Güneydoğu Asya’nın geçim kaynaklarından biri olan safran bitkisi, sonbahar ve kış aylarında toplanmaya hazır hale gelir. İlk toplandığında mor olan sonrasında kurutularak kırmızımsı turuncu rengine dönüşen safranın hem vücuda hem de cilde birbirinden olumlu etkileri bulunuyor. Peki bunlar neler? Safran bitkisinin cilde bilinmeyen faydaları...
Son yıllarda cilt bakımına özen gösteren kadınlar hem baharatlardan hem de doğadan gelen mucize bitkilerden çok fazla yararlanıyor. Safran da bunlardan birisi. Özellikle kozmetik dünyasının ilgisini çeken safran bitkisi çingene bitkisinin çiçeklerinden elde edilir. Dünyadaki safranın çoğu İran’da hasat edilmektedir. Safran, crocin adlı altın rengi veren karotenoid bir pigment içerdiğinden dolayı gıdaya güzel bir renk verir. Konuya gelecek olursak, safran bitkisi kırışıklığı önlemeden cildi yenilemeye kadar birçok fayda sağlıyor. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre safran bitkisi, cildi aydınlatarak, cilt lekelerinin görünümünü en aza indiriyor. Sivilcelerinden şikayetçi olan kadınların gözdesi olacak safran, pürüzsüz bir cilde kavuşturacak.
..
Güneşin zararlı etkilerinden cildi koruyan safran aynı zamanda cilt sağlığı kontrol altına alınır. Düzenli bir şekilde cilde uygulandığında tüm sorunları ortadan kaldırarak kırışıkların oluşmasını engeller, oluşan kırışıkların da azalmasına olanak sağlar.
Günümüzün en pahalı baharatı olan Safran, ülkemizde sadece Safranbolu'da yetişiyor. Üç ayrı ipin tek noktada birleşmesi şeklindedir. Safran ergenlik sivilcelerinin tedavisinde, cildin parlaklığını ve canlılığını artırmada, cildin yaşlanmasını önlemede, güneşin vücuda verebileceği zararların engellenmesinde, cilt lekelerinin tedavisinde kullanılır.
Safran yağının içerisinde kimyasal olmadığından doğal bir yağdır. Ergenliğe giren çocuklarınızda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Safran yağının içerisindeki bulunan vitamin ve mineraller sayesinde cildin genç, güzel ve kırışmasını engeller.
Safran yağı ciltte oluşan doğum lekeleri, sivilce lekeleri ve güneş lekelerinin giderilmesinde oldukça faydalıdır.
SAFRAN MASKESİ NASIL YAPILIR?
1 çay kaşığı safran ile 2 yemek kaşığı sütü karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra soğuması için buzdolabında bekletin. Maskeniz soğuduğunda kıvama gelmeye başlayacaktır. Kıvama geldiğinde ise maskeniz uygulamak için hazırdır. Bir yüz fırçası kullanarak maskenizi tüm yüzünüze ve boynunuza uygulayın. Yaklaşık 5-10 dakika beklettikten sonra ıslak bir sünger ya da nemli bir havlu ile cildinizi temizleyebilirsiniz