Son Konu

Sahur Nedir ? Sahur Hakkında Bilgiler

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Sahur Nedir ? Sahur Hakkında Bilgiler sahur sahur, nedir, sahur hakkında bilgiler, sahur vakti, hakkında daha artı data için yazımıza buyrun arkadaşlar 1549028715 1549028715 sahurnedirsahurhakkindabilgiler5c544d70053dfsahurnedirsahurhakkindabilgiler5c544d70053df sahurnedirsahurhakkindabilgiler5c544d70053df SAHUR Oruç yetişmek üzere gecenin son altıda birinde yenen yemek yemek Hz Peygamber sahur yemeğini bilhassa teşvik ederek, Yahudilerden sahur yemeği ile ayrılacağımızı açıklama etmiş; mutlaka yenmesini öğüt ile bunda bereket olduğunu söylemiştir Böylece sahur yemeği oruç tutan müslümanların ağırlık verdikleri bir yemek olmuştur Hz Peygamber (sas) Sahurda kalkınız, sahurda bereket vardırbuyurmuştur İslâm dini, insanların hem kişisel ayrıca de toplumsal davranışlarını en iyi şekilde düzenleyerek onları edep etmeyi amaç almıştır Dolayısıyla, Allah'ın karşısındaki konumunu ama kulluğunu en mükemmel şekilde ifa etmekle koruyabilecek olan insana, muhakkak atama ve yükümlülüklerin ve gerekli ibadetlerin belli zamanlarda yapılması emredilmiştir Bu ibadetlerden biri olan oruç disiplini gerektiren ibadetlerden biridir Uykudan uyanarak yemek epeyce zorlama bir meslek olduğu için, bu günkü hayat şartlarında sahur yemeği daha da yük kazanmıştır Çünkü sahurun oruç zamanını kısaltmaktan öte bir rolü vardır Orucun başlayış ve bitiş vakti gündüze kadar ödev edilmiştir Gündüz ise güneşin doğuşu ile batışı arasındaki zamandır Kur'ânı Kerimin orucun başlangıcını bildirirken kullandığı açıklama ile, orucun bitimini bildirirken kullandığı ifade arasında farklı bir üslup vardır Ayette orucun başlangıç zamanı için siyah iplikle beyaz ipliğin birbirinden ayrılmasıibaresi kullanılırken; orucun bitimi için de geceye kadarifadesi kullanılır Kur'ânı Kerim'de orucun vakti için kullanılan ifade gayet açıktır Şafağın beyaz ipliği, siyah iplikten sizce ayırdedilinceye kadar yiyin, için (elBakara, 2187) Bu ayette, vaktin sınırlarını saptama edecek olan unsur, oruç tutan kimsedir Çünkü sahur ve iftar vaktinin sınırları atama edilirken, sizceifadesi kullanılmıştır Aşağı da göreceğimiz gibi Hz Peygamber'in ve sahabelerinin tatbikatı da bu hususu doğrulamaktadır Rasûlüllah (sas): Bilal'in ezanı ve ufuktaki boyuna beyazlık,sizi sahur yemenizde aldatmasın Beyazlık yayılana değin yiyin, için (Müslim) buyurmuştur Zirr b Hubeys diyor ancak: Sahuru yedim, sonra mescide gidiyordum Yolda Huzeyfe İbnülYemanî'ye uğradım ve yanına girdim Doğuracak bir devenin sağılmasını emretti Getirilen süt kaynatıldı, daha sonra bana yaklaşıp, yededi Oruç yetişmek niyetindeyimcevabını verdim O da ben de oruç yetişmek niyetindeyimdedi Yedik, içtik, sonradan mescide geldik namaz başladı Daha Sonra Huzeyfe, bir defasında Rasûlüllah'la böyle yapmıştıkdedi Sabah daha sonra mı?diye sordum Evet sabahtı fakat güneş hemen şimdi doğmamıştıcevabını verdi(Müsnedi Ahmed İbn Hanbel) Bu süre de genelde ikinci fecrin başlangıcından daha sonra gece karanlığının aralandığı vakittir Ebu Zübeyr diyor ama: Cabir b Abdullah'a oruç yetişmek isteyen lakin kap elinde su meşrubat iken, ezan okunduğunu işiten bir kimsenin durumunu sordum Cabir, Rasûlüllah'ın içsindediğinin söylenti edildiğini söyledi (Müsnedi Ahmed İbn Hanbel) Hubeyb'in halası Uneyse bir rivayette diyor ancak: Eğer bir kadın sahurunu bitirememiş ise, Bilal'e derdi ki, Bekle sahurumu bitireyim(Abdurrezzak b Memmam, elMusannef) İbn Münzir, Hz Ali sabah namazını kıldırdıktan daha sonra, İşte derhal beyaz ipliğin siyah iplikten ayrılıp farkedildiği vakittirdediğini nakleder(elAyni, UmdetülKari li Şer'ilBuhâri) Sadece bir kaç örnekle bile yetinildiğinde, Hz Peygamber'in ve sahabelerinin sahur konusundaki tavırlarının anlaşılması mümkündür Nitekim Maide suresindeki Ey insanlar, Allah dini sizi sıkmak için va'z etmemiştirayetini tefsir ederken, Fahreddin erRazi Mefatih'ul Gaybadlı eserinde şöyle söylüyor: Bu ayeti kerime dinde önemli bir başlıca ve prensiptir Bu ilke zararlı şeylerin meşru olmaması prensibidir Kur'ân'da ve Hz Peygamber'in tatbikatında da görüldüğü üzere, sahurun vakti gündüzün geceden ayrıldığı ve bunun kişisel olarak dobra dobra yükümlünün kişisel gözleriyle tespit edildiği vakittir Genelde fukahanın sahur vaktini belirlerken izledikleri sünnet şu olmuştur Hz Peygamber (sas) sahura son verip imsak ettikten sonradan Kur'ânı Kerim'den elli âyet değin okur veya okuyacak bir vakit bekledikten sonradan sabahtan namazını kıldırırdı Bu imsak vakti de yaklaşık güneşin doğmasından 7590 dakika dek öncesi olur ama; sahur yemeği için en son kabul edilen vakittir  

Üst Alt