Son Konu

Şafilere Göre Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Şafilere göre gusül nasıl alınır? Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

Şafilere Göre Gusül Nasıl Alınır? Sorusunun cevabı: Değerli ziyaretçimiz, gusül, yıkanmak anlamına gelmektedir. Cünüp olan bir kimsenin, hayız ve nifas kanı kesilen bir kadının gusül alması İslam dininde farzdır. Gusül abdestini doğru alabilmemiz için öncelikle Şafi mezhebine göre gusül abdestinin farzlarını bilmemiz gerekir.

Şafi Mezhebinde Guslün Farzları

Şafi Mezhebinde Guslün farzları üçtür. Bu farzları şöyle sıralayabiliriz:
1. Niyet etmek: Vücut iyice yıkanırken, örneğin“Guslün farzını edaya niyet ettim” veya, Niyet ettim üzerimde bulunan cünüplüğü gidermeye” şeklinde niyet edilir. Unutmayın ki Şafi mezhebinde niyetin dil ile yapılması önemli bir konudur.

2. Bedenin tamamına gusül suyu ile yıkamak: Bedenin az bir kısmı dahi kuru kalmamalıdır. Bu nedenle suyun bedene deymesine engel olacak şeyler önemle temizlenmelidir ve su ile yıkanmalıdır. Örneğin göbek çukuru veya yaraların geride bıraktığı çukurlara suyu ulaştırmak zorunlu değildir. Fakat elden geldiğince su ulaştırılmalıdır. Örneğin yüzük, kulaktaki küpe ve benzeri takılar çıkarılmak veya oynatmak sureti ile suyun deriyle tamamen temas etmesi sağlanmalıdır.

3. Bedendeki necasetin giderilmesi: Guslün alan kimse bedeninde necaset, yani pislik kalmadığından önemle emin olmalıdır.

Şafilere Göre Gusül Abdestinin Alınışı​

Özetle, Şafi mezhebine tabi olan bir kimse yukarıda zikrettiğimiz farzları yerine getirdiği taktirde gusül almış olmaktadır. Fakat bu konuda ki sünneti seniyyeye en uygun olan tavsiyemiz şu şekildedir.

  • Öncelikle yukarıda zikrettiğimiz farzlara dikkat ederek vücudunuz üzerinde ki necaseti temizleyin.
  • Sonra ise vücudunuzda kuru yer kalmadığından emin olun.
  • Sonra ise “Niyet ettim gusül abdesti almaya” diyerek niyet edin ve namaz abdesti alır gibi bir abdest alın.
Daha sonra önce sağınıza sonra solunuza sonra ise başınıza üç defa su dökün ve bu suyu döker iken dökmüş olduğunuz su ile vücudunuzu sıvazlayın. Yüce Mevla’mız almış olduğunuz ve alacağınız gusül abdestlerinizi kabul eylesin.

Şafilere Göre Gusül Abdesti Başlıklı Sorular​

Soru: Gusül abdesti alırken niyeti başta mı yoksa namaz abdesti gibi abdest alırken mi söylememiz lazım.

Cevap: Namaz abdesti gibi abdest alırken yüzünüzü yıkamadan hemen önce niyet edebilirsiniz.

Soru: Gusül abdesti alırken avret yerlerinin örtünmesi gerekli mi gusül abdesti alırken teşekkür ederim.

Cevap: Avret yeriniz örtülü olmasa dahi gusül abdestiniz kabul olacaktır. Fakat avret yerinizin örtülü olması İslam ahlakına çok daha uygun olacaktır.

Soru: Selam aleyküm hocam, “gusül abdesti alırken niyet ediyoruz üç kere ağza üç kerede burna su veriyoruz ardından namaz abdesti gibi abdest alıyoruz aldıktan tekrardan suyu ağzımıza ve burnumuza vermeden başımızdan başlayarak sağ ve sol omuzumuza dökerek bütün vücudu yıkayıp çıkıyoruz” bu doğrumu ama bazıları diyor ki niyet edip önce namaz abdesti gibi abdest alın sonra farzına geçin yani diyor ki namaz abdestini gibi abdest al sonrasında tekrardan suyu 3 kere ağzına ve burnuna alarak başından başlayarak sağ ve sol omuzundan bütün vücudu yıkamak şartıyla bitir hangisi doğru?

Cevap: Değerli ziyaretçimiz, aslında gusül abdestini çok güzel anlatmışsınız. Sorunuzda belirtiğiniz ilk şekil tamamen doğrudur. Bu şekilde gusül abdestinizi gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.

Soru: Omuzları ve başı yıkamak Şafiide sünnet mi?

Cevap: Değerli ziyaretçimiz, Evet omuzlara ve başa üç defa su dökmek sünnettir.

Soru: Gusül abdesti alırken vücudumuzu sabunlamak gerekir mi?

Cevap: Değerli ziyaretçimiz, böyle bir şart yoktur. Gusül alırken gerekli olan şart vücudu necasetten iyice arındırmaktır. Bu arınma sadece su ile de yapılabilinir.

Soru: Sebepsiz yere meni gelse gusül gerekir mı? Mesala sabah kalktığımızda menimiz sebepsiz gelir,gusül gerekir mı?

Cevap: Değerli ziyaretçimiz, böyle bir durumda da gusül gerekmektedir. Zira meni bir gusül sebebidir.
 
Üst Alt