sisteminin (immun sistem) kan hücrelerinin % 40 nispetinde varlığı göz önüne alındığında ,immun üniteyi etkileyerek immun saç dökülmesini önlemeye çalışırlar.



Kokteyldeki vitaminler ve elementler saç dökülmesini engellerler; yağ sekresyonunu düzenlerler ve kepek oluşumunu azaltırlar ; antioksidan özellikleri ile ek sağlarlar.



Sonuç olarak ulaşılan nokta ; ilaçların küçük dozlarda bölgesel kullanılmasıdır. Yan tesir riskinin kıymetsiz sayılabilecek kadar az olması ve tedavinin daha çok tesirli olmasıdır.




Saçlı Deri Mezoterapi Endikasyonları

  • Erkek tipi saç dökülmesinde (androgenetik alopesi)
  • Alında traksiyon (çekmeye bağlı) dökülmelerde
  • Alopesi areatada (saçkıran)
  • Veladet sonrası dökülmelerde
  • Daha çok bayanlarda görülen diffuz (genel) dökülmelerde
  • Kimi saçlı deri hastalıklarında (sedef marazı, liken, seboreik dermatit gibi) uygulanır.
  • Erkeklerde erken evrede yapılan tedavi daha tesirlidir.

Kontrendikasyonları


Gebeler, emzirenler, immunolojik illeti olanlar, kanser hastaları, diabetikler, antikoagülan tedavi görenler tutarlı hasta değildirler.

Saç Mezoterapisi Uygulanırken Öncesinde ve Sonrasında Dikkat Eilmesi Gerekenler Vardır.




Mezoterapi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Klinik muayene ile dökülmenin seviyesi belirlenmelidir.
  • Trikogram incelemesi yapılmalıdır.
  • Hasta yatar durumda olmalıdır.
  • Pratikten evvel eldiven giyilmeli ve nahiye antiseptik solüsyonla dezenfekte edilmelidir. Alkol, eter , klorheksidin, betadin deri dezenfeksiyonunda tercih edilir.
  • 48 saat evvel analjezik ve antiiflamatuar pratikleri kesilmelidir.

Mezoterapi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Tedavi sonrası derinin % 70 lik etil alkol ile temizlenmesi önerilir.
  • Kural olarak , allerji riskini arttırmamak için seans sonrası sıcak duştan kaçınılmalıdır.
  • Ekimozu önlemek için seans sonrası hemostaz elle yahut hastanın tartısı ile yapılmalıdır.
  • Seanslar çok sık aralıklarla tekrarlanmamalıdır.Bir evvelki seansın yararlı tesirlerini ortadan kaldırabilir.
 
Üst Alt