Safra kesesi taşlarının oluşmasına yol açan birden çok faktör vardır. Safra yoğunluğunun artması, bazı kan hastalıkları, safra yolu tıkanıklıkları, kanda bazı maddelerin fazlalaşması en önemli faktörler. Yaş ilerledikçe, kilo arttıkça, kolesterol seviyesi yükseldikçe taş oluşması riski artmaktadır. Kadınlarda, özellikle fazla kilolu, beyaz tenli, sarışın, çok doğum yapmış kadınlarda, safra taşı daha çok görülmektedir. Aynı zamanda aile öyküsüde ciddi bir risk faktörüdür.
Sanılanın aksine yiyecek ve içeceklerin safra taşı oluşumuna doğrudan bir etkisi söz konusu değil ama safra kesenizde zaten taş varsa bazı yiyecekler (özellikle yumurta, yağlı yiyecekler, kabuklu bakliyat grubu besinler, alkol) safra taşının ağrı yapması ihtimalini yükseltiyor.
BELİRTİLERİ NELER?
Mideye, göğse, sırta (kürek kemikleri arasına) yayılan şiddetli ağrılar, şişkinlik, geğirme, bulantı gibi şikâyetler safra kesesi taşıyla ilişkili olabilii. Safra kesesi taşının teşhisini sadece yakınmalarına dayanarak koymak pek mümkün olmuyor. Safra taşları gastritten kolite, kalp-damar hastalığından pankreatit gibi birçok hastalıkta görülen belirtileri taklit edebiliyor. Eğer yukarıdaki şikâyetler size de varsa safra kesesi taşı ihtimali aklınızda olsun.
TEŞHİS
Safra kesesi taşlarının teşhisi, ağrısız, acısız ve ucuz bir teşhis yöntemi olan ultrasonografi ile hızlı bir şekilde konabilir. Safra taşı hastalığının kesin ve kökten tedavisinde bugün hâlâ en geçerli yöntem, cerrahi girişim olarak gösteriliyor.