Son Konu

Sağlıklı Hamilelikte Egzersiz Nasıl Yapılmalı?

moderatör

Super Mod
Katılım
27 Tem 2022
Mesajlar
21,844
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Sağlıklı bir hamilelikte egzersiz kesinlikle doktor kontrolünde ve bilen kişiler eşliğinde yapılmalıdır. Gebelikte oldukça önemli olan egzersizler haftasına uygun hareketler ile yapıldığında hem doğumu kolaylaştırdığı bilinmektedir hem de bebeğe oldukça yararlı olmaktadır. Sağlıklı hamilelikte bol bol yürüyüş de önerilmektedir. Fakat uyarmamız gereken bir konu var. Hamileliğin ilk 3 ayı tutunma ayı olarak geçmektedir. Bu yüzden egzersiz yapacaksanız çok dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Anne adayları bu ilk üç ayda kesinlikte çok dikkat etmelidirler. Peki, sağlıklı hamilelikte egzersiz nasıl yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli? Yeni anne adayları neler yapmalı? Anne çocuk İçin sağlıklı egzersiz nasıl olmalı? Egzersizlere ne zaman başlamalı? Gibi sorularınızın tamamını makalemizde bulabilirsiniz. Dilerseniz hamilelikte egzersiz ne zaman başlanmalı başlığımızı birlikte inceleyelim.

Hamilelikte Egzersizlere Ne Zaman Başlanmalı?​

Egzersiz ve spor hayatımızın her döneminde oldukça önem taşımaktadır. Hamilelikte egzersiz ekstra önem taşımaktadır. Gebelikte özellikle son aylarda sizi rahatlatacak birçok egzersiz bulunmaktadır. Sağlıklı hamilelikte egzersiz yaptığınız takdirde doğumunuzu çok daha fazla kolaylaştırdığı bilinmektedir. Dilerseniz hamilelikte egzersiz nasıl yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli birlikte inceleyelim. Bununla birlikte hangi aylarda başlanmalı bir göz atalım. Öncelikle egzersizlere başlamadan önce kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız. Bir sakınca olup olmadığını öğrendikten sonra eder doktorunuz onayladıysa ilk aylardan itibaren egzersizlere başlayabilirsiniz. Tabi tüm hareketleri yaparken çok dikkatli ve bilen biri gözetimi altında yapmalısınız. Ne zaman başlanmalı konusunda herhangi bir tereddütünüz olmamalı. Hamilelikte egzersiz yaparken hareketler de bir o kadar önem taşımaktadır. Dikerseniz hamilelikte egzersiz nasıl yapılmalı başlığımızı birlikte inceleyelim.


Hamilelikte Egzersiz Nasıl Yapılmalı?​

Eğer doğumunuz kolay olsun ve son aylardaki bel, sırt, boyun ağrılarınız son bulsun istiyorsanız hamilelikte egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz. Tabi elbette bunu yaparken bir uzman doktordan tavsiyeler alın. Eğer bir riskiniz var ise egzersiz yapmanıza kesinlikle izin verilmeyecektir. Hal böyle olunca hem kendinizi hem de bebeğinizi kesinlikle riske atmamalısınız. Hamilelik sürecinizde yapabileceğiniz egzersizlere birlikte göz atalım.

