Sakroiliak eklem, leğen kemikleri (ilium) ile omurganın son kısmı olan sakrum arasındaki eklemdir. Simetrik şekilde iki adettir ve birbirleriyle uyum içinde çalışır. Vücudumuzun yükünü üstten alta aktaran ana eklemlerdendir. Simetrik olan iki taraf arasındaki uyum bozulur ve biri diğerine göre daha az hareket ederse yük aktarımı da bozulacağı için fonksiyon bozukluğu yani Disfonksiyon oluşur. Bunun sonucunda da ilgisiz gibi düşünülen bir çok sorun başlar. Baş ağrısı, bel ağrısı, yorgunluk, bacak ağrıları ve bazen sebebi bulunamayan uyuşmalar sakroiliak eklem disfonksiyonu nedeniyle oluşabilir. Disfonksiyon, genellikle ergonomik olarak kötü pozisyonda çalışan, hep aynı şekilde oturan veya anatomik olarak yatkınlığı olan kişilerde daha fazla görülür.
Piriformis kası ise sakrum (omurganın en alt kısmı) ile kalça kemiği (femur) arasında uzanan bir kastır ve uyluğun içe dönmesini sağlar. Bu kaşın içinden siyatik siniri geçer. Bu kasın fazlaca kasıldığı spazma uğradığı durumlarda, içindeki siyatik sinirin sıkışmasına bağlı olarak bel fıtığına benzer şikayetler oluşabilir. Kalça bölgesinde ağrı, bacakta uyuşma en sık rastlanan bulgulardır. Piriformis Sendromu genellikle zamanının çoğunu oturarak geçiren,spor yapmayan, stres yükü fazlaca olan kişilerde görülür.
Sakroiliak Disfonksiyon ve ilişkili olan Priformis Sendromu için öncelikle hekimin aklına gelmesi önemlidir ve fizik muayene ile teşhisi konur. Röntgen, MR, EMG en çok diğer ihtimalleri dışlamak için yapılır.
Tedavisinde öncelikli olarak genel duruş alışkanlıklarının düzenlenmesi ve değiştirilmesi, egzersiz programlarının yapılması zorunludur. Sonraki aşamada ise fizik tedavi yöntemleri, enjeksiyonlar, psikolojik yardım, kuru iğne akupunktur, ilaç tedavileri kullanılabilir. Bazen romatizmayla bile karışabilen bu hastalıklarda disiplinli davranmak, tedaviye sadık kalmak çok önemlidir. Yıllar süren ağrılara yol açabilir ve gereksiz tedaviler almak zorunda kalınabilir.