Son Konu

Sağlıklı ve doğru diyet nasıl yapılır?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Diyet, birçok vakit katı kurallar içeren kalorisi düşük bir beslenme hali olarak tanımlanabilir. Aslında diyet kişinin bir günde tükettiği tüm besinleri kapsamaktadır. Yani velev 500 kalori alınsın velev daha yüksek kalori alınsın hepsi de diyet ismi altında toplanabilir. Bu diyetler kimseyi zayıflatabilir yahut şişmanlatabilir ya da sağlıklı kalmasını sağlayabilir. Bizim burada bahsedeceğimiz diyet hali kilo verme emelli olan beslenme biçimi olacaktır.

Her şeyden evvel alınan çokça kilolardan kurtulmak ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için gerçek diyet programı belirlenip istikrarlı bir formda uygulanmalıdır. Bunun için bahsin kompetanı olan diyetisyenlerden yardım almak en münasebetli olanıdır. Yaşa ve vücut ölçülerine nazaran müsait kilo belirlenmeli buna nazaran amaçlar konulmalıdır. Şayet verilecek kilo çokça ise küçük küçük amaçlar belirlenerek her seferinde öbür gayeye odaklanılmalıdır. Örneğin, kişinin 20 kilo ziyadesi varsa öncelikle 5 kg. sonra 5’er kilo verecek halde maksatlar kişinin muvaffakiyete ulaşmasını daha kolaylaştırır.

Kilo verilirken diyet tek başına ehliyetli değildir. Kas kütlesini korumak ve metabolizmayı hızlandırmak ismine günde 1 saat tempolu egzersiz ( koşma, aerobik, tempolu yürüyüş üzere nabzı hızlandıracak sporlar ) yapmak gerekmektedir.

Tekrar metabolizmayı çalıştırmak için günde 2,5-3 lt.su tüketimi çok değerlidir. Ayrıyeten diyetin lif içeriği de ehliyetli olmalıdır. Lif mide boşalma suratını denetim ederek kan şekerinin kanda yavaş yükselmesini ve açlık bunalımlarını maniler. Bu da tokluk hissinin uzun sürmesini ve kişinin sık sık acıkmamasını sağlar.

Diyet yaparken öğün sayıları da çok kıymetlidir. Azar azar sık sık tüketim sofraya çok aç oturmamızı önler ve porsiyon denetimini daha kolay yapmamızı sağlar.

Sağlıklı ve ülkü vücut yüküne ulaşmak için kilo kaybının haftada 0,5-1 kg. olması gerekir. Daha süratli ve çokça kilo verdiren diyetler bir vade sonra bıktırıcı olabilir. Bu da diyetin sağlıklı devam etmesini çetine sokabilir. Ve bırakılan diyet sonrası kilolar çok çabuk geri alınabilir.

Diyet yaparken öğünler atlanmamalıdır, yemeklerde az yağ kullanılmalı bilhassa bitkisel yağ tercih edilmelidir. Yemekler pişerken haşlama, ızgara, fırında pişirme üzere usuller uygulanmalı, kızartma ve kavurma üzere yollardan kaçınılmalıdır.

Besinler mevsimine nazaran tüketilmeli ve günde 5 porsiyon zerzevat ve meyve yenilmelidir. Ambalajlı diyet besinleri denetimli tüketilmelidir. Zira her diyet eseri sağlıklı ve kalorisiz değildir. Ekseriyetle şekeri azaltılmış ve yağı artırılmış olabilir. Eser içeriği okunarak alınmalıdır.

Başkaca yemekler yavaş yavaş ve âlâ çiğneyerek yenilmelidir. Zira tokluk hissi 20 dakikada gelişir. Tekrar mümkün olduğunca küçük tabaklarda küçük porsiyonlar alınmalıdır. Kan şekerini süratli yükselten yani yalın karbonhidratlar yanına lif orantısı yüksek olan ve kan şekerini denetimli yükselten tam buğday, bulgur, kurubaklagil, zerzevat ve meyve üzere besinlere tutarlı ölçülerde diyetimizde taraf vermemiz en sağlıklısı olacaktır.

SIHHATLE KALIN……

 
Üst Alt