  • Yüzme: yüzme hayatınızın her evresinde yapabileceğiniz, sizi stresten ve sıkıntıdan uzak tutan bir egzersizdir. Ve yalnızca normal zamanlarda değil hamilelikte de sık sık tavsiye edilmektedir. Eğer bir engeliniz ve riskiniz yok ise hamilelik sürecinde kesinlikle yüzmelisiniz. Hamilelik sürecinde yüzme, bel ve sırt ağrılarınızı önler, fazla kilo alımınızı engeller, halsizlik ve yorgunluk şikâyetleriniz var ise bu şikâyetlerinizi azaltır, kaslarınızı güçlendirerek normal doğumunuzu kolaylaştırır, doğumdan sonra eksi formunuza daha kolay kavuşmanıza yardımcı olur. Yani eğer doktorunuzda izin veriyorsa kesinlikle yüzmelisiniz.
  • Pilates: pilates yaşamınızın her anında sizleri rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Hamilelik döneminde de pilates oldukça önerilen sporlardan bir tanesi olmuştur. Elbetteki bu dönemde eğer pilates yapma düşünceniz varsa kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız. Gebelik döneminde riskiniz var ise kesinlikle pilates yapmamışsınız. Gelelim faydalarına; gebelik döneminde pilates yaptığınız takdirde bel ve sırt ağrıları İçin oldukça faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra kaslarınızı güçlendirecek, doğum sırasında doğru nefes alıp vermenize yardımcı olarak doğumunuzu kolaylaştıracaktır. Kol ve bacaklarınızdaki ödemi ve şişlikleri azaltacaktır.
  • Yoga: rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi ile bilinen yoga gebelik döneminde de aynı etkileri yaratmaktadır. Eğer riskli bir gebeliğiniz yok ise hamileliğinizin başından itibaren güvenle yapabileceğiniz bir spordur yoga. Tabiki doktor kontrolünde yapılmalıdır. Hamileliğiniz ile birlikte değişen vücudunuza esneklik katarak ağrısız ve krampsız bir hamilelik geçirmenizi sağlar. Kan dolaşımınızı hızlandırır ve bebeğinizin daha iyi beslenmesine ve gelişmesine neden olur, doğru nefes almayı ve hem bebeğinizin hem sizin daha çok oksijen almanıza neden olur. Hamileliğiniz için oldukça önemli olan yoga sporunu kendiniz ve bebeğimiz için muhakkak denemelisiniz.
  • Yürüyüş: aslında sağlığınız için her gün en az 10.000 adım atmalısınız. Bu hamilelik sürecinizde de değişmemektedir. Yürüyüş sağlığınız ve hamilelik süreciniz için oldukça önemlidir. Kendinizi daha güçlü ve aktif hissetmenizde yardımcı olacaktır, psikolojik olarak daha huzurlu ve rahat hissetmenizi sağlayacaktır, gebelik boyunca aşırı kilo alınmasına engel olmaktadır, vücut şeklinin ve formunun korunmasında yardımcı olacaktır, doğumdan sonra daha rahat kilo verilmesine yardımcı olmaktadır, stres ve kaygıdan uzak bir hamilelik yaşatmanıza neden olur. Kısacası hamilelik döneminizde günlük rutinlerinize yürüyüşü de eklemeyi unutmamalısınız.
  • Squat: hamilelik sürecinde squat sık sık önerilmektedir. Bunun nedeni sporu hayatımızın her yaşında ve her evresinde hayatımızda tutmak olmasıdır. Bu hareketlerden bir tanesi squat olmaktadır. Özellikle doğum sırasında yapılması doğumun kolaylaşması İçin en önerilen egzersizlerden bir tanesidir. kilo alımını destekler, kardiyovasküler zindelik sağlar, kas gücünüzü arttırır, bel ağrısına birebir iyi gelmektedir, hamileliğin neden olduğu komplikasyonları tedavi eder ya da önler, küçük rahatsızlıklarınızı ortadan kaldırır. Tabi tüm bunları doktorunuz izin verdiği sürece ve hamileliğinizde risk olmadığı sürece işinin ehli insanların gözetimi altında yapmalısınız.
  • Dans: gebelik sürecinde dans etmek sizi hem rahatlatacak hemde mutluluk hormonlarınızı harekete geçirerek hem sizin hem de bebeğinizin mutlu olmasına neden olur. Üstelik çok daha pozitif düşünceler ile güne devam etmenize yardımcı olacaktır. Birçok pozitif yönü olan dansın bebeğinizi anne karnımdan itibaren olumlu etkileyeceğini hatta doğumdan sonra dahi mutlu bir bebek olacağını söyleyebiliriz. Elbetteki doktor kontrolünde ve gebeliğinizde herhangi bir risk olmadığı takdirde yapmalısınız. ,

Hamilelik Döneminde Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?​

Makalemizin bu kısmında sizlere hamilelik döneminde ne kadar egzersiz yapılmalı onlardan bahsedeceğiz. Egzersiz için kaç dakika ayırmalısınız nasıl bir egzersiz yapmalısınız dilerseniz bunlara göz atalım. Hamilelik döneminde her gün elinizden geldiğince egzersiz yapmalısınız. Tabi gebelik sürecinizde herhangi bir risk ve sıkıntı olmadığı takdirde egzersiz önerilmektedir. Aksi bir durum olduğu takdirde kesinlikte egzersiz yapmamalısınız. Bu gibi durumlarda doktorunuzun izni ile ve işini bilen işinin ehli insanlar ile birlikte doğru egzersizleri yapmalısınız. Günde en az 15 dakika en fazla 30- 45 dakika egzersiz yapabilirsiniz.

Gebelikte Kimler Egzersiz Yapmamalı?​

Peki, gebelik döneminde kimler egzersiz yapmamalı? Dilerseniz birazda bu konu hakkında bilgiler verelim. Doktorunuz izin vermediği sürece kaç dakika olursa oldum kesinlikle riskli durumlarda egzersiz yapılmamalıdır. Maddeler şeklinde sizlere sunduğumuz makalemizin devamıma birlikte göz atabiliriz.

  • Belirgin bir kalp rahatsızlığınız var ise gebelik sürecinde egzersiz yapmanız önerilmemektedir.
  • KOAH gibi belirgin karaciğer hastalığınız var ise hamilelik döneminde egzersiz önerilmemektedir.
  • Rahim ağzı yetmezliği ve dikişiniz varsa yine gebelikte egzersiz önerilmemektedir.
  • Erken doğum riskiniz varsa gebelik döneminde yine egzersiz önerilmemektedir.
  • Gebeliğinizde 16 hafta ve üzerinde kanamalarınız hala devam ediyorsa yine kesinlikle egzersiz yapmamalısınız.
  • Plasentanız eğer diğer gebeliklere göre aşağıda ise yine egzersiz tavsiye edilmemektedir.
  • Suyunuz geldiyse erken doğum olmaması adına egzersiz kesinlikle önerilmemektedir.
  • Gebelik sürecinizde gebelik zehirlenmesi yaşıyorsanız ya da gebelik dönemine bağlı tansiyonunuz var ise yine egzersiz kesinlikle önerilmemektedir.
  • Ciddi bir anemi sorununuz varsa yine gebelikte egzersiz kesinlikle önerilmemektedir.

Hamilelikte Egzersiz; Tehlikeli Hareketler Nelerdir?​

Hayatımızın her döneminde egzersiz yapmak çok önemlidir. Elbette ki hamilelikte egzersiz de oldukça önemlidir. Gerek doğumu kolaylaştırmak gerek doğumdan sonrası İçin gerekse gebelik esnasında rahatlamaları ile bilinmektedir. Anan bazı gebeliklerde bu egzersizler tehlikeli olabilmektedir. Bu yüzden gebeliğinizde problem var ise tehlikeli hareketler yapmaktan kaçınmalısınız. Peki, bu teklikeli hareketler nelerdir gelin birlikte inceleyelim.

  • Basketbol
  • Voleybol
  • Boks
  • Tekvando
  • Zıplama ve sıçrama
  • Kilo verdiren egzersizler
  • Atletik sporlar
  • Dalgıçlık
  • Buz hokeyi
  • Kayak
  • Su kayağı
  • Sörf
  • Paraşüt
  • Ağır yoga
  • Ağır pilates
Hamilelik döneminde çocuk anneden beslendiği ve annenin bedenine bağlı olduğu İçin özellikle ilk üç ay bebeklerin tutunma ayı olarak bilindiği için dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Üç ayın sonumda ise risk hala devam ediyor ise kesinlikle egzersiz yapışmamalıdır. Egzersiz sırasında kanama ya da su gelmesi meydana gelirse egzersiz bırakılmalı ve doktora başvurulmalıdır. Egzersiz hayatımızın her döneminde önemlidir. Risk olmadığı sürece günde en az 15 dakika en fazla 30-45 dakikalık hafif hamileliğe uygun egzersizleri kesinlikle yapmalısınız. Hamilelik süreciniz için sizleri bilgilendirebilir isek ne mutlu bize. Bizi takip ettiğiniz ve makalemizi buraya kadar okuduğunuz İçin teşekkür ederiz.
 
Üst Alt